Luister naar

Consument eet bijna geen plofkip meer

Nieuws
Het welzijn van vleeskippen is in zeven jaar enorm verbeterd. De kippen hebben nu veel minder last van ontstoken poten en ze hebben iets meer bewegingsruimte.
Marinde van der Breggen
dinsdag 21 augustus 2018 om 03:00

Wageningen

Dat blijkt uit een onderzoek van de Wageningen University & Research (WUR), uitgevoerd in opdracht van belangenvereniging Wakker Dier. Vergeleken met 2011 is het aantal kippen dat ontstoken poten heeft bijna gehalveerd. Toen had ongeveer de helft van alle plofkippen nog last van zulke voetzoolproblemen, nu is dat 15 tot 20 procent. Bij alle andere kippen ligt dat aantal naar schatting onder de 10 procent.

Dat komt vooral doordat de kippen meer ruimte hebben gekregen, legt Anne Hillhorst van Wakker Dier uit. ‘De kippen lopen door de nattigheid van hun eigen poep, waar ook nog ammoniak in zit. Daardoor ontsteken hun poten. Hoe meer ruimte ze hebben, hoe beter de grond kan drogen en hoe minder ze daar met hun poten in hoeven te staan.’

Die extra bewegingsruimte is het resultaat van het Vleeskuikenbesluit uit 2012. Dat was de eerste wet waarin regels werden gesteld aan het houden van vleeskuikens. Daarin werd bijvoorbeeld bepaald dat er maximaal 21 kippen op een vierkante meter mogen leven.

supermarkten

In het rapport wordt onderscheid gemaakt tussen een aantal categorieën die het best omschreven kunnen worden als de plofkip, tussenkip en een Beter Leven- of biologische kip. De plofkip is de kip die voldoet aan de minimale eisen uit de wet. Wakker Dier vindt die eisen nog niet genoeg en zit op dit moment weer midden in een campagne waarin fastfoodketens als Kentucky Fried Chicken en McDonalds worden aangesproken op het feit dat zij nog steeds plofkip gebruiken voor hun gerechten.

Supermarkten zijn inmiddels om: zij hebben een paar jaar terug met z’n allen afgesproken de plofkip uit te bannen. Maar de supers wilden niet de eisen van het Beter Levenkeurmerk van de Dierenbescherming overnemen. Daarom hebben de meeste hun eigen eisen opgesteld, strenger dan de plofkip, maar niet zo streng als Beter Leven – een tussenkip dus. Ze maken gebruik van een trager groeiend ras dat minder gevoelig is voor de voetzweren, er leven iets minder kippen op een vierkante meter en ze krijgen wat afleiding in hun leefomgeving waardoor ze minder gefrustreerd en angstig zijn.

Aan de omstandigheden van biologische kippen worden de strengste eisen gesteld. Die kippen mogen maximaal met z’n tienen op een vierkante meter leven en moeten per kip vier vierkante meter vrije uitloop hebben. Ook worden zij gemiddeld 81 dagen oud in plaats van de 48 dagen die een tussenkip leeft en de 56 dagen van een Beter Levenkip met één ster.

kippenwelzijn

Ongeveer 30 procent van alle vleeskippen in Nederland valt nu niet meer in de categorie plofkip. Dat zijn de honderd miljoen kippen die Nederlanders jaarlijks in de supermarkt kopen. Dat aandeel valt nog altijd in het niet bij de hoeveelheid kip die Nederlanders in fastfoodrestaurants eten. ‘Dat betekent dat de Nederlandse consumptie nu bijna helemaal plofkipvrij is’, zegt Hillhorst.

De stap die de supermarkten samen hebben gezet, heeft ‘enorm veel betekend voor het kippenwelzijn’, zegt Hillhorst. ‘We hebben nu ook goed in beeld wat het effect daarvan is geweest.’

Maar Wakker Dier is nog niet helemaal tevreden. ‘Er zijn veel zaken verbeterd in de afgelopen zeven jaar, maar we kwamen ook van heel ver. Er zijn nog steeds 50 miljoen plofkippen die lijden aan voetzweren.’ De stappen die nu worden gezet zijn minimaal, vindt Hillhorst. ‘Als het aan Wakker Dier ligt, krijgen de kippen nog meer ruimte en afleiding en mogen ze naar buiten.’

De overige 70 procent van de vleeskippen is wel plofkip en gaat naar het buitenland. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Reeën en herten zijn de grootste houtrovers: 'Zaailingen van bestaande bomen krijgen nauwelijks kans'

Houtroof uit de natuur is van alle tijden en geen trend vanwege de hoge energieprijzen. Maar de Nederlandse bossen worden wel ‘gesloopt’. Daders zijn reeën en herten.

Afbeelding

Het debuut van prinses Amalia op de Caribische eilanden markeert ook de 'verandering in denken'

Een grote koninklijke delegatie, voor het eerst met prinses Amalia, reist de komende twee weken door het Caribische deel van Nederland. Bovenal markeert het bezoek de omslag in het denken over het slavernijverleden.

Afbeelding

Staatssecretaris Eric van der Burg: 'Een nieuwe asielcrisis? Daar zitten we al in'

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) sprak donderdag met zijn Europese collega’s over de asielcrisis. ‘Het is lang geleden dat de regeringsleiders zich hierover hebben gebogen.’

Afbeelding

Inchecken met je bankpas: hoe werkt het en is dit het einde van de OV-chipkaart? Vier vragen

Vanaf dinsdag kunnen treinreizigers bij de NS ook inchecken met hun bankpas, creditcard of mobiele telefoon. Vanaf eind maart moet dit in het hele Nederlandse openbaar vervoer mogelijk zijn. Wat verandert er en kunnen reizigers hun OV-chipkaart nu weggooien?

Afbeelding

Woede om opgepakte klimaatactivisten. 'Ik heb m'n baas ingelicht dat ik kan worden gearresteerd'

In aanloop naar de demonstratie van zaterdag op de A12 zijn donderdag zes klimaatactivisten aangehouden. Zij worden verdacht van opruiing. Maar volgens de actiegroep willen de autoriteiten de blokkade 'de kop indrukken'.

Afbeelding

Axel en Mariëlle zijn klimaatactivist én christen: 'Ik denk niet dat mijn kinderen mijn leeftijd halen'

Ze blokkeren zaterdag de snelweg A12 in het centrum van Den Haag en hielden onlangs een gebedsviering op Schiphol. Wat drijft christelijke klimaatactivisten? Het verhaal van Axel en Mariëlle.