Luister naar

Den Helder heeft ’s werelds beste nieuwe bibliotheek

Nieuws
De beste nieuwe openbare bibliotheek ter wereld staat in Nederland, en wel in Den Helder. Dinsdagochtend kreeg de bieb, School 7, de prijs van de internationale vereniging van bibliotheken IFLA, die gevestigd is in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur.
Marinde van der Breggen
dinsdag 28 augustus 2018 om 20:20
Oude toiletten zijn nu leeshoekjes.
Oude toiletten zijn nu leeshoekjes. youtube

Den Helder

De jury was niet alleen onder de indruk van de architectuur en de inrichting van het gebouw, maar ook van de samenwerking met lokale verenigingen, waardoor de bieb een plek voor iedereen wordt. In het gebouw zetelt onder andere de Volksuniversiteit Den Helder en de Helders Historische Vereniging. Ook worden er taallessen gegeven en is er ruimte om te werken, te studeren en koffie te drinken.

De wedstrijd is voor bibliotheken die tussen 2015 of 2017 nieuw zijn gebouwd, of zijn geopend in een pand waar daarvoor nog geen bibliotheek zat. In totaal deden 35 bibliotheken uit 19 landen mee, waaronder de Verenigde Staten, Brazilië, Noorwegen en Singapore.

‘We zijn overdonderd’, laat directeur Jacinta Krimp via de website van de bieb weten. ‘Nooit eerder werd een Nederlandse bibliotheek genomineerd voor deze prijs en nu zijn we ook nog eens eerste geworden.’ Krimp is met collega’s in Kuala Lumpur om de prijs – vijfduizend dollar – in ontvangst te nemen.

De Helderse bieb opende in het voorjaar van 2016 in de oude gemeenteschool en werd het jaar daarop al verkozen tot beste bibliotheek van Nederland. Het pand dateert uit 1904 en veel oudere inwoners van de stad gingen er vroeger naar school. Het stond op de nominatie gesloopt te worden, tot de Woningstichting het pand kocht en het liet verbouwen tot bibliotheek.

Tijdens de verbouwing zijn veel elementen uit het oorspronkelijke gebouw bewaard. Zo is de structuur van de gangen, lokalen en toiletten behouden. Van de toiletten zijn nu leeshoekjes voor kinderen of studieplekken gemaakt. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vrouwen en mannen worden ongelijk behandeld. Maar niet alle Nederlanders zien dit als probleem

Negen van de tien Nederlanders zien dat mannen en vrouwen ongelijk worden behandeld, maar slechts één derde van hen ziet die scheefgroei als serieus probleem.

Afbeelding

Met de VVD het bos in: 'Prachtig toch? En hier valt nog geld mee te verdienen ook'

De VVD heeft zich lang verzet, maar onder druk van rechterlijke uitspraken zien de liberalen nu ook de noodzaak in van natuurbehoud. ‘Ik wil vooral vooruit kijken.’

Afbeelding

Last van klimaatangst? Met deze tips blijf je mentaal gezond. 'Iets doen helpt, hoe klein ook'

De klimaatcrisis is een wereldwijd probleem, waar je weinig invloed op hebt. Een sterk recept voor angstige en zelfs depressieve gevoelens, weten klimaatpsychologen. Zes tips om mentaal gezond te blijven.

Afbeelding

Bij spouwmuurisolatie worden vleermuizen vergeten. 'Wij zijn als mensen verantwoordelijk voor hen'

De Nederlandse overheid wil dat in 2030 ruim twee miljoen oudere huizen extra worden geïsoleerd door de spouwmuren vol te spuiten met isolatieschuim of -parels. Vleermuizen zijn daar de dupe van.

Afbeelding

Het is al weken droog in Nederland en regen is nog lang niet in aantocht: 'Dit is niet normaal'

Na een uitzonderlijk nat voorjaar regent het nu al een paar weken amper in Nederland. Ook komende week wordt nauwelijks neerslag verwacht. Wat betekent dit? En moeten we ons al zorgen maken over droogteproblemen?

Afbeelding

Meer hogere inkomens bij schuldhulpverlening: 'Verontrustend dat mensen onvoldoende buffer hebben'

Nederlanders die zich voor hulp melden bij de schuldhulpverlening hebben steeds vaker een modaal of bovenmodaal inkomen. Zij vielen bij de coronasteun van de overheid 'tussen wal en schip'.