Luister naar

Brandwonden mogelijk te genezen met eigen speeksel

Nieuws
Brandwonden genezen met speeksel van de patiënt: het Amsterdam UMC en de Nederlandse Brandwonden Stichting onderzoeken of dat kan.
Rebecca van de Kar
donderdag 27 september 2018 om 11:11

Amsterdam

Speeksel bevat genezende en antibacteriële eigenschappen die gunstig zijn voor wondgenezing en het beperken van littekenvorming. Dus ligt het volgens de Brandwonden Stichting voor de hand brandwonden met menselijk speeksel te behandelen. Dit out-of-the-box-idee wordt nu onderzocht.

Hoogleraar Sue Gibbs van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam stelt: ‘Het is simpel. Bij een verwonding aan de vinger steek je die vinger automatisch in je mond om het bloeden te stoppen en de pijn te verzachten. Ook weten we uit eerder onderzoek dat een wond in de mond sneller geneest met minder littekens in vergelijking met een wond in de huid. Dit terwijl er in de mond miljarden bacteriën leven. Op basis van deze feiten kan ik concluderen dat speeksel unieke eigenschappen bevat die ook gunstig zouden kunnen zijn bij de genezing van brandwonden.’

halve liter speeksel

Ieder mens maakt per dag een halve liter speeksel aan. Speeksel is daarmee makkelijk en goedkoop bij patiënten af te nemen, aldus de Brandwonden Stichting. Het speeksel kan direct worden aangebracht op de wond of indirect door het wondverband te impregneren met speeksel. ‘Het feit dat het speeksel van de patiënt zelf komt, maakt dat er weinig productie- en bewerkingskosten bij komen kijken. Hierdoor zou sneller aan veiligheidseisen en regelgeving kunnen worden voldaan.’

De nieuwe behandelmethode kan volgens Gibbs gemakkelijk geïntroduceerd worden binnen de behandelingen die nu al plaatsvinden. Naar verwachting kunnen de eerste patiënten binnen enkele jaren behandeld worden met speekseltherapie. ‘Deze therapie zal voor de patiënt veel minder belastend zijn dan de vele operaties die nu vaak nodig zijn.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Corona heeft situatie arbeidsmigranten amper verbeterd. 'We moeten een fundamenteel ander gesprek voeren'

De coronacrisis maakte de kwetsbare positie van arbeidsmigranten in cruciale sectoren pijnlijk zichtbaar. Toch heeft dit amper geleid tot verbetering van hun leef-, werk- en woonomstandigheden in Nederland.

Afbeelding

Belangenorganisaties boeren zetten kabinet onder druk en willen concessies in stikstofbeleid

De verkiezingsoverwinning van BBB zet de onderhandelingen over het Landbouwakkoord op scherp. De boerenbelangenorganisaties voelen zich erdoor gesterkt en eisen concessies van het kabinet. Agractie wil die nog deze week.

Afbeelding

Op dit nieuwe platform vinden vluchtelingen gratis spullen. 'Vaak vluchten ze maar met één tasje'

Een kinderstoel, fietszitje of een bak met houten speelblokken: sinds dinsdag kan iedereen op het nieuwe platform Goods for Refugees gratis spullen aanbieden aan vluchtelingen in Nederland.

Afbeelding

Afbeelding

Kinderen en jongeren bellen sinds corona meer met Kindertelefoon. En vaker met emotionele problemen

Het aantal kinderen en jongeren dat de Kindertelefoon belt met emotionele problemen, neemt toe. De hulplijn voerde het afgelopen jaar ruim 40 procent meer gesprekken over dit thema dan vóór de coronacrisis.

Afbeelding

Basisschoolkinderen leren deze week hoe een clitoris werkt. 'Sommige ouders vinden het te expliciet'

Duizenden kinderen op basisscholen krijgen deze week les over seksualiteit en relaties. 'Het is goed dat kinderen leren dat de clitoris een lichaamsdeel is, net als een arm en een been.'