Luister naar

Brandwonden mogelijk te genezen met eigen speeksel

Nieuws
Brandwonden genezen met speeksel van de patiënt: het Amsterdam UMC en de Nederlandse Brandwonden Stichting onderzoeken of dat kan.
Rebecca van de Kar
donderdag 27 september 2018 om 11:11

Amsterdam

Speeksel bevat genezende en antibacteriële eigenschappen die gunstig zijn voor wondgenezing en het beperken van littekenvorming. Dus ligt het volgens de Brandwonden Stichting voor de hand brandwonden met menselijk speeksel te behandelen. Dit out-of-the-box-idee wordt nu onderzocht.

Hoogleraar Sue Gibbs van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam stelt: ‘Het is simpel. Bij een verwonding aan de vinger steek je die vinger automatisch in je mond om het bloeden te stoppen en de pijn te verzachten. Ook weten we uit eerder onderzoek dat een wond in de mond sneller geneest met minder littekens in vergelijking met een wond in de huid. Dit terwijl er in de mond miljarden bacteriën leven. Op basis van deze feiten kan ik concluderen dat speeksel unieke eigenschappen bevat die ook gunstig zouden kunnen zijn bij de genezing van brandwonden.’

halve liter speeksel

Ieder mens maakt per dag een halve liter speeksel aan. Speeksel is daarmee makkelijk en goedkoop bij patiënten af te nemen, aldus de Brandwonden Stichting. Het speeksel kan direct worden aangebracht op de wond of indirect door het wondverband te impregneren met speeksel. ‘Het feit dat het speeksel van de patiënt zelf komt, maakt dat er weinig productie- en bewerkingskosten bij komen kijken. Hierdoor zou sneller aan veiligheidseisen en regelgeving kunnen worden voldaan.’

De nieuwe behandelmethode kan volgens Gibbs gemakkelijk geïntroduceerd worden binnen de behandelingen die nu al plaatsvinden. Naar verwachting kunnen de eerste patiënten binnen enkele jaren behandeld worden met speekseltherapie. ‘Deze therapie zal voor de patiënt veel minder belastend zijn dan de vele operaties die nu vaak nodig zijn.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De noordwester en het springtij bleken een dodelijke cocktail in 1953. Toch had de storm nog erger kunnen zijn

Wat gebeurt er als je een massa water door de nauwe opening van een trechter probeert te stuwen? Juist, dan hoopt het op. Het is in een notendop wat er gebeurde tijdens de watersnood van 1953.

Afbeelding

Kabinet trekt hulp aan probleemgezinnen strak: één gezin, één hulpplan, één regisseur

Gezinnen die kampen met een reeks problemen moeten door hun gemeenten worden geholpen met één alomvattend hulpplan, gecoördineerd door één regisseur.

Afbeelding

'Fakkeldrager' op lijst van Jezus Leeft! 'We zoeken mensen die geen water bij de wijn doen'

Op de kandidatenlijst van de partij Jezus Leeft! in Noord-Holland staat maar één persoon: Max van den Berg (30). De Amsterdammer stond vorig jaar met een brandende fakkel voor het huis van minister Sigrid Kaag.

Afbeelding

Die 17,5 miljard 'fossiele subsidie' gaat ook naar de kerk, de dieselrijder en paprika-gebruiker

Klimaatactivisten protesteren tegen de Nederlandse subsidie van 17,5 miljard voor de ‘fossiele industrie’. Die miljarden bestaan vooral uit belastingvoordeel: voor grote bedrijven, maar ook kleinere gebruikers.

Afbeelding

Het dorpje Capelle was een hechte gemeenschap, tot het verdween tijdens de Februariramp

Hoe het dorpje Capelle op 1 februari 1953 werd verzwolgen door het water, enkele uren nadat het jongste watersnoodslachtoffer er ter wereld gekomen was.

Afbeelding

Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale tijd aan op Aruba. De planning van het begin van de dag staat vol officiële ontmoetingen.