Luister naar

Brandwonden mogelijk te genezen met eigen speeksel

Nieuws
Brandwonden genezen met speeksel van de patiënt: het Amsterdam UMC en de Nederlandse Brandwonden Stichting onderzoeken of dat kan.
Rebecca van de Kar
donderdag 27 september 2018 om 11:11

Amsterdam

Speeksel bevat genezende en antibacteriële eigenschappen die gunstig zijn voor wondgenezing en het beperken van littekenvorming. Dus ligt het volgens de Brandwonden Stichting voor de hand brandwonden met menselijk speeksel te behandelen. Dit out-of-the-box-idee wordt nu onderzocht.

Hoogleraar Sue Gibbs van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam stelt: ‘Het is simpel. Bij een verwonding aan de vinger steek je die vinger automatisch in je mond om het bloeden te stoppen en de pijn te verzachten. Ook weten we uit eerder onderzoek dat een wond in de mond sneller geneest met minder littekens in vergelijking met een wond in de huid. Dit terwijl er in de mond miljarden bacteriën leven. Op basis van deze feiten kan ik concluderen dat speeksel unieke eigenschappen bevat die ook gunstig zouden kunnen zijn bij de genezing van brandwonden.’

halve liter speeksel

Ieder mens maakt per dag een halve liter speeksel aan. Speeksel is daarmee makkelijk en goedkoop bij patiënten af te nemen, aldus de Brandwonden Stichting. Het speeksel kan direct worden aangebracht op de wond of indirect door het wondverband te impregneren met speeksel. ‘Het feit dat het speeksel van de patiënt zelf komt, maakt dat er weinig productie- en bewerkingskosten bij komen kijken. Hierdoor zou sneller aan veiligheidseisen en regelgeving kunnen worden voldaan.’

De nieuwe behandelmethode kan volgens Gibbs gemakkelijk geïntroduceerd worden binnen de behandelingen die nu al plaatsvinden. Naar verwachting kunnen de eerste patiënten binnen enkele jaren behandeld worden met speekseltherapie. ‘Deze therapie zal voor de patiënt veel minder belastend zijn dan de vele operaties die nu vaak nodig zijn.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Energierekening is steeds vaker een worsteling. 'Het had nog veel erger kunnen zijn'

Ruim een miljoen huishoudens worstelden in 2022 met het betalen van hun hoge energierekening. Dat is meer dan een verdubbeling, vergeleken met 2020. Waar zijn de problemen het grootst?

Afbeelding

Gaat je Nederlands achteruit als je bijna alleen maar Engelse boeken leest?

Veel jongeren luisteren Engelse muziek, kijken Engelstalige series en lezen steeds vaker een Engels boek. Maar wat betekent dat voor hun Nederlands? ‘Studenten kennen voor ‘impact’ geen Nederlands synoniem’

Afbeelding

Rijkswegen, viaducten en tunnels zijn te langdurig en te zwaar belast

Infrastructuur en Waterstaat heeft nu de handen vol aan achterstallig onderhoud. Nieuwe wegen, meer asfalt: dáár maakten politici graag goede sier mee. Maar nu blijkt dat geen viaduct of tunnel het eeuwige leven heeft.

Afbeelding

Ondernemer opent gratis supermarkt voor kwetsbare gezinnen: 'Op drijfzand kan je geen toekomst bouwen'

Gratis boodschappen doen? Vanaf dinsdag is dat mogelijk voor kwetsbare gezinnen uit Amsterdam Nieuw-West. De enige voorwaarde is dat ze hulp accepteren, zodat ze na acht maanden weer op eigen benen kunnen staan.

Afbeelding

Nieuwe richtlijn jeugdbescherming: wees terughoudend met uithuisplaatsingen en plaats kinderen sneller terug

Jeugdbeschermers moeten terughoudender zijn met het uit huis plaatsen van kinderen en vervolgens alles doen om die kinderen weer zo snel mogelijk thuis te laten wonen. Dat stelt de aangepaste richtlijn over uithuisplaatsingen.

Afbeelding

Reeën en herten zijn de grootste houtrovers: 'Zaailingen van bestaande bomen krijgen nauwelijks kans'

Houtroof uit de natuur is van alle tijden en geen trend vanwege de hoge energieprijzen. Maar de Nederlandse bossen worden wel ‘gesloopt’. Daders zijn reeën en herten.