Luister naar

‘Nederland vaart wel bij buitenlandse studenten’

Nieuws
Van de internationale studenten die hier studeren, blijft ongeveer een kwart na afronding van hun studie in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse organisatie voor internationalisering van het onderwijs, Nuffic.
Tilly Dodds
dinsdag 9 oktober 2018 om 08:30

Amersfoort

Vijf jaar na het afstuderen heeft 24,7 procent van de internationale studenten zich hier gevestigd. Het gaat in totaal om bijna 22.000 afgestudeerden.

Vooral afgestudeerden in disciplines waarvoor op de arbeidsmarkt tekorten bestaan of worden verwacht, blijven relatief vaak. Zo blijven er met name uit technische studies en studies op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg en natuur relatief veel internationale afgestudeerden in Nederland wonen.

Volgens Nuffic-directeur Freddy Weima zijn internationale studenten belangrijk voor ons land, onder meer omdat ze een belangrijke bijdrage leveren aan onze kenniseconomie en onze schatkist.

Uit onderzoek blijkt dat ten minste 19 procent van alle afgestudeerden hun hele leven in Nederland blijft. Dat levert de schatkist jaarlijks 1,64 miljard op. Wanneer Nederland erin slaagt alle onderzochte afstudeerders die hier na vijf jaar nog zijn, te behouden, levert dat jaarlijks 2,08 miljard euro op. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vrouwen en mannen worden ongelijk behandeld. Maar niet alle Nederlanders zien dit als probleem

Negen van de tien Nederlanders zien dat mannen en vrouwen ongelijk worden behandeld, maar slechts één derde van hen ziet die scheefgroei als serieus probleem.

Afbeelding

Met de VVD het bos in: 'Prachtig toch? En hier valt nog geld mee te verdienen ook'

De VVD heeft zich lang verzet, maar onder druk van rechterlijke uitspraken zien de liberalen nu ook de noodzaak in van natuurbehoud. ‘Ik wil vooral vooruit kijken.’

Afbeelding

Last van klimaatangst? Met deze tips blijf je mentaal gezond. 'Iets doen helpt, hoe klein ook'

De klimaatcrisis is een wereldwijd probleem, waar je weinig invloed op hebt. Een sterk recept voor angstige en zelfs depressieve gevoelens, weten klimaatpsychologen. Zes tips om mentaal gezond te blijven.

Afbeelding

Bij spouwmuurisolatie worden vleermuizen vergeten. 'Wij zijn als mensen verantwoordelijk voor hen'

De Nederlandse overheid wil dat in 2030 ruim twee miljoen oudere huizen extra worden geïsoleerd door de spouwmuren vol te spuiten met isolatieschuim of -parels. Vleermuizen zijn daar de dupe van.

Afbeelding

Gwen herstelde van een eetstoornis. 'Lekker boeiend als je een paar kilo zwaarder bent deze zomer'

Twee keer per dag naar de sportschool, tussendoor een uur wandelen en alleen supergezond eten. In een poging 'fitgirl' te worden, kregen Yvonne (29) en Gwen (27) orthorexia, een obsessieve eetstoornis.

Afbeelding

Het is al weken droog in Nederland en regen is nog lang niet in aantocht: 'Dit is niet normaal'

Na een uitzonderlijk nat voorjaar regent het nu al een paar weken amper in Nederland. Ook komende week wordt nauwelijks neerslag verwacht. Wat betekent dit? En moeten we ons al zorgen maken over droogteproblemen?