Luister naar

Digitale kluisjes voor dierbare herinneringen

Nieuws
Een dierbare persoon een digitale herinnering sturen als je weet dat je gaat overlijden of als dementie het geheugen uitwist? Dat kan met Mindlockers.
Gerald Bruins
dinsdag 16 oktober 2018 om 03:00
Digitale kluisjes voor dierbare herinneringen
Digitale kluisjes voor dierbare herinneringen nd

Waalre

Het idee voor een digitale herinnering ontstond bij sociaal ondernemer Robert Buuts in de wachtkamer van de tandarts. In de Margriet las hij het verhaal van een vrouw die wist dat zij ging overlijden, en alvast brieven schreef.

Een vriend moest die bezorgen, na haar dood. ‘Ik dacht: brieven, dat is ouderwets. Je kunt ook foto’s, filmpjes of geluidsfragmenten sturen. Zo ontstond het plan digitale kluisjes te ontwikkelen voor dierbare herinneringen.’

Mindlockers heeft hij ze genoemd, de digitale kluisjes van elk vijftig MB. De gebruiker kan een geliefde laten weten dat er zo’n kluisje klaarstaat, te openen maximaal zes jaar in de toekomst. Buuts richt zich met zijn product in eerste instantie op mensen die weten dat ze gaan overlijden of dement raken. De toepassingen zijn legio. Een overledene kan zijn kind zo toespreken op een bruiloft, of feliciteren met zijn verjaardag, het behalen van een diploma of de geboorte van een kind.

Later hoopt de ondernemer een bredere doelgroep te bereiken. ‘Je kunt Mindlockers ook inzetten voor leuke dingen. Bijvoorbeeld voor een reünie over vijf jaar van een klas die van school gaat. Dan kun je alvast foto’s en filmpjes opslaan in een digitaal kluisje.’

Op de Mindlockers-website heeft Buuts vijfentwintig ideeën gepost. ‘Iemand elk jaar na je overlijden een foto sturen van jezelf is een beetje saai. Creatiever is bijvoorbeeld een recept van het lievelingseten van een dierbare.’

Van de opbrengst van de Mindlockers gaat vijftien procent naar de Alzheimer Stichting.

Wat als iemand niet zit te wachten op een digitaal kluisje? ‘Dan open je hem niet. Een brief die je niet wilt openen, kun je toch ook gewoon weggooien?’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Verzetsmensen waren ook queer, van kleur en soms aan de drugs, toont vernieuwd Verzetsmuseum

De leidraad van het vernieuwde Verzetsmuseum is dat ‘het’ verzet was niet zo duidelijk afgebakend als vaak is aangenomen. Daarom wordt het oude hokjesdenken rond verzetsdaden volledig losgelaten, zegt het museum.

Afbeelding

Nationale Ombudsman: verduurzamen huis vaak niet haalbaar door laag inkomen

Het lukt mensen met een laag inkomen niet om hun huis te verduurzamen. De energiehulp van de overheid die ze hard nodig hebben, bereikt veelal rijke huishoudens die zichzelf al kunnen redden, zegt de Nationale Ombudsman.

Afbeelding

Verenigde Staten maken zich op voor WK in eigen land, hoge verwachtingen voor ‘De Gouden Generatie’

Vandaag neemt Nederland het op tegen de Verenigde Staten in de achtste finale van het WK Voetbal. Louis van Gaal sprak lovend over de tegenstander en diens visie. Wat kan het Nederlands elftal verwachten?

Afbeelding

Treinreizigers op een station. Het kabinet maakt 7,5 miljard euro vrij voor investeringen in infrastructuur, die vooral naar het spoor gaan. Het grootste gedeelte van dit geld komt terecht in de Randstad en Noord-Brabant.

Afbeelding

Pepernoten op z’n Italiaans, van Sarena

Verwarm de oven voor op 190°C. Maal de amandelen samen met de poedersuiker in de keukenmachine fijn. Voeg de eiwitten en het bittere-amandelextract toe en pulseer kort tot een glad mengsel.

Afbeelding

Conny Rijken strijdt tegen mensenhandel. ‘Soms moet iemand gedwongen organen afstaan’

Conny Rijken is de nieuwe nationaal rapporteur mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen. Ze mist de publieke verontwaardiging van Nederland over arbeidsuitbuiting in ‘Qatar’.