Luister naar

Vervuilde grond in nieuwbouwwijk Barneveld

Nieuws
Het Barneveldse afvalbedrijf Vink heeft gefraudeerd met onderzoeksrapporten, zodat onder meer een nieuwbouwwijk in Barneveld gebouwd werd op grond die vervuild is met de giftige stoffen styreen en DDT. Waar de vervuilde grond verder nog terechtgekomen is, is niet bekend.
Rien van den Berg
maandag 5 november 2018 om 07:27

Hilversum

Dat meldt onderzoeksprogramma Zembla op basis van een onderzoeksrapport van de Gelderse Omgevingsdiensten, dat het in handen heeft gekregen. Vink liet in 2015 een grote partij vervuilde grond tegen de regels in herkeuren, waardoor het op papier schoon lijkt, aldus Zembla. Styreen wordt gebruikt bij het maken van plastics, DDT is een landbouwgif.

Het rapport wijst uit dat Vink in 2015 en 2016 850 ton vervuilde grond heeft gebruikt in onder meer de nieuwbouwwijk Eilanden-Oost in Barneveld. Het rapport dateert al van de zomer van 2017, maar volgens anonieme bronnen van Zembla heeft de provincie er tot dusver niets mee gedaan. Behalve in Eilanden-Oost is er 200 ton vervuilde grond gebruikt bij een nieuwbouwproject aan de Van de Bogertlaan in Barneveld. Maar dan resteren er nog duizenden tonnen van deze partij grond, en waar die gebleven zijn heeft Zembla nog niet kunnen achterhalen.

De gemeente Barneveld liet de GGD onderzoeken of de vervuiling schadelijk is voor de gezondheid. Hieruit bleek dat deze ‘géén gezondheidsrisico’s oplevert voor de bewoners of gebruikers (bijvoorbeeld spelende kinderen) van de plekken waar de grond ligt’. De wijken waar de grond ligt, hoeven daarom niet gesaneerd te worden, meldt de gemeente.

De ontdekking is echter hoe dan ook kwalijk, vindt Gustaaf Biezeveld, hoogleraar milieurecht en voormalig milieuofficier van justitie: ‘Je hebt nu risico’s gecreëerd voor de volksgezondheid die niet gecreëerd hadden mogen worden’, legt hij uit in Zembla. Biezeveld heeft het rapport gelezen en oordeelt: ‘Dit is puur valsheid in geschrifte. Dit is heel ernstig. Als je niet op de juistheid van een papieren verklaring over de kwaliteit van grond af kunt gaan, dan is je hele stelsel dat is gebouwd rondom verontreinigde grond waardeloos geworden.’

Zembla benaderde zowel Vink als de provincie Gelderland, maar kreeg bij beide geen interviewafspraak. Het rapport ligt ook bij het Openbaar Ministerie, maar dat wil niet laten weten of het er werk van maakt. In de gemeenteraad stelde Lokaal Belang Barneveld schriftelijke vragen. In de Tweede Kamer wil Maurits van Martels (CDA) dinsdag tijdens het vragenuurtje met de staatssecretaris over de kwestie praten. In de Provinciale Staten van Gelderland komt er mogelijk een spoeddebat.

De bevindingen van het onderzoeksprogramma zijn onderdeel van een nieuwe aflevering over afvalverwerker Vink en de provincie Gelderland. Eerder kwam dit bedrijf negatief in het nieuws omdat het beweerde kunstgras te recyclen, terwijl het dit in feite slechts opsloeg. De provincie bleek dit te gedogen. Ook dit werd door Zembla aan het licht gebracht. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Energierekening is steeds vaker een worsteling. 'Het had nog veel erger kunnen zijn'

Ruim een miljoen huishoudens worstelden in 2022 met het betalen van hun hoge energierekening. Dat is meer dan een verdubbeling, vergeleken met 2020. Waar zijn de problemen het grootst?

Afbeelding

Gaat je Nederlands achteruit als je bijna alleen maar Engelse boeken leest?

Veel jongeren luisteren Engelse muziek, kijken Engelstalige series en lezen steeds vaker een Engels boek. Maar wat betekent dat voor hun Nederlands? ‘Studenten kennen voor ‘impact’ geen Nederlands synoniem’

Afbeelding

Rijkswegen, viaducten en tunnels zijn te langdurig en te zwaar belast

Infrastructuur en Waterstaat heeft nu de handen vol aan achterstallig onderhoud. Nieuwe wegen, meer asfalt: dáár maakten politici graag goede sier mee. Maar nu blijkt dat geen viaduct of tunnel het eeuwige leven heeft.

Afbeelding

Ondernemer opent gratis supermarkt voor kwetsbare gezinnen: 'Op drijfzand kan je geen toekomst bouwen'

Gratis boodschappen doen? Vanaf dinsdag is dat mogelijk voor kwetsbare gezinnen uit Amsterdam Nieuw-West. De enige voorwaarde is dat ze hulp accepteren, zodat ze na acht maanden weer op eigen benen kunnen staan.

Afbeelding

Nieuwe richtlijn jeugdbescherming: wees terughoudend met uithuisplaatsingen en plaats kinderen sneller terug

Jeugdbeschermers moeten terughoudender zijn met het uit huis plaatsen van kinderen en vervolgens alles doen om die kinderen weer zo snel mogelijk thuis te laten wonen. Dat stelt de aangepaste richtlijn over uithuisplaatsingen.

Afbeelding

Reeën en herten zijn de grootste houtrovers: 'Zaailingen van bestaande bomen krijgen nauwelijks kans'

Houtroof uit de natuur is van alle tijden en geen trend vanwege de hoge energieprijzen. Maar de Nederlandse bossen worden wel ‘gesloopt’. Daders zijn reeën en herten.