Luister naar

Vervuilde grond in nieuwbouwwijk Barneveld

Nieuws
Het Barneveldse afvalbedrijf Vink heeft gefraudeerd met onderzoeksrapporten, zodat onder meer een nieuwbouwwijk in Barneveld gebouwd werd op grond die vervuild is met de giftige stoffen styreen en DDT. Waar de vervuilde grond verder nog terechtgekomen is, is niet bekend.
Rien van den Berg
maandag 5 november 2018 om 07:27

Hilversum

Dat meldt onderzoeksprogramma Zembla op basis van een onderzoeksrapport van de Gelderse Omgevingsdiensten, dat het in handen heeft gekregen. Vink liet in 2015 een grote partij vervuilde grond tegen de regels in herkeuren, waardoor het op papier schoon lijkt, aldus Zembla. Styreen wordt gebruikt bij het maken van plastics, DDT is een landbouwgif.

Het rapport wijst uit dat Vink in 2015 en 2016 850 ton vervuilde grond heeft gebruikt in onder meer de nieuwbouwwijk Eilanden-Oost in Barneveld. Het rapport dateert al van de zomer van 2017, maar volgens anonieme bronnen van Zembla heeft de provincie er tot dusver niets mee gedaan. Behalve in Eilanden-Oost is er 200 ton vervuilde grond gebruikt bij een nieuwbouwproject aan de Van de Bogertlaan in Barneveld. Maar dan resteren er nog duizenden tonnen van deze partij grond, en waar die gebleven zijn heeft Zembla nog niet kunnen achterhalen.

De gemeente Barneveld liet de GGD onderzoeken of de vervuiling schadelijk is voor de gezondheid. Hieruit bleek dat deze ‘géén gezondheidsrisico’s oplevert voor de bewoners of gebruikers (bijvoorbeeld spelende kinderen) van de plekken waar de grond ligt’. De wijken waar de grond ligt, hoeven daarom niet gesaneerd te worden, meldt de gemeente.

De ontdekking is echter hoe dan ook kwalijk, vindt Gustaaf Biezeveld, hoogleraar milieurecht en voormalig milieuofficier van justitie: ‘Je hebt nu risico’s gecreëerd voor de volksgezondheid die niet gecreëerd hadden mogen worden’, legt hij uit in Zembla. Biezeveld heeft het rapport gelezen en oordeelt: ‘Dit is puur valsheid in geschrifte. Dit is heel ernstig. Als je niet op de juistheid van een papieren verklaring over de kwaliteit van grond af kunt gaan, dan is je hele stelsel dat is gebouwd rondom verontreinigde grond waardeloos geworden.’

Zembla benaderde zowel Vink als de provincie Gelderland, maar kreeg bij beide geen interviewafspraak. Het rapport ligt ook bij het Openbaar Ministerie, maar dat wil niet laten weten of het er werk van maakt. In de gemeenteraad stelde Lokaal Belang Barneveld schriftelijke vragen. In de Tweede Kamer wil Maurits van Martels (CDA) dinsdag tijdens het vragenuurtje met de staatssecretaris over de kwestie praten. In de Provinciale Staten van Gelderland komt er mogelijk een spoeddebat.

De bevindingen van het onderzoeksprogramma zijn onderdeel van een nieuwe aflevering over afvalverwerker Vink en de provincie Gelderland. Eerder kwam dit bedrijf negatief in het nieuws omdat het beweerde kunstgras te recyclen, terwijl het dit in feite slechts opsloeg. De provincie bleek dit te gedogen. Ook dit werd door Zembla aan het licht gebracht. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Waarom het zo verschrikkelijk moeilijk is om twintiger te zijn. 'De meesten van ons zwerven wat rond'

Twintiger zijn is vaak fantastisch, maar ook een superfrustrerende zoektocht, ontdekte Bas Derks. Samen met andere twintigers begint hij het EO-platform 'Hoedan'. 'Ooit worden we dertig, maar hoe? Dat zoeken wij uit.'

Afbeelding

Marvin Huiting is SGP'er en lid van een pinkstergemeente. 'Dopen gaat niet over politieke inhoud'

Marvin Huiting is evangelisch en SGP'er in Groningen. Waarom voelt een pinksterchristen zich thuis bij een reformatorische partij? 'Ondanks dat je geen typische SGP-achterbanner bent, kan het wel jouw partij zijn.'

Afbeelding

Oud en koud: koelere woningen vormen gezondheidsrisico voor ouderen

Ouderen die de thermostaat lager zetten, vergroten hun gezondheidsrisico’s. Deze winter komen meer onderkoelde ouderen op de spoedeisende hulp terecht. ‘Dit is geen leven, maar ik ben doodsbang dat ik straks moet bijbetalen.’

Afbeelding

'Het terugdringen van de methaanuitstoot scheelt een halve graad opwarming'

Veel mensen weten dat het broeikasgas methaan uit de ontdooiende permafrost vrijkomt. Minder bekend is dat het ook in Nederland ontsnapt uit vervuilde sloten en meren.

Afbeelding

Jiska wil de jongste waterschapsbestuurder ooit worden. 'De gemiddelde leeftijd ligt boven de 60'

De meeste studenten van haar leeftijd bereiden zich voor op hun tentamens, maar Jiska Taal is druk bezig met de voorbereidingen voor de waterschappen. Ze maakt kans de jongste waterschapsbestuurder ooit te worden.

Afbeelding

Ouders voelen zich niet gehoord bij rechter

Ouders voelen zich in familie- en jeugdrechtzaken onvoldoende gehoord. Om kinderen en hun ouders in zaken over bijvoorbeeld uithuisplaatsingen en ondertoezichtstellingen betere rechtsbescherming te bieden, moeten jeugdrechters zich actiever en nieuwsgieriger opstellen.