Luister naar

Mobiel pinbedrijf weert christelijke creatievelingen

Nieuws
Veel Nederlandse ondernemers gebruiken de mobiele pinapparaten van SumUp. Christelijke ondernemers worden echter geblokkeerd. ‘Dit neigt naar discriminatie.’
Rimme Mastebroek
woensdag 7 november 2018 om 13:56
De SumUp, een mobiel pinapparaat, wordt graag gebruikt door kleinere ondernemers.
De SumUp, een mobiel pinapparaat, wordt graag gebruikt door kleinere ondernemers.

Amersfoort

Het leek schrijver Marco van der Straten, hoofdredacteur van EO-Visie, zo’n handig apparaatje. De SumUp, een mobiel pinapparaat, is vooral geschikt voor kleinere ondernemers. Bijvoorbeeld een barista die met zijn koffiewagen langs festivals gaat, maar ook de schrijver die zijn nieuwste boek tijdens spreekbeurten of in theaters hoopt te verkopen. ‘Wij geloven dat iedereen een eigen onderneming moet kunnen starten’, staat in de visie van het Britse SumUp. Het bedrijf kent honderdduizenden gebruikers en is actief in zestien landen.

Van der Straten schafte het apparaatje aan. Hij hoefde SumUp alleen een kopie van zijn legitimatie en zijn bankgegevens te mailen. Op donderdag 18 oktober verkocht hij zijn eerste boeken. De volgende maandag was het account van Van der Straten geblokkeerd. ‘Ik belde met SumUp. Zij lieten weten geen zaken te doen met religieuze organisaties. Dat ben ik niet, ik ben een journalist die boeken schrijft.’

gospelzangeres

Van der Straten is niet de enige die deze ervaring heeft. Ook de christelijke zangeres en auteur Kirsten Alting werd begin oktober geblokkeerd omdat zij werd gezien als ‘religieuze organisatie’. Alting vroeg SumUp telefonisch om uitleg. ‘Ze hebben mijn website bekeken en gezien dat ik gospelzangeres ben’, vertelt Alting. ‘Ik ben inderdaad gospelzangeres, maar ben je dan ook direct een religieuze instelling? Bij de Kamer van Koophandel sta ik gewoon als artiest en schrijver te boek.’

Het verhaal van de christelijke entertainer Rob Favier is nagenoeg identiek. ‘SumUp gooide mij eruit, omdat ik een religieuze instelling zou zijn. Ik ben gewoon een zzp’er, die weleens spreekt of zingt in een kerk. Een bakker die zijn brood aflevert in een kerk is toch ook geen religieuze instelling?’

Van der Straten werd door SumUp expliciet gevraagd naar ‘wat voor boeken’ hij schrijft. De schrijver: ‘Mijn laatste boek gaat over de hemel, maar mijn volgende boek zou bij wijze van spreken over de watersnoodramp kunnen gaan.’

SumUp bleek echter onverbiddelijk. ‘Helaas ondersteunen wij geen bedrijfsactiviteiten die met religie te maken hebben’, schreef het bedrijf naar Van der Straten in een mail.

onacceptabel

Op de website van SumUp staat een lijst met bedrijfssoorten die ze niet ondersteunen. Bijvoorbeeld waarzeggers en escortdiensten, maar ook non-profitclubs en, inderdaad, religieuze organisaties.

Advocaat Teunis van Kooten, specialist op het gebied van privaat- en kerkrecht, ondersteunt regelmatig (religieuze) ondernemers. Volgens hem neigt de houding van SumUp naar discriminatie.

‘De Algemene Wet gelijke behandeling verbiedt het maken van onderscheid op basis van onder meer religie. SumUp is een Engelse organisatie, dus ook voor SumUp is het discriminatieverbod uit het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens van toepassing. Het kan zijn dat SumUp een gedachtesprong maakt: ze hebben in het verleden slechte ervaringen gehad met religieuze organisaties, omdat er bijvoorbeeld geld werd witgewassen. Dat kan een reden zijn om met bepaalde organisaties geen zaken meer te willen doen vanwege een te hoog risicoprofiel. Maar dan moet die reden wel expliciet genoemd worden en dan nog is het de vraag of zo’n eis door de beugel kan. Zonder onderbouwing mogen ze het huidige beleid naar mijn mening niet voeren.’

uitzondering

In een reactie laat SumUp weten dat het account van Van der Straten was afgesloten vanwege een ‘onacceptabel businessmodel’ en dat het niets te maken heeft met ‘de verkoop van christelijke boeken’.

Waarom het businessmodel niet acceptabel was, wordt niet verteld. Sum­Up zegt feitelijk dat hun handen gebonden zijn. ‘Strikte regels, opgelegd door partijen als Visa en Mastercard’, partners van SumUp, zorgen ervoor dat het niet iedere partij zijn diensten kan aanbieden. Voor de rest wil het bedrijf niet ingaan op individuele gevallen.

Inmiddels is het account van Van der Straten hersteld, ‘bij wijze van uitzondering’, en kreeg de schrijver excuses aangeboden. Alting en Favier stapten van SumUp over op concurrent iZettle, dat eveneens mobiele pinapparaten aanbiedt. <

16.000 kerken

In maart van dit jaar kondigde SumUp een grootschalige samenwerking met de Church of England aan. Britse kerkgangers kunnen nu (contactloos) pinnen, met technische steun van SumUp. Handig, omdat steeds minder kerkgangers contant geld bij zich hebben. Marc-Alexander Christ, mede­oprichter van SumUp, reageerde destijds verheugd op de deal. ‘Samenwerken met een prestigieus instituut als de Church of England is een privilege. Deze relatie geeft de Church of England een hoop nieuwe mogelijkheden.’ Zo’n 16.000 kerken gebruiken nu mobiele pinapparaten. Dat is opmerkelijk, want de Church of England is een grote religieuze instelling, wat volgens de SumUp-site een samenwerking onmogelijk maakt. SumUp wilde niet ingaan op vragen van deze krant over de samenwerking met de Church of England.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Selfie-spots moeten van 'instagrammable' Keukenhof een ervaring à la Disneyworld maken

Op de foto al schommelend tussen de tulpen, lelies en palmbladen: dit jaar heeft de Keukenhof vol ingezet op selfie-spots om het oubollige imago voorgoed van zich af te schudden.

Afbeelding

Huisarts Güven Yildiz: 'De patiënt heeft iets van me afgepakt, opeens lag ik op de grond, heel kwetsbaar'

Eind februari werd huisarts Güven Yildiz aangevlogen door een patiënt. Haar geval staat niet op zichzelf: zorgverleners kampen al veel langer met toenemende agressie. ‘Het heeft me gekrenkt. Wie beschermt de hulpverlener?’

Afbeelding

Huub Stapel

Afbeelding

Recordbesparing op gasverbruik in afgelopen winter, ondanks het prijsplafond

Nederlanders hebben in de afgelopen winter een record-besparing op hun energieverbruik gevestigd. Ondanks het prijsplafond dat vanaf begin dit jaar geldt, is de daling van het aardgasverbruik na 1 januari doorgezet.

Afbeelding

Naar een tv kijken is gezonder dan een schermpje op schoot. 'Kinderen bewegen dan net iets meer'

Je kind achter een schermpje zetten is niet per definitie schadelijk, zolang je het kunt inkaderen, zeggen experts. Maar hoe zorg je als ouder voor een gezonde balans?

Afbeelding

De elektrische Kever is in aantocht: een wagen zonder uitlaat wordt bereikbaar voor het volk

De eerste tien jaar elektrisch rijden waren prestigieus, protserig en vet gesubsidieerd. Maar binnenkort komt VW met een echte volkswagen zonder brandstoftank en uitlaat. De e-auto wordt langzaamaan duurzaam.