Luister naar

Marokkaanse leerling krijgt vaker hoger schooladvies

Nieuws
Leerlingen van Marokkaanse afkomst doen het steeds beter in het onderwijs. Ze krijgen hogere schooladviezen en gaan vaker naar de havo of het vwo.
redactie VK
donderdag 22 november 2018 om 03:00

Amsterdam

Dit blijkt uit het Jaarrapport Integratie 2018, dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag heeft uitgebracht. Ook meer leerlingen met een Antilliaanse, Surinaamse en Turkse achtergrond gaan naar de havo of het vwo. Een eenduidige oorzaak is niet aan te wijzen. ‘Ik vermoed dat meespeelt dat er de laatste jaren meer aandacht is voor gelijke kansen in het onderwijs’, zegt woordvoerder Tanja Traag van het CBS.

Louise Elffers, die bij de Universiteit van Amsterdam onderzoek doet naar kansenongelijkheid in het onderwijs, zoekt de verklaring in de ‘opwaartse sociale mobiliteit’ in migrantenkringen. ‘Deze leerlingen hebben steeds vaker ouders die ook in Nederland naar school zijn geweest’, zegt ze. ‘Zij spreken beter Nederlands, zijn zelf hoger opgeleid en weten hoe belangrijk de overgang van basisschool naar middelbare school is.’ Dat wordt nu zichtbaar in de cijfers.

Vorig schooljaar zat 32 procent van de leerlingen van Marokkaanse afkomst in het derde leerjaar op havo of vwo. Twaalf jaar eerder was dat nog slechts 20 procent. Turks-Nederlandse leerlingen gaan ook steeds vaker naar havo of vwo, maar daar was de stijging minder sterk: van 21 naar 27 procent.

Leerlingen met een migrantenachtergrond krijgen de laatste jaren ook vaker een hoog basisschooladvies. Het aandeel Marokkaans-Nederlandse kinderen met een havo-advies of hoger steeg in acht jaar van 33 naar 42 procent. Bij Turks-Nederlandse leerlingen nam dat aandeel ook toe: van 31 naar 38 procent.

Verder valt op dat leerlingen met een Iraanse achtergrond het uitstekend doen op school. Meer dan de helft van de derdeklassers uit Iran zat in schooljaar 2017/2018 in een havo- of vwo-klas. Daarmee scoren zij iets beter dan scholieren met een Nederlandse achtergrond, van wie 49 procent havo of vwo doet. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe een Brabants dorp plots een huisartsenpraktijk kwijtraakte

Begin mei raakte het Brabantse dorp Reusel plotseling een huisartsenpraktijk van de commerciële keten Co-Med kwijt. Een nieuw dieptepunt in de vercommercialisering van de huisartsenzorg. Hoe kon dat zomaar gebeuren?

Afbeelding

Deze leerlingen wachten op het beslissende telefoontje: 'De examens gingen slechter dan ik had verwacht'

Het zijn spannende weken voor examenleerlingen: 30 mei was het laatste examen, woensdag 14 juni volgt voor de meesten de uitslag. Zijn ze geslaagd of niet? Drie tieners vertellen hoe zij deze tussenfase doorkomen.

Afbeelding

Wel droogte maar geen watertekort. 'Zorg dat je het zwembad schoon houdt, zodat je het niet opnieuw hoeft te vullen'

Met een zonnig weekend voor de boeg en een toenemend neerslagtekort dringt de vraag zich op: moeten we al water gaan besparen om tekorten te voorkomen? ‘Een zwembadje neerzetten kan, maar de voorraad kan opraken.’

Afbeelding

31 nieuwe scholen erbij. Van islamitische mavo in Amersfoort tot christelijke basisschool in Meppel

Onderwijsminister Dennis Wiersma geeft groen licht voor de start van 31 nieuwe basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs. Hun deuren mogen openen in augustus 2024.

Afbeelding

De noordenwind blaast eerste echt zomerse dag in Nederland (waarschijnlijk) steeds verder vooruit

Na weken koele noordenwind wordt het komend weekeinde dan toch eindelijk zomer, met hete lucht vanuit het oosten. Intussen is het alleszins denkbaar dat het veranderende klimaat vaker kille Nederlandse lentes gaat geven.

Afbeelding

Wel of niet vaccineren? Zo maken reformatorische vrouwen hun keuze. 'Doordacht en in vertrouwen op God'

In reformatorische kringen ligt de vaccinatiegraad gemiddeld lager. Maar hoe ziet het proces eruit om tot een beslissing te komen om wel of niet te vaccineren? En hoe kunnen zorgverleners daarbij ondersteunen?