Luister naar

Boswachters Staatsbosbeheer weigeren gezonde edelherten af te schieten

Nieuws
Twee van de vier vaste boswachters van de Oostvaardersplassen hebben zich laten overplaatsen, omdat zij geen gezonde edelherten willen afschieten. Dit heeft Staatsbosbeheer bevestigd naar aanleiding van vragen van de Volkskrant.
Petra Noordhuis
vrijdag 7 december 2018 om 08:02

Lelystad

Donderdag besliste de voorzieningenrechter dat het afschieten van ruim 1800 edelherten in de Oostvaardersplassen kan doorgaan. Staatsbosbeheer zal volgende week beginnen met het uitvoeren van dit besluit. De overgebleven boswachters gaan samen met een aantal collega’s het aantal edelherten in het natuurgebied terugbrengen tot 490. ‘Een dier dat door moeder natuur is geselecteerd om uit te vallen, wil ik wel doodschieten, maar gezonde dieren niet’, heeft een van de boswachters volgens de Volkskrant als motivatie gegeven voor overplaatsing.

De boswachters willen zelf geen verdere toelichting geven. Een van hen heeft alleen zijn verhaal aan omroep Human verteld, dat eind dit jaar een aflevering van het programma Medialogica wijdt aan de Oostvaardersplassen.

Bijna zestig procent van de edelherten stierf afgelopen winter de hongerdood in de Oostvaardersplassen, wat tot veel verontwaardiging leidde. Daarop besloot de Provinciale Staten van de provincie Flevoland het aantal edelherten terug te brengen. Vijf natuurverenigingen wilden dat de rechter dat in een kort geding zou verhinderen. Het aantal edelherten stabiliseert namelijk ook door voedselgebrek. De zwakke dieren sterven dan eerder en zo blijft de populatie gezond. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Waarom het zo verschrikkelijk moeilijk is om twintiger te zijn. 'De meesten van ons zwerven wat rond'

Twintiger zijn is vaak fantastisch, maar ook een superfrustrerende zoektocht, ontdekte Bas Derks. Samen met andere twintigers begint hij het EO-platform 'Hoedan'. 'Ooit worden we dertig, maar hoe? Dat zoeken wij uit.'

Afbeelding

Marvin Huiting is SGP'er en lid van een pinkstergemeente. 'Dopen gaat niet over politieke inhoud'

Marvin Huiting is evangelisch en SGP'er in Groningen. Waarom voelt een pinksterchristen zich thuis bij een reformatorische partij? 'Ondanks dat je geen typische SGP-achterbanner bent, kan het wel jouw partij zijn.'

Afbeelding

Oud en koud: koelere woningen vormen gezondheidsrisico voor ouderen

Ouderen die de thermostaat lager zetten, vergroten hun gezondheidsrisico’s. Deze winter komen meer onderkoelde ouderen op de spoedeisende hulp terecht. ‘Dit is geen leven, maar ik ben doodsbang dat ik straks moet bijbetalen.’

Afbeelding

'Het terugdringen van de methaanuitstoot scheelt een halve graad opwarming'

Veel mensen weten dat het broeikasgas methaan uit de ontdooiende permafrost vrijkomt. Minder bekend is dat het ook in Nederland ontsnapt uit vervuilde sloten en meren.

Afbeelding

Jiska wil de jongste waterschapsbestuurder ooit worden. 'De gemiddelde leeftijd ligt boven de 60'

De meeste studenten van haar leeftijd bereiden zich voor op hun tentamens, maar Jiska Taal is druk bezig met de voorbereidingen voor de waterschappen. Ze maakt kans de jongste waterschapsbestuurder ooit te worden.

Afbeelding

Ouders voelen zich niet gehoord bij rechter

Ouders voelen zich in familie- en jeugdrechtzaken onvoldoende gehoord. Om kinderen en hun ouders in zaken over bijvoorbeeld uithuisplaatsingen en ondertoezichtstellingen betere rechtsbescherming te bieden, moeten jeugdrechters zich actiever en nieuwsgieriger opstellen.