Luister naar

Boswachters Staatsbosbeheer weigeren gezonde edelherten af te schieten

Nieuws
Twee van de vier vaste boswachters van de Oostvaardersplassen hebben zich laten overplaatsen, omdat zij geen gezonde edelherten willen afschieten. Dit heeft Staatsbosbeheer bevestigd naar aanleiding van vragen van de Volkskrant.
Petra Noordhuis
vrijdag 7 december 2018 om 08:02

Lelystad

Donderdag besliste de voorzieningenrechter dat het afschieten van ruim 1800 edelherten in de Oostvaardersplassen kan doorgaan. Staatsbosbeheer zal volgende week beginnen met het uitvoeren van dit besluit. De overgebleven boswachters gaan samen met een aantal collega’s het aantal edelherten in het natuurgebied terugbrengen tot 490. ‘Een dier dat door moeder natuur is geselecteerd om uit te vallen, wil ik wel doodschieten, maar gezonde dieren niet’, heeft een van de boswachters volgens de Volkskrant als motivatie gegeven voor overplaatsing.

De boswachters willen zelf geen verdere toelichting geven. Een van hen heeft alleen zijn verhaal aan omroep Human verteld, dat eind dit jaar een aflevering van het programma Medialogica wijdt aan de Oostvaardersplassen.

Bijna zestig procent van de edelherten stierf afgelopen winter de hongerdood in de Oostvaardersplassen, wat tot veel verontwaardiging leidde. Daarop besloot de Provinciale Staten van de provincie Flevoland het aantal edelherten terug te brengen. Vijf natuurverenigingen wilden dat de rechter dat in een kort geding zou verhinderen. Het aantal edelherten stabiliseert namelijk ook door voedselgebrek. De zwakke dieren sterven dan eerder en zo blijft de populatie gezond. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Energierekening is steeds vaker een worsteling. 'Het had nog veel erger kunnen zijn'

Ruim een miljoen huishoudens worstelden in 2022 met het betalen van hun hoge energierekening. Dat is meer dan een verdubbeling, vergeleken met 2020. Waar zijn de problemen het grootst?

Afbeelding

Gaat je Nederlands achteruit als je bijna alleen maar Engelse boeken leest?

Veel jongeren luisteren Engelse muziek, kijken Engelstalige series en lezen steeds vaker een Engels boek. Maar wat betekent dat voor hun Nederlands? ‘Studenten kennen voor ‘impact’ geen Nederlands synoniem’

Afbeelding

Rijkswegen, viaducten en tunnels zijn te langdurig en te zwaar belast

Infrastructuur en Waterstaat heeft nu de handen vol aan achterstallig onderhoud. Nieuwe wegen, meer asfalt: dáár maakten politici graag goede sier mee. Maar nu blijkt dat geen viaduct of tunnel het eeuwige leven heeft.

Afbeelding

Ondernemer opent gratis supermarkt voor kwetsbare gezinnen: 'Op drijfzand kan je geen toekomst bouwen'

Gratis boodschappen doen? Vanaf dinsdag is dat mogelijk voor kwetsbare gezinnen uit Amsterdam Nieuw-West. De enige voorwaarde is dat ze hulp accepteren, zodat ze na acht maanden weer op eigen benen kunnen staan.

Afbeelding

Nieuwe richtlijn jeugdbescherming: wees terughoudend met uithuisplaatsingen en plaats kinderen sneller terug

Jeugdbeschermers moeten terughoudender zijn met het uit huis plaatsen van kinderen en vervolgens alles doen om die kinderen weer zo snel mogelijk thuis te laten wonen. Dat stelt de aangepaste richtlijn over uithuisplaatsingen.

Afbeelding

Reeën en herten zijn de grootste houtrovers: 'Zaailingen van bestaande bomen krijgen nauwelijks kans'

Houtroof uit de natuur is van alle tijden en geen trend vanwege de hoge energieprijzen. Maar de Nederlandse bossen worden wel ‘gesloopt’. Daders zijn reeën en herten.