Luister naar

Consumentenbond: KLM moet stoppen met no-showbeleid

Nieuws
Als KLM niet stopt met het no-showbeleid, stapt de Consumentenbond naar de rechter. De Europese Unie moet van consumentenorganisaties snel een einde maken aan deze voor vliegpassagiers lastige clausule, meldt de NOS.
Hilbrand Rozema
maandag 10 december 2018 om 09:24

Den Haag

Nu is het nog zo dat als een reiziger, om wat voor reden dan ook, niet op komt dagen op het moment van vertrek, alle aansluitende boekingen meteen komen te vervallen, overstappen én de geplande retourvlucht.

Wie toch gebruik wil maken van de geplande vluchten, moet fors bijbetalen of een nieuw ticket kopen. Gedupeerde passagiers komen hier vaak pas bij de incheckbalie achter, meldt de NOS, omdat deze clausule in de kleine lettertjes staat en makkelijk over het hoofd is te zien.

De BEUC, de Europese consumentenorganisatie, krijgt veel klachten binnen. De rechter deed eerder al uitspraken over de manier waarop Air France-KLM, Lufthansa, British Airways en Iberia Airlines de omstreden no-showregel toepassen. De KLM springt er opvallend ongunstig uit, met verplichte bijbetalingen van 125 euro voor korte vluchten tot duizenden euro’s voor langere vluchten.

retourvlucht

Een man boekte een retour Barcelona, maar moest onverwacht voor zaken op reis en kon niet vanuit Amsterdam vertrekken; het werd Londen. De KLM weigerde hem daarom op de retourvlucht van Barcelona naar Nederland, tenzij hij 270 euro bij zou leggen. Zo werd het voor deze persoon goedkoper om dan maar een enkeltje te boeken via een andere maatschappij.

Een man kon niet met zijn gezin van Amsterdam naar München vliegen doordat hij ziek was. De terugvlucht verviel daarom voor hem, bij het inchecken moest hij voor een enkele reis 250 euro bijbetalen, om vervolgens wel op de geplande stoel terecht te komen en bij zijn gezin te zitten.

ultimatum

De Consumentenbond heeft KLM een ultimatum gesteld: als KLM woensdag nog niet heeft gereageerd, wordt de luchtvaartmaatschappij gedagvaard. In een reactie liet KLM eerder weten dat er nu eenmaal veel factoren in het spel zijn en dat het belangrijk is dat de passagier niet ineens afwijkt van de afgesproken routes en tijdstippen. Als dat wel gebeurt, behoudt KLM zich het recht voor om hier een vaste vergoeding voor in rekening te brengen, aldus een woordvoerder tegen de NOS. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kabinet trekt hulp aan probleemgezinnen strak: één gezin, één hulpplan, één regisseur

Gezinnen die kampen met een reeks problemen moeten door hun gemeenten worden geholpen met één alomvattend hulpplan, gecoördineerd door één regisseur.

Afbeelding

'Fakkeldrager' op lijst van Jezus Leeft! 'We zoeken mensen die geen water bij de wijn doen'

Op de kandidatenlijst van de partij Jezus Leeft! in Noord-Holland staat maar één persoon: Max van den Berg (30). De Amsterdammer stond vorig jaar met een brandende fakkel voor het huis van minister Sigrid Kaag.

Afbeelding

Die 17,5 miljard 'fossiele subsidie' gaat ook naar de kerk, de dieselrijder en paprika-gebruiker

Klimaatactivisten protesteren tegen de Nederlandse subsidie van 17,5 miljard voor de ‘fossiele industrie’. Die miljarden bestaan vooral uit belastingvoordeel: voor grote bedrijven, maar ook kleinere gebruikers.

Afbeelding

Het dorpje Capelle was een hechte gemeenschap, tot het verdween tijdens de Februariramp

Hoe het dorpje Capelle op 1 februari 1953 werd verzwolgen door het water, enkele uren nadat het jongste watersnoodslachtoffer er ter wereld gekomen was.

Afbeelding

Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale tijd aan op Aruba. De planning van het begin van de dag staat vol officiële ontmoetingen.

Afbeelding

Met eigen ogen zien Amalia en koningspaar stuk slavernijverleden

Prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben zaterdag met eigen ogen iets van het slavernijverleden van Bonaire gezien.