Luister naar

Consumentenbond: KLM moet stoppen met no-showbeleid

Nieuws
Als KLM niet stopt met het no-showbeleid, stapt de Consumentenbond naar de rechter. De Europese Unie moet van consumentenorganisaties snel een einde maken aan deze voor vliegpassagiers lastige clausule, meldt de NOS.
Hilbrand Rozema
maandag 10 december 2018 om 09:24

Den Haag

Nu is het nog zo dat als een reiziger, om wat voor reden dan ook, niet op komt dagen op het moment van vertrek, alle aansluitende boekingen meteen komen te vervallen, overstappen én de geplande retourvlucht.

Wie toch gebruik wil maken van de geplande vluchten, moet fors bijbetalen of een nieuw ticket kopen. Gedupeerde passagiers komen hier vaak pas bij de incheckbalie achter, meldt de NOS, omdat deze clausule in de kleine lettertjes staat en makkelijk over het hoofd is te zien.

De BEUC, de Europese consumentenorganisatie, krijgt veel klachten binnen. De rechter deed eerder al uitspraken over de manier waarop Air France-KLM, Lufthansa, British Airways en Iberia Airlines de omstreden no-showregel toepassen. De KLM springt er opvallend ongunstig uit, met verplichte bijbetalingen van 125 euro voor korte vluchten tot duizenden euro’s voor langere vluchten.

retourvlucht

Een man boekte een retour Barcelona, maar moest onverwacht voor zaken op reis en kon niet vanuit Amsterdam vertrekken; het werd Londen. De KLM weigerde hem daarom op de retourvlucht van Barcelona naar Nederland, tenzij hij 270 euro bij zou leggen. Zo werd het voor deze persoon goedkoper om dan maar een enkeltje te boeken via een andere maatschappij.

Een man kon niet met zijn gezin van Amsterdam naar München vliegen doordat hij ziek was. De terugvlucht verviel daarom voor hem, bij het inchecken moest hij voor een enkele reis 250 euro bijbetalen, om vervolgens wel op de geplande stoel terecht te komen en bij zijn gezin te zitten.

ultimatum

De Consumentenbond heeft KLM een ultimatum gesteld: als KLM woensdag nog niet heeft gereageerd, wordt de luchtvaartmaatschappij gedagvaard. In een reactie liet KLM eerder weten dat er nu eenmaal veel factoren in het spel zijn en dat het belangrijk is dat de passagier niet ineens afwijkt van de afgesproken routes en tijdstippen. Als dat wel gebeurt, behoudt KLM zich het recht voor om hier een vaste vergoeding voor in rekening te brengen, aldus een woordvoerder tegen de NOS. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Corona heeft situatie arbeidsmigranten amper verbeterd. 'We moeten een fundamenteel ander gesprek voeren'

De coronacrisis maakte de kwetsbare positie van arbeidsmigranten in cruciale sectoren pijnlijk zichtbaar. Toch heeft dit amper geleid tot verbetering van hun leef-, werk- en woonomstandigheden in Nederland.

Afbeelding

Belangenorganisaties boeren zetten kabinet onder druk en willen concessies in stikstofbeleid

De verkiezingsoverwinning van BBB zet de onderhandelingen over het Landbouwakkoord op scherp. De boerenbelangenorganisaties voelen zich erdoor gesterkt en eisen concessies van het kabinet. Agractie wil die nog deze week.

Afbeelding

Op dit nieuwe platform vinden vluchtelingen gratis spullen. 'Vaak vluchten ze maar met één tasje'

Een kinderstoel, fietszitje of een bak met houten speelblokken: sinds dinsdag kan iedereen op het nieuwe platform Goods for Refugees gratis spullen aanbieden aan vluchtelingen in Nederland.

Afbeelding

Afbeelding

Kinderen en jongeren bellen sinds corona meer met Kindertelefoon. En vaker met emotionele problemen

Het aantal kinderen en jongeren dat de Kindertelefoon belt met emotionele problemen, neemt toe. De hulplijn voerde het afgelopen jaar ruim 40 procent meer gesprekken over dit thema dan vóór de coronacrisis.

Afbeelding

Basisschoolkinderen leren deze week hoe een clitoris werkt. 'Sommige ouders vinden het te expliciet'

Duizenden kinderen op basisscholen krijgen deze week les over seksualiteit en relaties. 'Het is goed dat kinderen leren dat de clitoris een lichaamsdeel is, net als een arm en een been.'