Luister naar

Theoloog Hans Schaeffer: Gereformeerde student heeft goud in handen

Nieuws
Wat is onze identiteit nog? Over die vraag praten (oud-)leden van de Vrijgemaakte Studentenverenigingen (VGS-Nederland) vandaag in de Utrechtse Rehobothkerk.
Rimme Mastebroek
zaterdag 15 december 2018 om 03:00
Theoloog Hans Schaeffer
Theoloog Hans Schaeffer tu kampen

Kampen

De afgelopen tien tot twintig jaar zijn deze studentenverenigingen allemaal ‘open’ gegaan voor niet-vrijgemaakte studenten. De openstelling voor studenten uit andere kerken riep de vraag op: als we niet meer (exclusief) vrijgemaakt zijn, wat is dan onze identiteit? Theoloog Hans Schaeffer, oud-lid van de Kamper studentenvereniging FQI, is een van de sprekers.

Waarom moest deze zogenaamde Identiteitsdag er komen?

‘Iedere organisatie moet zich blijven afvragen: waarom doen we wat we doen? Dat past ook in de adventstijd – blijkbaar was het nodig dat Jezus naar de wereld kwam omdat deze niet in orde was. Dat dwingt tot reflectie. Identiteit is niet iets wat je alleen in woorden, op papier, kunt vangen. Je leeft het en geeft het door. Dat doorgeven is: samenleven, elkaar bemoedigen, stevig door-discussiëren, niet in je bubbel van bekende patronen blijven hangen.’

De identiteit van iedere christen is toch gevestigd in Christus?

‘Dat lijkt een mooi antwoord, maar lost de onderlinge verschillen tussen christenen niet op. Iemand die vanaf zijn geboorte baptist is, vult zijn leven anders in dan een gereformeerde. Een onderling gesprek kan alleen ontstaan wanneer je deze verschillen serieus neemt. Ja, we zijn één in Christus, maar als je het daarbij laat, komen de verschillen uiteindelijk door de achterdeur weer naar binnen.’

Wat is onderscheidend aan VGS-Nederland?

‘Zelf denk ik dat eigen aan gereformeerd is dat je niet stil kunt blijven staan; ‘reformatie’ suggereert beweging. Die doorgaande hervorming is noodzakelijk. De gereformeerde studentenverenigingen zijn, nog altijd, zeer brongericht. Dat fascineert mij. Waar halen wij ons levend water vandaan? Dan heb ik het natuurlijk over de Schrift, maar ook over Calvijn en Augustinus, gecombineerd met een hedendaagse verwerking door iemand als Tom Wright. Er is niet alleen gezelligheid en bier, maar ook een cultuur waarin bronnen ontsloten worden. Daarmee heb je als vereniging goud in handen.’

Andere christelijke verenigingen als Navigators en Ichtus kunnen dat niet bieden?

‘Nee, al hebben die ook heel goede bijbelstudies en een bovenplaatselijk toerustingsnetwerk. Ik was acht jaar predikant in Wageningen. Toen sprak ik veel Ichtus-leden, die na hun studententijd in een kerkelijk gat vielen. Ichtus was hun kerk, dáár geloofden zij. Hetzelfde geldt voor de Navigators. De gereformeerde studentenverenigingen hebben sterkere, duurzame lijntjes met lokale kerken. Verder is de vorming bij de gereformeerde verenigingen uniek. Je leest de Bijbel niet voor het eerst, maar bent je bewust van het feit dat je onderdeel bent van een lange traditie en je wilt die traditie positief benutten. Gechargeerd gezegd: evangelicalen doen alsof ze de Bijbel telkens voor het eerst lezen en stellen dan vragen als: wat doet deze passage op dit moment met mij? Dat is niet erg, want er zit schoonheid in veelkleurigheid. Diversiteit mag bestaan.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De noordwester en het springtij bleken een dodelijke cocktail in 1953. Toch had de storm nog erger kunnen zijn

Wat gebeurt er als je een massa water door de nauwe opening van een trechter probeert te stuwen? Juist, dan hoopt het op. Het is in een notendop wat er gebeurde tijdens de watersnood van 1953.

Afbeelding

Kabinet trekt hulp aan probleemgezinnen strak: één gezin, één hulpplan, één regisseur

Gezinnen die kampen met een reeks problemen moeten door hun gemeenten worden geholpen met één alomvattend hulpplan, gecoördineerd door één regisseur.

Afbeelding

'Fakkeldrager' op lijst van Jezus Leeft! 'We zoeken mensen die geen water bij de wijn doen'

Op de kandidatenlijst van de partij Jezus Leeft! in Noord-Holland staat maar één persoon: Max van den Berg (30). De Amsterdammer stond vorig jaar met een brandende fakkel voor het huis van minister Sigrid Kaag.

Afbeelding

Die 17,5 miljard 'fossiele subsidie' gaat ook naar de kerk, de dieselrijder en paprika-gebruiker

Klimaatactivisten protesteren tegen de Nederlandse subsidie van 17,5 miljard voor de ‘fossiele industrie’. Die miljarden bestaan vooral uit belastingvoordeel: voor grote bedrijven, maar ook kleinere gebruikers.

Afbeelding

Het dorpje Capelle was een hechte gemeenschap, tot het verdween tijdens de Februariramp

Hoe het dorpje Capelle op 1 februari 1953 werd verzwolgen door het water, enkele uren nadat het jongste watersnoodslachtoffer er ter wereld gekomen was.

Afbeelding

Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale tijd aan op Aruba. De planning van het begin van de dag staat vol officiële ontmoetingen.