Luister naar

Studenten praten over zelfdoding

Nieuws
redactie nd
donderdag 20 december 2018 om 16:08

Utrecht

Zelfdoding is een groot taboe onder studenten, constateert de christelijke studentenvereniging S.S.R.-N.U. Daarom zamelde de vereniging geld in voor Stichting 113 Zelfmoordpreventie en ging in gesprek met leden over het onderwerp.

’Studenten praten niet makkelijk over zelfmoord. Dat is jammer, want veel jongeren krijgen er in hun sociale omgeving mee te maken’, zegt Dorine van der Lelie, vice-preses van de S.S.R.-N.U. De afgelopen twee weken haalde de Utrechtse studentenvereniging 2600 euro op voor Stichting 113 Zelfmoordpreventie, een organisatie die 24 uur per dag bereikbaar is met een crisislijn voor mensen met suïcidale gedachten.

De vereniging organiseerde een veiling en een 24 uur lang durende borrel met activiteiten waarbij geld werd ingezameld. Ook werd de bierprijs van 1 euro tijdelijk opgehoogd naar 1,50. De extra opbrengst gaat naar het goede doel.

De inzamelacties draaiden niet alleen om het ophalen van geld, maar vooral om het bespreekbaar maken van het onderwerp, zegt Van der Lelie. Een vrijwilliger van Stichting 113 Zelfmoordpreventie heeft een lezing gegeven en ging in de aansluitende borrel in gesprek met studenten. Ook onderling spraken studenten over het onderwerp.

Het aantal gevallen van zelfdoding onder jongeren neemt sterk toe, van 48 in 2016 tot 81 in 2017. Een op de vijf studenten heeft suïcidale gedachten of ooit een poging tot zelfdoding gedaan of een plannen daarvoor gemaakt, blijkt uit een onderzoek onder ruim 3000 studenten van Hogeschool Windesheim.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Energierekening is steeds vaker een worsteling. 'Het had nog veel erger kunnen zijn'

Ruim een miljoen huishoudens worstelden in 2022 met het betalen van hun hoge energierekening. Dat is meer dan een verdubbeling, vergeleken met 2020. Waar zijn de problemen het grootst?

Afbeelding

Gaat je Nederlands achteruit als je bijna alleen maar Engelse boeken leest?

Veel jongeren luisteren Engelse muziek, kijken Engelstalige series en lezen steeds vaker een Engels boek. Maar wat betekent dat voor hun Nederlands? ‘Studenten kennen voor ‘impact’ geen Nederlands synoniem’

Afbeelding

Rijkswegen, viaducten en tunnels zijn te langdurig en te zwaar belast

Infrastructuur en Waterstaat heeft nu de handen vol aan achterstallig onderhoud. Nieuwe wegen, meer asfalt: dáár maakten politici graag goede sier mee. Maar nu blijkt dat geen viaduct of tunnel het eeuwige leven heeft.

Afbeelding

Ondernemer opent gratis supermarkt voor kwetsbare gezinnen: 'Op drijfzand kan je geen toekomst bouwen'

Gratis boodschappen doen? Vanaf dinsdag is dat mogelijk voor kwetsbare gezinnen uit Amsterdam Nieuw-West. De enige voorwaarde is dat ze hulp accepteren, zodat ze na acht maanden weer op eigen benen kunnen staan.

Afbeelding

Nieuwe richtlijn jeugdbescherming: wees terughoudend met uithuisplaatsingen en plaats kinderen sneller terug

Jeugdbeschermers moeten terughoudender zijn met het uit huis plaatsen van kinderen en vervolgens alles doen om die kinderen weer zo snel mogelijk thuis te laten wonen. Dat stelt de aangepaste richtlijn over uithuisplaatsingen.

Afbeelding

Reeën en herten zijn de grootste houtrovers: 'Zaailingen van bestaande bomen krijgen nauwelijks kans'

Houtroof uit de natuur is van alle tijden en geen trend vanwege de hoge energieprijzen. Maar de Nederlandse bossen worden wel ‘gesloopt’. Daders zijn reeën en herten.