Studenten praten over zelfdoding
Utrecht
Zelfdoding is een groot taboe onder studenten, constateert de christelijke studentenvereniging S.S.R.-N.U. Daarom zamelde de vereniging geld in voor Stichting 113 Zelfmoordpreventie en ging in gesprek met leden over het onderwerp.
’Studenten praten niet makkelijk over zelfmoord. Dat is jammer, want veel jongeren krijgen er in hun sociale omgeving mee te maken’, zegt Dorine van der Lelie, vice-preses van de S.S.R.-N.U. De afgelopen twee weken haalde de Utrechtse studentenvereniging 2600 euro op voor Stichting 113 Zelfmoordpreventie, een organisatie die 24 uur per dag bereikbaar is met een crisislijn voor mensen met suïcidale gedachten.
De vereniging organiseerde een veiling en een 24 uur lang durende borrel met activiteiten waarbij geld werd ingezameld. Ook werd de bierprijs van 1 euro tijdelijk opgehoogd naar 1,50. De extra opbrengst gaat naar het goede doel.
De inzamelacties draaiden niet alleen om het ophalen van geld, maar vooral om het bespreekbaar maken van het onderwerp, zegt Van der Lelie. Een vrijwilliger van Stichting 113 Zelfmoordpreventie heeft een lezing gegeven en ging in de aansluitende borrel in gesprek met studenten. Ook onderling spraken studenten over het onderwerp.
Het aantal gevallen van zelfdoding onder jongeren neemt sterk toe, van 48 in 2016 tot 81 in 2017. Een op de vijf studenten heeft suïcidale gedachten of ooit een poging tot zelfdoding gedaan of een plannen daarvoor gemaakt, blijkt uit een onderzoek onder ruim 3000 studenten van Hogeschool Windesheim.
Heb jij hulp nodig? Je kunt contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en www.113.nl.