Luister naar

Marathondienst in Haagse kerk gaat gewoon door

Nieuws
Het Armeense gezin dat in de Haagse Bethelkerk verblijft, blijft hopen op een verblijfsvergunning. Donderdag meldde staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid) geen gebruik te maken van zijn discretionaire bevoegdheid, waarmee hij uitzetting kan voorkomen. De ChristenUnie roept Harbers op zijn uitspraak te herzien.
Auke van Eijsden
vrijdag 21 december 2018 om 16:55

Den Haag

‘We blijven in gesprek met staatssecretaris Harbers’, zegt Derk Stegeman van de Haagse Bethelkerk. ‘Daarnaast kloppen we ook aan bij de coalitiepartijen, in de hoop dat die iets kunnen bewerkstelligen.’ Sinds 26 oktober verblijven Hayarpi (21), haar ouders, zusje en broertje in de Bethelkerk. De Haagse Protestantse Kerk maakt daarbij gebruik van een oude regel die zegt dat de overheid geen kerkdienst mag onderbreken om mensen die daaraan deelnemen op te pakken.

De beslissing van Harbers is een enorme klap voor het gezin, zegt Stegeman. ‘We hoopten echt dat hij tot een ander besluit zou komen.’ Het kerkasiel gaat gewoon door, aldus Stegeman. ‘Het gezin mag in de kerk logeren tot er een humanitaire oplossing is. De kerk blijft voor hen open.’

Stegeman vermoedt dat Harbers nieuwe beschikbare informatie niet heeft meegenomen in zijn besluit. ‘Die argumenten zijn niet serieus genomen’, zegt hij. ‘Ik kan me voorstellen dat we op een gegeven moment zullen stoppen met het kerkasiel, maar niet als we alleen een “nee” krijgen te horen, zonder goede onderbouwing.’

hoop

Stegeman beseft dat het er niet goed uitziet voor het Armeense gezin. ‘Toch hebben we hoop.’ Dat is iets anders dan optimisme, benadrukt hij. ‘We houden hoop omdat we er stellig van overtuigd zijn dat het juist is om dit te doen. We voelen ons als kerk verantwoordelijk om te blijven strijden voor wat humaan en rechtvaardig is.’

Tweede Kamerlid Joël Voordewind van coalitiepartij ChristenUnie wil dat Mark Harbers zijn besluit heroverweegt. ‘Daarop blijven wij bij de staatssecretaris aandringen. Deze impasse moet worden doorbroken, het kerkasiel kan niet tot in de eeuwigheid blijven doorgaan’, vindt Voordewind. ‘Als er nieuwe informatie is, kan dat leiden tot een nieuw besluit.’

Voordewind verwijst naar nieuwe informatie die verschaft is door Inlia, een stichting die zich inzet voor asielzoekers in nood. Die informatie bestaat volgens Stegeman onder meer uit getuigenverklaringen van mensen in Armenië, die nieuw licht op de zaak zou kunnen werpen.

De ChristenUnie is teleurgesteld in het besluit van Harbers. ‘Wij hadden gehoopt op een positief besluit. Dit is een koude douche voor het Armeense gezin.’ <

Armeense gezinnen

De Armeense familie staat symbool voor andere uitgeprocedeerde gezinnen die in Nederland wonen. Volgens De Gelderlander worden in de Achterhoek drie gezinnen, eveneens van Armeense komaf, met uitzetting bedreigd. Het zou gaan om zeker vijf kinderen.

Nederland telt ongeveer vierhonderd kinderen uit gezinnen die in dezelfde situatie verkeren.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Energierekening is steeds vaker een worsteling. 'Het had nog veel erger kunnen zijn'

Ruim een miljoen huishoudens worstelden in 2022 met het betalen van hun hoge energierekening. Dat is meer dan een verdubbeling, vergeleken met 2020. Waar zijn de problemen het grootst?

Afbeelding

Gaat je Nederlands achteruit als je bijna alleen maar Engelse boeken leest?

Veel jongeren luisteren Engelse muziek, kijken Engelstalige series en lezen steeds vaker een Engels boek. Maar wat betekent dat voor hun Nederlands? ‘Studenten kennen voor ‘impact’ geen Nederlands synoniem’

Afbeelding

Rijkswegen, viaducten en tunnels zijn te langdurig en te zwaar belast

Infrastructuur en Waterstaat heeft nu de handen vol aan achterstallig onderhoud. Nieuwe wegen, meer asfalt: dáár maakten politici graag goede sier mee. Maar nu blijkt dat geen viaduct of tunnel het eeuwige leven heeft.

Afbeelding

Ondernemer opent gratis supermarkt voor kwetsbare gezinnen: 'Op drijfzand kan je geen toekomst bouwen'

Gratis boodschappen doen? Vanaf dinsdag is dat mogelijk voor kwetsbare gezinnen uit Amsterdam Nieuw-West. De enige voorwaarde is dat ze hulp accepteren, zodat ze na acht maanden weer op eigen benen kunnen staan.

Afbeelding

Nieuwe richtlijn jeugdbescherming: wees terughoudend met uithuisplaatsingen en plaats kinderen sneller terug

Jeugdbeschermers moeten terughoudender zijn met het uit huis plaatsen van kinderen en vervolgens alles doen om die kinderen weer zo snel mogelijk thuis te laten wonen. Dat stelt de aangepaste richtlijn over uithuisplaatsingen.

Afbeelding

Reeën en herten zijn de grootste houtrovers: 'Zaailingen van bestaande bomen krijgen nauwelijks kans'

Houtroof uit de natuur is van alle tijden en geen trend vanwege de hoge energieprijzen. Maar de Nederlandse bossen worden wel ‘gesloopt’. Daders zijn reeën en herten.