Luister naar

Marathondienst in Haagse kerk gaat gewoon door

Nieuws
Het Armeense gezin dat in de Haagse Bethelkerk verblijft, blijft hopen op een verblijfsvergunning. Donderdag meldde staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid) geen gebruik te maken van zijn discretionaire bevoegdheid, waarmee hij uitzetting kan voorkomen. De ChristenUnie roept Harbers op zijn uitspraak te herzien.
Auke van Eijsden
vrijdag 21 december 2018 om 16:55

Den Haag

‘We blijven in gesprek met staatssecretaris Harbers’, zegt Derk Stegeman van de Haagse Bethelkerk. ‘Daarnaast kloppen we ook aan bij de coalitiepartijen, in de hoop dat die iets kunnen bewerkstelligen.’ Sinds 26 oktober verblijven Hayarpi (21), haar ouders, zusje en broertje in de Bethelkerk. De Haagse Protestantse Kerk maakt daarbij gebruik van een oude regel die zegt dat de overheid geen kerkdienst mag onderbreken om mensen die daaraan deelnemen op te pakken.

De beslissing van Harbers is een enorme klap voor het gezin, zegt Stegeman. ‘We hoopten echt dat hij tot een ander besluit zou komen.’ Het kerkasiel gaat gewoon door, aldus Stegeman. ‘Het gezin mag in de kerk logeren tot er een humanitaire oplossing is. De kerk blijft voor hen open.’

Stegeman vermoedt dat Harbers nieuwe beschikbare informatie niet heeft meegenomen in zijn besluit. ‘Die argumenten zijn niet serieus genomen’, zegt hij. ‘Ik kan me voorstellen dat we op een gegeven moment zullen stoppen met het kerkasiel, maar niet als we alleen een “nee” krijgen te horen, zonder goede onderbouwing.’

hoop

Stegeman beseft dat het er niet goed uitziet voor het Armeense gezin. ‘Toch hebben we hoop.’ Dat is iets anders dan optimisme, benadrukt hij. ‘We houden hoop omdat we er stellig van overtuigd zijn dat het juist is om dit te doen. We voelen ons als kerk verantwoordelijk om te blijven strijden voor wat humaan en rechtvaardig is.’

Tweede Kamerlid Joël Voordewind van coalitiepartij ChristenUnie wil dat Mark Harbers zijn besluit heroverweegt. ‘Daarop blijven wij bij de staatssecretaris aandringen. Deze impasse moet worden doorbroken, het kerkasiel kan niet tot in de eeuwigheid blijven doorgaan’, vindt Voordewind. ‘Als er nieuwe informatie is, kan dat leiden tot een nieuw besluit.’

Voordewind verwijst naar nieuwe informatie die verschaft is door Inlia, een stichting die zich inzet voor asielzoekers in nood. Die informatie bestaat volgens Stegeman onder meer uit getuigenverklaringen van mensen in Armenië, die nieuw licht op de zaak zou kunnen werpen.

De ChristenUnie is teleurgesteld in het besluit van Harbers. ‘Wij hadden gehoopt op een positief besluit. Dit is een koude douche voor het Armeense gezin.’ <

Armeense gezinnen

De Armeense familie staat symbool voor andere uitgeprocedeerde gezinnen die in Nederland wonen. Volgens De Gelderlander worden in de Achterhoek drie gezinnen, eveneens van Armeense komaf, met uitzetting bedreigd. Het zou gaan om zeker vijf kinderen.

Nederland telt ongeveer vierhonderd kinderen uit gezinnen die in dezelfde situatie verkeren.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Corona heeft situatie arbeidsmigranten amper verbeterd. 'We moeten een fundamenteel ander gesprek voeren'

De coronacrisis maakte de kwetsbare positie van arbeidsmigranten in cruciale sectoren pijnlijk zichtbaar. Toch heeft dit amper geleid tot verbetering van hun leef-, werk- en woonomstandigheden in Nederland.

Afbeelding

Belangenorganisaties boeren zetten kabinet onder druk en willen concessies in stikstofbeleid

De verkiezingsoverwinning van BBB zet de onderhandelingen over het Landbouwakkoord op scherp. De boerenbelangenorganisaties voelen zich erdoor gesterkt en eisen concessies van het kabinet. Agractie wil die nog deze week.

Afbeelding

Op dit nieuwe platform vinden vluchtelingen gratis spullen. 'Vaak vluchten ze maar met één tasje'

Een kinderstoel, fietszitje of een bak met houten speelblokken: sinds dinsdag kan iedereen op het nieuwe platform Goods for Refugees gratis spullen aanbieden aan vluchtelingen in Nederland.

Afbeelding

Afbeelding

Kinderen en jongeren bellen sinds corona meer met Kindertelefoon. En vaker met emotionele problemen

Het aantal kinderen en jongeren dat de Kindertelefoon belt met emotionele problemen, neemt toe. De hulplijn voerde het afgelopen jaar ruim 40 procent meer gesprekken over dit thema dan vóór de coronacrisis.

Afbeelding

Basisschoolkinderen leren deze week hoe een clitoris werkt. 'Sommige ouders vinden het te expliciet'

Duizenden kinderen op basisscholen krijgen deze week les over seksualiteit en relaties. 'Het is goed dat kinderen leren dat de clitoris een lichaamsdeel is, net als een arm en een been.'