Luister naar

Marathondienst in Haagse kerk gaat gewoon door

Nieuws
Het Armeense gezin dat in de Haagse Bethelkerk verblijft, blijft hopen op een verblijfsvergunning. Donderdag meldde staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid) geen gebruik te maken van zijn discretionaire bevoegdheid, waarmee hij uitzetting kan voorkomen. De ChristenUnie roept Harbers op zijn uitspraak te herzien.
Auke van Eijsden
vrijdag 21 december 2018 om 16:55

Den Haag

‘We blijven in gesprek met staatssecretaris Harbers’, zegt Derk Stegeman van de Haagse Bethelkerk. ‘Daarnaast kloppen we ook aan bij de coalitiepartijen, in de hoop dat die iets kunnen bewerkstelligen.’ Sinds 26 oktober verblijven Hayarpi (21), haar ouders, zusje en broertje in de Bethelkerk. De Haagse Protestantse Kerk maakt daarbij gebruik van een oude regel die zegt dat de overheid geen kerkdienst mag onderbreken om mensen die daaraan deelnemen op te pakken.

De beslissing van Harbers is een enorme klap voor het gezin, zegt Stegeman. ‘We hoopten echt dat hij tot een ander besluit zou komen.’ Het kerkasiel gaat gewoon door, aldus Stegeman. ‘Het gezin mag in de kerk logeren tot er een humanitaire oplossing is. De kerk blijft voor hen open.’

Stegeman vermoedt dat Harbers nieuwe beschikbare informatie niet heeft meegenomen in zijn besluit. ‘Die argumenten zijn niet serieus genomen’, zegt hij. ‘Ik kan me voorstellen dat we op een gegeven moment zullen stoppen met het kerkasiel, maar niet als we alleen een “nee” krijgen te horen, zonder goede onderbouwing.’

hoop

Stegeman beseft dat het er niet goed uitziet voor het Armeense gezin. ‘Toch hebben we hoop.’ Dat is iets anders dan optimisme, benadrukt hij. ‘We houden hoop omdat we er stellig van overtuigd zijn dat het juist is om dit te doen. We voelen ons als kerk verantwoordelijk om te blijven strijden voor wat humaan en rechtvaardig is.’

Tweede Kamerlid Joël Voordewind van coalitiepartij ChristenUnie wil dat Mark Harbers zijn besluit heroverweegt. ‘Daarop blijven wij bij de staatssecretaris aandringen. Deze impasse moet worden doorbroken, het kerkasiel kan niet tot in de eeuwigheid blijven doorgaan’, vindt Voordewind. ‘Als er nieuwe informatie is, kan dat leiden tot een nieuw besluit.’

Voordewind verwijst naar nieuwe informatie die verschaft is door Inlia, een stichting die zich inzet voor asielzoekers in nood. Die informatie bestaat volgens Stegeman onder meer uit getuigenverklaringen van mensen in Armenië, die nieuw licht op de zaak zou kunnen werpen.

De ChristenUnie is teleurgesteld in het besluit van Harbers. ‘Wij hadden gehoopt op een positief besluit. Dit is een koude douche voor het Armeense gezin.’ <

Armeense gezinnen

De Armeense familie staat symbool voor andere uitgeprocedeerde gezinnen die in Nederland wonen. Volgens De Gelderlander worden in de Achterhoek drie gezinnen, eveneens van Armeense komaf, met uitzetting bedreigd. Het zou gaan om zeker vijf kinderen.

Nederland telt ongeveer vierhonderd kinderen uit gezinnen die in dezelfde situatie verkeren.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kabinet trekt hulp aan probleemgezinnen strak: één gezin, één hulpplan, één regisseur

Gezinnen die kampen met een reeks problemen moeten door hun gemeenten worden geholpen met één alomvattend hulpplan, gecoördineerd door één regisseur.

Afbeelding

'Fakkeldrager' op lijst van Jezus Leeft! 'We zoeken mensen die geen water bij de wijn doen'

Op de kandidatenlijst van de partij Jezus Leeft! in Noord-Holland staat maar één persoon: Max van den Berg (30). De Amsterdammer stond vorig jaar met een brandende fakkel voor het huis van minister Sigrid Kaag.

Afbeelding

Die 17,5 miljard 'fossiele subsidie' gaat ook naar de kerk, de dieselrijder en paprika-gebruiker

Klimaatactivisten protesteren tegen de Nederlandse subsidie van 17,5 miljard voor de ‘fossiele industrie’. Die miljarden bestaan vooral uit belastingvoordeel: voor grote bedrijven, maar ook kleinere gebruikers.

Afbeelding

Het dorpje Capelle was een hechte gemeenschap, tot het verdween tijdens de Februariramp

Hoe het dorpje Capelle op 1 februari 1953 werd verzwolgen door het water, enkele uren nadat het jongste watersnoodslachtoffer er ter wereld gekomen was.

Afbeelding

Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale tijd aan op Aruba. De planning van het begin van de dag staat vol officiële ontmoetingen.

Afbeelding

Met eigen ogen zien Amalia en koningspaar stuk slavernijverleden

Prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben zaterdag met eigen ogen iets van het slavernijverleden van Bonaire gezien.