Luister naar

Aantal geboorten in eenoudergezinnen stijgt

Nieuws
Het aantal baby’s dat in een eenoudergezin ter wereld komt, blijft stijgen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Hans-Lukas Zuurman
maandag 24 december 2018 om 03:00

Den Haag

In 2017 werden in totaal 15.000 baby’s geboren bij een alleenstaande moeder. Het ging daarmee om 9 procent van alle levendgeboren kinderen. In 2000 ging het nog om 6 procent en in 2010 om ruim 7,5 procent, aldus het CBS.

Het statistiekbureau becijferde verder dat het percentage levend geborenen met een alleenstaande moeder in plaatsen als Rotterdam, Amsterdam en Almere boven het landelijke gemiddelde ligt.

Als verklaring hiervoor wordt genoemd dat daar relatief veel mensen met Antilliaanse, Arubaanse of Surinaamse achtergrond wonen. ‘Eenoudergezinnen komen in deze bevolkingsgroepen vaker voor.’

Naast deze plaatsen scoren ook 29 andere gemeenten relatief hoog. Het gaat dan om 9 procent aan eenoudergezinnen per gemeente. Deze bevinden zich in onder meer Apeldoorn, Bedum, Gorinchem, Leusden, Schouwen-Duiveland en Vlissingen.

cluster

In het kielzog van die groep volgt nog een cluster van 44 gemeenten met elk 8 procent aan eenoudergezinnen. Daar gaat het om plaatsen als Boxtel, Venlo, Barneveld, Arnhem en Zwijn­drecht in beeld.

Hoewel de meeste kinderen (55 procent) nog altijd worden geboren in een gezin van een vader en moeder, daalt dat aandeel wel. In 2010 werd namelijk nog bijna 58 procent van de kinderen bij een gehuwd paar geboren. En, nog eerder: tot midden jaren zeventig werden bijna alle baby’s geboren bij een getrouwde moeder. Vanaf dat moment zette de daling in.

Het percentage kinderen dat bij een ongehuwd stel geboren wordt, is inmiddels gegroeid van 32,5 in 2010 naar 33,6 in 2017.

De meeste gezinnen in Nederland bestaan nog steeds uit een vader, moeder en twee kinderen. Het merendeel van de baby’s die geboren worden is de eerste of een tweede in het ­gezin.

Zo’n vijf procent komt in een gezin terecht met drie of meer broers en/of zussen. ‘Dit kunnen ook stiefbroers of -zussen zijn. Daarnaast is het ook mogelijk dat biologische broers en zussen niet in hetzelfde gezin wonen’, meldt het CBS.

getrouwd

Het CBS signaleert verder dat het per gemeente nogal verschilt hoe vaak moeders van pasgeboren kinderen getrouwd zijn.

In Staphorst en Urk gaat het om meer dan 95 procent van de moeders die getrouwd zijn. Maar in Heerlen, ­Boxmeer en Rijnwaarden schommelt het percentage rond de 40. Daarmee behoren die gemeenten tot de ­gebieden waar trouwen voor de geboorte van een kind het minst gebruikelijk is. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Energierekening is steeds vaker een worsteling. 'Het had nog veel erger kunnen zijn'

Ruim een miljoen huishoudens worstelden in 2022 met het betalen van hun hoge energierekening. Dat is meer dan een verdubbeling, vergeleken met 2020. Waar zijn de problemen het grootst?

Afbeelding

Gaat je Nederlands achteruit als je bijna alleen maar Engelse boeken leest?

Veel jongeren luisteren Engelse muziek, kijken Engelstalige series en lezen steeds vaker een Engels boek. Maar wat betekent dat voor hun Nederlands? ‘Studenten kennen voor ‘impact’ geen Nederlands synoniem’

Afbeelding

Rijkswegen, viaducten en tunnels zijn te langdurig en te zwaar belast

Infrastructuur en Waterstaat heeft nu de handen vol aan achterstallig onderhoud. Nieuwe wegen, meer asfalt: dáár maakten politici graag goede sier mee. Maar nu blijkt dat geen viaduct of tunnel het eeuwige leven heeft.

Afbeelding

Ondernemer opent gratis supermarkt voor kwetsbare gezinnen: 'Op drijfzand kan je geen toekomst bouwen'

Gratis boodschappen doen? Vanaf dinsdag is dat mogelijk voor kwetsbare gezinnen uit Amsterdam Nieuw-West. De enige voorwaarde is dat ze hulp accepteren, zodat ze na acht maanden weer op eigen benen kunnen staan.

Afbeelding

Nieuwe richtlijn jeugdbescherming: wees terughoudend met uithuisplaatsingen en plaats kinderen sneller terug

Jeugdbeschermers moeten terughoudender zijn met het uit huis plaatsen van kinderen en vervolgens alles doen om die kinderen weer zo snel mogelijk thuis te laten wonen. Dat stelt de aangepaste richtlijn over uithuisplaatsingen.

Afbeelding

Reeën en herten zijn de grootste houtrovers: 'Zaailingen van bestaande bomen krijgen nauwelijks kans'

Houtroof uit de natuur is van alle tijden en geen trend vanwege de hoge energieprijzen. Maar de Nederlandse bossen worden wel ‘gesloopt’. Daders zijn reeën en herten.