Luister naar

Aantal geboorten in eenoudergezinnen stijgt

Nieuws
Het aantal baby’s dat in een eenoudergezin ter wereld komt, blijft stijgen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Hans-Lukas Zuurman
maandag 24 december 2018 om 03:00

Den Haag

In 2017 werden in totaal 15.000 baby’s geboren bij een alleenstaande moeder. Het ging daarmee om 9 procent van alle levendgeboren kinderen. In 2000 ging het nog om 6 procent en in 2010 om ruim 7,5 procent, aldus het CBS.

Het statistiekbureau becijferde verder dat het percentage levend geborenen met een alleenstaande moeder in plaatsen als Rotterdam, Amsterdam en Almere boven het landelijke gemiddelde ligt.

Als verklaring hiervoor wordt genoemd dat daar relatief veel mensen met Antilliaanse, Arubaanse of Surinaamse achtergrond wonen. ‘Eenoudergezinnen komen in deze bevolkingsgroepen vaker voor.’

Naast deze plaatsen scoren ook 29 andere gemeenten relatief hoog. Het gaat dan om 9 procent aan eenoudergezinnen per gemeente. Deze bevinden zich in onder meer Apeldoorn, Bedum, Gorinchem, Leusden, Schouwen-Duiveland en Vlissingen.

cluster

In het kielzog van die groep volgt nog een cluster van 44 gemeenten met elk 8 procent aan eenoudergezinnen. Daar gaat het om plaatsen als Boxtel, Venlo, Barneveld, Arnhem en Zwijn­drecht in beeld.

Hoewel de meeste kinderen (55 procent) nog altijd worden geboren in een gezin van een vader en moeder, daalt dat aandeel wel. In 2010 werd namelijk nog bijna 58 procent van de kinderen bij een gehuwd paar geboren. En, nog eerder: tot midden jaren zeventig werden bijna alle baby’s geboren bij een getrouwde moeder. Vanaf dat moment zette de daling in.

Het percentage kinderen dat bij een ongehuwd stel geboren wordt, is inmiddels gegroeid van 32,5 in 2010 naar 33,6 in 2017.

De meeste gezinnen in Nederland bestaan nog steeds uit een vader, moeder en twee kinderen. Het merendeel van de baby’s die geboren worden is de eerste of een tweede in het ­gezin.

Zo’n vijf procent komt in een gezin terecht met drie of meer broers en/of zussen. ‘Dit kunnen ook stiefbroers of -zussen zijn. Daarnaast is het ook mogelijk dat biologische broers en zussen niet in hetzelfde gezin wonen’, meldt het CBS.

getrouwd

Het CBS signaleert verder dat het per gemeente nogal verschilt hoe vaak moeders van pasgeboren kinderen getrouwd zijn.

In Staphorst en Urk gaat het om meer dan 95 procent van de moeders die getrouwd zijn. Maar in Heerlen, ­Boxmeer en Rijnwaarden schommelt het percentage rond de 40. Daarmee behoren die gemeenten tot de ­gebieden waar trouwen voor de geboorte van een kind het minst gebruikelijk is. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kabinet trekt hulp aan probleemgezinnen strak: één gezin, één hulpplan, één regisseur

Gezinnen die kampen met een reeks problemen moeten door hun gemeenten worden geholpen met één alomvattend hulpplan, gecoördineerd door één regisseur.

Afbeelding

'Fakkeldrager' op lijst van Jezus Leeft! 'We zoeken mensen die geen water bij de wijn doen'

Op de kandidatenlijst van de partij Jezus Leeft! in Noord-Holland staat maar één persoon: Max van den Berg (30). De Amsterdammer stond vorig jaar met een brandende fakkel voor het huis van minister Sigrid Kaag.

Afbeelding

Die 17,5 miljard 'fossiele subsidie' gaat ook naar de kerk, de dieselrijder en paprika-gebruiker

Klimaatactivisten protesteren tegen de Nederlandse subsidie van 17,5 miljard voor de ‘fossiele industrie’. Die miljarden bestaan vooral uit belastingvoordeel: voor grote bedrijven, maar ook kleinere gebruikers.

Afbeelding

Het dorpje Capelle was een hechte gemeenschap, tot het verdween tijdens de Februariramp

Hoe het dorpje Capelle op 1 februari 1953 werd verzwolgen door het water, enkele uren nadat het jongste watersnoodslachtoffer er ter wereld gekomen was.

Afbeelding

Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale tijd aan op Aruba. De planning van het begin van de dag staat vol officiële ontmoetingen.

Afbeelding

Met eigen ogen zien Amalia en koningspaar stuk slavernijverleden

Prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben zaterdag met eigen ogen iets van het slavernijverleden van Bonaire gezien.