Aantal geboorten in eenoudergezinnen stijgt
Den Haag
In 2017 werden in totaal 15.000 baby’s geboren bij een alleenstaande moeder. Het ging daarmee om 9 procent van alle levendgeboren kinderen. In 2000 ging het nog om 6 procent en in 2010 om ruim 7,5 procent, aldus het CBS.
Het statistiekbureau becijferde verder dat het percentage levend geborenen met een alleenstaande moeder in plaatsen als Rotterdam, Amsterdam en Almere boven het landelijke gemiddelde ligt.
Als verklaring hiervoor wordt genoemd dat daar relatief veel mensen met Antilliaanse, Arubaanse of Surinaamse achtergrond wonen. ‘Eenoudergezinnen komen in deze bevolkingsgroepen vaker voor.’
Naast deze plaatsen scoren ook 29 andere gemeenten relatief hoog. Het gaat dan om 9 procent aan eenoudergezinnen per gemeente. Deze bevinden zich in onder meer Apeldoorn, Bedum, Gorinchem, Leusden, Schouwen-Duiveland en Vlissingen.
cluster
In het kielzog van die groep volgt nog een cluster van 44 gemeenten met elk 8 procent aan eenoudergezinnen. Daar gaat het om plaatsen als Boxtel, Venlo, Barneveld, Arnhem en Zwijndrecht in beeld.
Hoewel de meeste kinderen (55 procent) nog altijd worden geboren in een gezin van een vader en moeder, daalt dat aandeel wel. In 2010 werd namelijk nog bijna 58 procent van de kinderen bij een gehuwd paar geboren. En, nog eerder: tot midden jaren zeventig werden bijna alle baby’s geboren bij een getrouwde moeder. Vanaf dat moment zette de daling in.
Het percentage kinderen dat bij een ongehuwd stel geboren wordt, is inmiddels gegroeid van 32,5 in 2010 naar 33,6 in 2017.
De meeste gezinnen in Nederland bestaan nog steeds uit een vader, moeder en twee kinderen. Het merendeel van de baby’s die geboren worden is de eerste of een tweede in het gezin.
Zo’n vijf procent komt in een gezin terecht met drie of meer broers en/of zussen. ‘Dit kunnen ook stiefbroers of -zussen zijn. Daarnaast is het ook mogelijk dat biologische broers en zussen niet in hetzelfde gezin wonen’, meldt het CBS.
getrouwd
Het CBS signaleert verder dat het per gemeente nogal verschilt hoe vaak moeders van pasgeboren kinderen getrouwd zijn.
In Staphorst en Urk gaat het om meer dan 95 procent van de moeders die getrouwd zijn. Maar in Heerlen, Boxmeer en Rijnwaarden schommelt het percentage rond de 40. Daarmee behoren die gemeenten tot de gebieden waar trouwen voor de geboorte van een kind het minst gebruikelijk is. <