Luister naar

Aantal geboorten in eenoudergezinnen stijgt

Nieuws
Het aantal baby’s dat in een eenoudergezin ter wereld komt, blijft stijgen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Hans-Lukas Zuurman
maandag 24 december 2018 om 03:00

Den Haag

In 2017 werden in totaal 15.000 baby’s geboren bij een alleenstaande moeder. Het ging daarmee om 9 procent van alle levendgeboren kinderen. In 2000 ging het nog om 6 procent en in 2010 om ruim 7,5 procent, aldus het CBS.

Het statistiekbureau becijferde verder dat het percentage levend geborenen met een alleenstaande moeder in plaatsen als Rotterdam, Amsterdam en Almere boven het landelijke gemiddelde ligt.

Als verklaring hiervoor wordt genoemd dat daar relatief veel mensen met Antilliaanse, Arubaanse of Surinaamse achtergrond wonen. ‘Eenoudergezinnen komen in deze bevolkingsgroepen vaker voor.’

Naast deze plaatsen scoren ook 29 andere gemeenten relatief hoog. Het gaat dan om 9 procent aan eenoudergezinnen per gemeente. Deze bevinden zich in onder meer Apeldoorn, Bedum, Gorinchem, Leusden, Schouwen-Duiveland en Vlissingen.

cluster

In het kielzog van die groep volgt nog een cluster van 44 gemeenten met elk 8 procent aan eenoudergezinnen. Daar gaat het om plaatsen als Boxtel, Venlo, Barneveld, Arnhem en Zwijn­drecht in beeld.

Hoewel de meeste kinderen (55 procent) nog altijd worden geboren in een gezin van een vader en moeder, daalt dat aandeel wel. In 2010 werd namelijk nog bijna 58 procent van de kinderen bij een gehuwd paar geboren. En, nog eerder: tot midden jaren zeventig werden bijna alle baby’s geboren bij een getrouwde moeder. Vanaf dat moment zette de daling in.

Het percentage kinderen dat bij een ongehuwd stel geboren wordt, is inmiddels gegroeid van 32,5 in 2010 naar 33,6 in 2017.

De meeste gezinnen in Nederland bestaan nog steeds uit een vader, moeder en twee kinderen. Het merendeel van de baby’s die geboren worden is de eerste of een tweede in het ­gezin.

Zo’n vijf procent komt in een gezin terecht met drie of meer broers en/of zussen. ‘Dit kunnen ook stiefbroers of -zussen zijn. Daarnaast is het ook mogelijk dat biologische broers en zussen niet in hetzelfde gezin wonen’, meldt het CBS.

getrouwd

Het CBS signaleert verder dat het per gemeente nogal verschilt hoe vaak moeders van pasgeboren kinderen getrouwd zijn.

In Staphorst en Urk gaat het om meer dan 95 procent van de moeders die getrouwd zijn. Maar in Heerlen, ­Boxmeer en Rijnwaarden schommelt het percentage rond de 40. Daarmee behoren die gemeenten tot de ­gebieden waar trouwen voor de geboorte van een kind het minst gebruikelijk is. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Corona heeft situatie arbeidsmigranten amper verbeterd. 'We moeten een fundamenteel ander gesprek voeren'

De coronacrisis maakte de kwetsbare positie van arbeidsmigranten in cruciale sectoren pijnlijk zichtbaar. Toch heeft dit amper geleid tot verbetering van hun leef-, werk- en woonomstandigheden in Nederland.

Afbeelding

Belangenorganisaties boeren zetten kabinet onder druk en willen concessies in stikstofbeleid

De verkiezingsoverwinning van BBB zet de onderhandelingen over het Landbouwakkoord op scherp. De boerenbelangenorganisaties voelen zich erdoor gesterkt en eisen concessies van het kabinet. Agractie wil die nog deze week.

Afbeelding

Op dit nieuwe platform vinden vluchtelingen gratis spullen. 'Vaak vluchten ze maar met één tasje'

Een kinderstoel, fietszitje of een bak met houten speelblokken: sinds dinsdag kan iedereen op het nieuwe platform Goods for Refugees gratis spullen aanbieden aan vluchtelingen in Nederland.

Afbeelding

Afbeelding

Kinderen en jongeren bellen sinds corona meer met Kindertelefoon. En vaker met emotionele problemen

Het aantal kinderen en jongeren dat de Kindertelefoon belt met emotionele problemen, neemt toe. De hulplijn voerde het afgelopen jaar ruim 40 procent meer gesprekken over dit thema dan vóór de coronacrisis.

Afbeelding

Basisschoolkinderen leren deze week hoe een clitoris werkt. 'Sommige ouders vinden het te expliciet'

Duizenden kinderen op basisscholen krijgen deze week les over seksualiteit en relaties. 'Het is goed dat kinderen leren dat de clitoris een lichaamsdeel is, net als een arm en een been.'