‘80 procent wil lagere btw op groente en fruit’

Nieuws
Een overgroot deel van de Nederlandse bevolking pleit voor een lagere btw op groente en fruit, blijkt uit een enquête in opdracht van voedselwaakhond foodwatch.
anp
maandag 31 december 2018 om 03:00

’s-Hertogenbosch

Volgens onderzoeksbureau Multiscope is 80 procent voorstander van een lager btw-tarief om gezonde voeding te stimuleren.

Per 1 januari wordt het btw-tarief op onder meer groente en fruit van 6 naar 9 procent verhoogd, een verhoging die geldt voor veel voedingsproducten en diensten.

De voedselwaakhond zegt daar niets meer aan te kunnen veranderen, ‘maar dat dit onhoudbaar is voor de toekomst, lijkt ons ook duidelijk’. Zo wijst foodwatch erop dat bijna 100.000 mensen een e-mail stuurden waarin werd aangedrongen op een btw-vrijstelling voor groente en fruit. Dat past ook bij het in november gesloten preventieakkoord, waarin het kabinet zich ten doel heeft gesteld een gezonde keus makkelijker te maken, zegt de organisatie.

Sinds het aantreden van het kabinet is groente volgens foodwatch 7 procent duurder geworden en suiker 4 procent goedkoper. Dat is exclusief het effect van de aanstaande btw-verhoging. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Noodopvang asielzoekers op terrein van Walibi

In Dronten worden de komende maanden duizend tot 1500 vluchtelingen opgevangen. Walibi Holland stelt het evenemententerrein aan de Spijkweg daarvoor beschikbaar, laat de gemeente weten.

Afbeelding

Tachtig procent ongedocumenteerden lijdt aan psychische problemen en krijgt te weinig hulp

Het overgrote deel van de ongedocumenteerden heeft te kampen met ernstige psychische klachten. Bij acht van de tien ongedocumenteerden is er sprake van een psychische stoornis, zoals depressie of een angststoornis.

Afbeelding

Sterke stijging kankerdiagnoses niet meer te stoppen vanwege vergrijzing en leefstijl

Het aantal Nederlanders dat te horen krijgt dat het kanker heeft, stijgt in de komende tien jaar met bijna eenderde, zegt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

Afbeelding

Vinvis op strand bij Westkapelle

Bij het Zeeuwse Westkapelle is zondag een vinvis aangespoeld. Het gaat om een dier dat al dood was en sinds vrijdag voor de Belgische kust dreef. Het Belgische persbureau Belga meldde zaterdag dat er naar het karkas van de vinvis werd gezocht.

Afbeelding

Te weinig personeel, geen pauze en altijd overwerken. ‘Er moet iets veranderen voor jonge artsen’

Eén op de vier jonge artsen heeft last van burn-outklachten, blijkt uit onderzoek van belangenorganisatie De Jonge Specialist (DJS). Bestuurslid en arts in opleiding Bianca Verbeek legt uit wat er misgaat.

Afbeelding

Scholen willen meer seksuele vorming. De Vereniging voor Gereformeerd Schoolonderwijs denkt daar anders over

Met een manifest roepen 37 organisaties en expertisecentra de overheid op meer aandacht te besteden aan seksuele vorming. De Vereniging voor Gereformeerd Schoolonderwijs vindt dit juist een taak van ouders.