Luister naar

‘Bizarre’ vonkenregen, doden en gewonden bij jaarwisseling

Nieuws
Het vreugdevuur op het strand in Scheveningen liep vannacht totaal uit de hand. Bij andere oudejaarsvieringen zijn voor zover nu bekend twee mensen om het leven gekomen. Pas om 3.00 uur werd de vonkenregen minder.
redactie nd
dinsdag 1 januari 2019 om 14:55

Scheveningen e.a.

Een harde, aanlandige wind heeft geleid tot ‘vliegvuur’ in Scheveningen: vonken van het enorme vreugdevuur op het strand werden landinwaarts geblazen en veroorzaakten verschillenden branden in de badplaats en de omliggende duinen. De boulevard moest worden ontruimd omdat er fietsen en auto’s in de fik vlogen. Burgemeester Krikke betwijfelt in een eerste reactie of de vreugdevuren in deze vorm in de toekomst nog kunnen doorgaan. De hulpdiensten zijn de hele Nieuwjaarsdag nog bezig met nablussen.

In Enschede kwam een man om het leven bij een explosie. Bij omwonenden sneuvelden ruiten, meldt de Twentse krant Tubantia, zij noemden de explosie ‘gigantisch’. Ook in het Friese Morra kwam een man om het leven, meldt het Dagblad van het Noorden, dat verder meldt dat er in Uithuizermeeden meerdere mensen licht gewond raakten, toen iemand een lawinepijl op een mensenmenigte afschoot, In Losser werd een vermoorde man aangetroffen in een huis. De politie heeft in verband daarmee een vrouw aangehouden.

In het hele land raakten mensen gewond bij steekpartijen, in onder meer Breda, Ridderkerk en Leiden. Het Oogziekenhuis in Rotterdam kreeg deze jaarwisseling acht mensen binnen. Oogarts Tjeerd de Faber zegt dat dit aantal gelijk is aan vorig jaar, maar dat het letsel wel ernstiger is. In vier gevallen zal de schade blijvend zijn. Het meeste letsel is ontstaan door legaal siervuurwerk, voegt De Faber toe. Het jongste slachtoffer is vijftien jaar oud. Het is nog te vroeg voor een algemene typering van de jaarwisseling. Landelijke cijfers over het aantal vuurwerkslachtoffers worden in de loop van deze week verwacht.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vrouwen en mannen worden ongelijk behandeld. Maar niet alle Nederlanders zien dit als probleem

Negen van de tien Nederlanders zien dat mannen en vrouwen ongelijk worden behandeld, maar slechts één derde van hen ziet die scheefgroei als serieus probleem.

Afbeelding

Met de VVD het bos in: 'Prachtig toch? En hier valt nog geld mee te verdienen ook'

De VVD heeft zich lang verzet, maar onder druk van rechterlijke uitspraken zien de liberalen nu ook de noodzaak in van natuurbehoud. ‘Ik wil vooral vooruit kijken.’

Afbeelding

Last van klimaatangst? Met deze tips blijf je mentaal gezond. 'Iets doen helpt, hoe klein ook'

De klimaatcrisis is een wereldwijd probleem, waar je weinig invloed op hebt. Een sterk recept voor angstige en zelfs depressieve gevoelens, weten klimaatpsychologen. Zes tips om mentaal gezond te blijven.

Afbeelding

Bij spouwmuurisolatie worden vleermuizen vergeten. 'Wij zijn als mensen verantwoordelijk voor hen'

De Nederlandse overheid wil dat in 2030 ruim twee miljoen oudere huizen extra worden geïsoleerd door de spouwmuren vol te spuiten met isolatieschuim of -parels. Vleermuizen zijn daar de dupe van.

Afbeelding

Het is al weken droog in Nederland en regen is nog lang niet in aantocht: 'Dit is niet normaal'

Na een uitzonderlijk nat voorjaar regent het nu al een paar weken amper in Nederland. Ook komende week wordt nauwelijks neerslag verwacht. Wat betekent dit? En moeten we ons al zorgen maken over droogteproblemen?

Afbeelding

Meer hogere inkomens bij schuldhulpverlening: 'Verontrustend dat mensen onvoldoende buffer hebben'

Nederlanders die zich voor hulp melden bij de schuldhulpverlening hebben steeds vaker een modaal of bovenmodaal inkomen. Zij vielen bij de coronasteun van de overheid 'tussen wal en schip'.