Luister naar

Rederij is bergingsactie begonnen om verloren containers in de Noordzee op te sporen

Nieuws
De rederij van het containerschip MSC Zoe dat in de nacht van dinsdag op woensdag 270 containers verloor in de Noordzee is een bergingsoperatie gestart. Er worden onder meer schepen met sonar ingezet om de kwijtgeraakte containers op te sporen.
redactie VK
donderdag 3 januari 2019 om 08:27

Amsterdam

‘Wij nemen dit incident heel serieus, zowel op het gebied van de schade voor de natuur als de schade aan de lading van klanten’, zegt het bedrijf in een verklaring. ‘Op alle aspecten werkt MSC nauw samen met de lokale autoriteiten.’

advertentie

Het schip vaart onder de Panamese vlag en is met een lengte van 395 meter een van de grootste containerschepen ter wereld. Er kunnen zo’n 20 duizend containers op worden vervoerd. Het was vanuit Portugal onderweg naar Bremerhaven, toen het boven het Duitse Waddeneiland Borkum in een storm terecht kwam en containers verloor.

In drie van de nog vermiste containers zitten vaten organisch peroxide in poedervorm. Contact ermee moet vermeden worden, luidt het dwingende advies. Op Ameland zijn patrouilles ingesteld om uit te kijken naar de drie containers.

jutten

Door de stroming en getijden spoelen op de stranden van Vlieland, Terschelling en Ameland grote hoeveelheden goederen aan, van televisies tot auto-onderdelen, van diepvrieskisten tot sandalen en van speelgoed tot Ikea-meubels. Ook op het vasteland spoelden spullen en verpakkingsmateriaal aan, zoals in Moddergat (Friesland) en Lauwersoog (Groningen).

Mensen begonnen vanaf woensdagochtend al massaal met strandjutten. Woensdagmiddag waren er 21 van de 270 containers aangespoeld.

‘We hebben een oproep gedaan voor vrijwilligers, iedereen helpt mee. Mensen komen met trekkers en grote karren’, zei burgemeester Tineke Schokker van de gemeente Vlieland tegen persbureau ANP.

De eilandburgemeesters vrezen voor vervuiling van zee, strand en duinen, omdat veel goederen van kunststof zijn of verpakt zijn in plastic of met piepschuim. De verwachting is dat het opruimen van de aangespoelde spullen nog dagen gaat duren. De eilanden gaan de kosten voor het schoonmaken van de stranden verhalen op de rederij van het containerschip. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.