Luister naar

Rederij is bergingsactie begonnen om verloren containers in de Noordzee op te sporen

Nieuws
De rederij van het containerschip MSC Zoe dat in de nacht van dinsdag op woensdag 270 containers verloor in de Noordzee is een bergingsoperatie gestart. Er worden onder meer schepen met sonar ingezet om de kwijtgeraakte containers op te sporen.
redactie VK
donderdag 3 januari 2019 om 08:27

Amsterdam

‘Wij nemen dit incident heel serieus, zowel op het gebied van de schade voor de natuur als de schade aan de lading van klanten’, zegt het bedrijf in een verklaring. ‘Op alle aspecten werkt MSC nauw samen met de lokale autoriteiten.’

advertentie

Het schip vaart onder de Panamese vlag en is met een lengte van 395 meter een van de grootste containerschepen ter wereld. Er kunnen zo’n 20 duizend containers op worden vervoerd. Het was vanuit Portugal onderweg naar Bremerhaven, toen het boven het Duitse Waddeneiland Borkum in een storm terecht kwam en containers verloor.

In drie van de nog vermiste containers zitten vaten organisch peroxide in poedervorm. Contact ermee moet vermeden worden, luidt het dwingende advies. Op Ameland zijn patrouilles ingesteld om uit te kijken naar de drie containers.

jutten

Door de stroming en getijden spoelen op de stranden van Vlieland, Terschelling en Ameland grote hoeveelheden goederen aan, van televisies tot auto-onderdelen, van diepvrieskisten tot sandalen en van speelgoed tot Ikea-meubels. Ook op het vasteland spoelden spullen en verpakkingsmateriaal aan, zoals in Moddergat (Friesland) en Lauwersoog (Groningen).

Mensen begonnen vanaf woensdagochtend al massaal met strandjutten. Woensdagmiddag waren er 21 van de 270 containers aangespoeld.

‘We hebben een oproep gedaan voor vrijwilligers, iedereen helpt mee. Mensen komen met trekkers en grote karren’, zei burgemeester Tineke Schokker van de gemeente Vlieland tegen persbureau ANP.

De eilandburgemeesters vrezen voor vervuiling van zee, strand en duinen, omdat veel goederen van kunststof zijn of verpakt zijn in plastic of met piepschuim. De verwachting is dat het opruimen van de aangespoelde spullen nog dagen gaat duren. De eilanden gaan de kosten voor het schoonmaken van de stranden verhalen op de rederij van het containerschip. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kabinet trekt hulp aan probleemgezinnen strak: één gezin, één hulpplan, één regisseur

Gezinnen die kampen met een reeks problemen moeten door hun gemeenten worden geholpen met één alomvattend hulpplan, gecoördineerd door één regisseur.

Afbeelding

'Fakkeldrager' op lijst van Jezus Leeft! 'We zoeken mensen die geen water bij de wijn doen'

Op de kandidatenlijst van de partij Jezus Leeft! in Noord-Holland staat maar één persoon: Max van den Berg (30). De Amsterdammer stond vorig jaar met een brandende fakkel voor het huis van minister Sigrid Kaag.

Afbeelding

Die 17,5 miljard 'fossiele subsidie' gaat ook naar de kerk, de dieselrijder en paprika-gebruiker

Klimaatactivisten protesteren tegen de Nederlandse subsidie van 17,5 miljard voor de ‘fossiele industrie’. Die miljarden bestaan vooral uit belastingvoordeel: voor grote bedrijven, maar ook kleinere gebruikers.

Afbeelding

Het dorpje Capelle was een hechte gemeenschap, tot het verdween tijdens de Februariramp

Hoe het dorpje Capelle op 1 februari 1953 werd verzwolgen door het water, enkele uren nadat het jongste watersnoodslachtoffer er ter wereld gekomen was.

Afbeelding

Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale tijd aan op Aruba. De planning van het begin van de dag staat vol officiële ontmoetingen.

Afbeelding

Met eigen ogen zien Amalia en koningspaar stuk slavernijverleden

Prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben zaterdag met eigen ogen iets van het slavernijverleden van Bonaire gezien.