Luister naar

Rederij is bergingsactie begonnen om verloren containers in de Noordzee op te sporen

Nieuws
De rederij van het containerschip MSC Zoe dat in de nacht van dinsdag op woensdag 270 containers verloor in de Noordzee is een bergingsoperatie gestart. Er worden onder meer schepen met sonar ingezet om de kwijtgeraakte containers op te sporen.
redactie VK
donderdag 3 januari 2019 om 08:27

Amsterdam

‘Wij nemen dit incident heel serieus, zowel op het gebied van de schade voor de natuur als de schade aan de lading van klanten’, zegt het bedrijf in een verklaring. ‘Op alle aspecten werkt MSC nauw samen met de lokale autoriteiten.’

advertentie

Het schip vaart onder de Panamese vlag en is met een lengte van 395 meter een van de grootste containerschepen ter wereld. Er kunnen zo’n 20 duizend containers op worden vervoerd. Het was vanuit Portugal onderweg naar Bremerhaven, toen het boven het Duitse Waddeneiland Borkum in een storm terecht kwam en containers verloor.

In drie van de nog vermiste containers zitten vaten organisch peroxide in poedervorm. Contact ermee moet vermeden worden, luidt het dwingende advies. Op Ameland zijn patrouilles ingesteld om uit te kijken naar de drie containers.

jutten

Door de stroming en getijden spoelen op de stranden van Vlieland, Terschelling en Ameland grote hoeveelheden goederen aan, van televisies tot auto-onderdelen, van diepvrieskisten tot sandalen en van speelgoed tot Ikea-meubels. Ook op het vasteland spoelden spullen en verpakkingsmateriaal aan, zoals in Moddergat (Friesland) en Lauwersoog (Groningen).

Mensen begonnen vanaf woensdagochtend al massaal met strandjutten. Woensdagmiddag waren er 21 van de 270 containers aangespoeld.

‘We hebben een oproep gedaan voor vrijwilligers, iedereen helpt mee. Mensen komen met trekkers en grote karren’, zei burgemeester Tineke Schokker van de gemeente Vlieland tegen persbureau ANP.

De eilandburgemeesters vrezen voor vervuiling van zee, strand en duinen, omdat veel goederen van kunststof zijn of verpakt zijn in plastic of met piepschuim. De verwachting is dat het opruimen van de aangespoelde spullen nog dagen gaat duren. De eilanden gaan de kosten voor het schoonmaken van de stranden verhalen op de rederij van het containerschip. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Waarom het zo verschrikkelijk moeilijk is om twintiger te zijn. 'De meesten van ons zwerven wat rond'

Twintiger zijn is vaak fantastisch, maar ook een superfrustrerende zoektocht, ontdekte Bas Derks. Samen met andere twintigers begint hij het EO-platform 'Hoedan'. 'Ooit worden we dertig, maar hoe? Dat zoeken wij uit.'

Afbeelding

Marvin Huiting is SGP'er en lid van een pinkstergemeente. 'Dopen gaat niet over politieke inhoud'

Marvin Huiting is evangelisch en SGP'er in Groningen. Waarom voelt een pinksterchristen zich thuis bij een reformatorische partij? 'Ondanks dat je geen typische SGP-achterbanner bent, kan het wel jouw partij zijn.'

Afbeelding

Oud en koud: koelere woningen vormen gezondheidsrisico voor ouderen

Ouderen die de thermostaat lager zetten, vergroten hun gezondheidsrisico’s. Deze winter komen meer onderkoelde ouderen op de spoedeisende hulp terecht. ‘Dit is geen leven, maar ik ben doodsbang dat ik straks moet bijbetalen.’

Afbeelding

'Het terugdringen van de methaanuitstoot scheelt een halve graad opwarming'

Veel mensen weten dat het broeikasgas methaan uit de ontdooiende permafrost vrijkomt. Minder bekend is dat het ook in Nederland ontsnapt uit vervuilde sloten en meren.

Afbeelding

Jiska wil de jongste waterschapsbestuurder ooit worden. 'De gemiddelde leeftijd ligt boven de 60'

De meeste studenten van haar leeftijd bereiden zich voor op hun tentamens, maar Jiska Taal is druk bezig met de voorbereidingen voor de waterschappen. Ze maakt kans de jongste waterschapsbestuurder ooit te worden.

Afbeelding

Ouders voelen zich niet gehoord bij rechter

Ouders voelen zich in familie- en jeugdrechtzaken onvoldoende gehoord. Om kinderen en hun ouders in zaken over bijvoorbeeld uithuisplaatsingen en ondertoezichtstellingen betere rechtsbescherming te bieden, moeten jeugdrechters zich actiever en nieuwsgieriger opstellen.