Luister naar

Asbest vrijgekomen bij brand in Winschoten

Nieuws
Bij een uitslaande brand in een oud pand in het centrum van Winschoten is asbest vrijgekomen.
redactie nd
vrijdag 4 januari 2019 om 09:23

Winschoten

Dat meldt de gemeente Oldambt, waaronder de Groningse plaats valt. De brand richtte een grote ravage aan in de binnenstad van Winschoten. Het vuur ontstond donderdagavond in een 250 jaar oud pand dat sinds 2008 leeg stond. Het gebouw is verloren gegaan. Omliggende panden, die dicht op elkaar staan, raakten beschadigd. De brandweer, die de hele nacht bezig is geweest met (na)blussen, kon voorkomen dat nog meer gebouwen ten prooi vielen aan de vlammen. Er vielen geen gewonden.

[embed:https://twitter.com/buitengebieden/status/1080941981726052352]

schoonmaken

Bij de brand is asbest vrijgekomen. De hele nacht is doorgewerkt om de gevaarlijke stof te verwijderen, en de winkelstraat schoon te maken, aldus de gemeente Oldambt. Het winkelgebied is nog niet vrijgegeven. Het wachten is op de uitslag van een inspectie die in de loop van vrijdagochtend komt.

Tot die tijd zijn de winkels dicht en is een deel van het centrum afgezet. ‘Uit nader onderzoek is gebleken, dat als gevolg van de brand, er in de woonomgeving asbesthoudende deeltjes zijn neergekomen. Er kunnen asbestvezels vrijkomen als deze deeltjes verder kapot gaan doordat er overheen gelopen of gereden wordt. Van asbest is bekend dat vrijkomende losse vezels bij inademen een risico voor de gezondheid kunnen opleveren.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kabinet trekt hulp aan probleemgezinnen strak: één gezin, één hulpplan, één regisseur

Gezinnen die kampen met een reeks problemen moeten door hun gemeenten worden geholpen met één alomvattend hulpplan, gecoördineerd door één regisseur.

Afbeelding

'Fakkeldrager' op lijst van Jezus Leeft! 'We zoeken mensen die geen water bij de wijn doen'

Op de kandidatenlijst van de partij Jezus Leeft! in Noord-Holland staat maar één persoon: Max van den Berg (30). De Amsterdammer stond vorig jaar met een brandende fakkel voor het huis van minister Sigrid Kaag.

Afbeelding

Die 17,5 miljard 'fossiele subsidie' gaat ook naar de kerk, de dieselrijder en paprika-gebruiker

Klimaatactivisten protesteren tegen de Nederlandse subsidie van 17,5 miljard voor de ‘fossiele industrie’. Die miljarden bestaan vooral uit belastingvoordeel: voor grote bedrijven, maar ook kleinere gebruikers.

Afbeelding

Voor asielzoekers is een asielcrisis minstens zo ontwrichtend, maar dat lijkt van ondergeschikt belang

Dat het de komende maanden weer misgaat in de asielopvang, lijkt vrijwel onvermijdelijk. Maar wie daar last van gaat hebben, daarover verschillen de meningen.

Afbeelding

Het dorpje Capelle was een hechte gemeenschap, tot het verdween tijdens de Februariramp

Hoe het dorpje Capelle op 1 februari 1953 werd verzwolgen door het water, enkele uren nadat het jongste watersnoodslachtoffer er ter wereld gekomen was.

Afbeelding

Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale tijd aan op Aruba. De planning van het begin van de dag staat vol officiële ontmoetingen.