Luister naar

‘Grijze sporters’ hebben de toekomst

Nieuws
Wie de ouderen heeft, heeft de toekomst. Sportverenigingen moeten meer inspelen op ‘grijze sporters’, vindt het Mulier Instituut.
Gerald Bruins
maandag 7 januari 2019 om 17:17
De huidige oudere wil blijven sporten.
De huidige oudere wil blijven sporten. anp

Utrecht

Een op de zes leden van een sportvereniging is gemiddeld 65 jaar of ouder, blijkt uit een onderzoek van het Mulier Instituut. Dat is een toe­name ten opzichte van 2012 en 2009 toen het sportonderzoeksbureau berekende dat een op de tien leden ouder was dan 65 jaar.

Bij acht op de tien verenigingen vervullen 50-plussers bovendien vrijwilligersfuncties.

Ouderen sporten met de jongeren mee: vier van de vijf sportclubs gaven aan geen speciale voorziening voor senioren te hebben.

Dat het aandeel van ouderen bij sportverenigingen stijgt, heeft te maken met de toegenomen aandacht voor bewegen onder deze leeftijdsgroep, zegt sportsocioloog Agnes Elling van het Mulier Instituut.

Daarnaast wil de huidige oudere blijven sporten. ‘Vroeger was een sport beoefenen iets voor de jeugd. Als je een bepaalde leeftijd had bereikt, stopte je ermee. Tegenwoordig gaan ouderen, die al een tijd geleden lid werden van een club, door met de sport.’

Nog steeds zitten de meeste senioren op kleinere verenigingen die individuele takken van sport aanbieden: fietsen, biljarten, golfen, jeu de boules, tennis, bridge en bowlen.

Bij grotere sportclubs is een wereld te winnen als het gaat om de actieve deelname van sportminnende ouderen, zegt Elling. ‘Voetbalclubs bijvoorbeeld richten zich vooral op de jeugd. Al zie je daar ook initiatieven voor ouderen ontstaan.’ Ze doelt op 45-plusvoetbal en ‘wandelvoetbal’ voor de oudste sporters. ‘Ons advies aan sportclubs: richt je niet alleen op jongeren, wat clubs automatisch doen, maar ook op andere doelgroepen, onder wie ouderen. De samen­leving vergrijst. Er komen steeds meer senioren en zij krijgen te horen dat ze actief moeten zijn en blijven.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Corona heeft situatie arbeidsmigranten amper verbeterd. 'We moeten een fundamenteel ander gesprek voeren'

De coronacrisis maakte de kwetsbare positie van arbeidsmigranten in cruciale sectoren pijnlijk zichtbaar. Toch heeft dit amper geleid tot verbetering van hun leef-, werk- en woonomstandigheden in Nederland.

Afbeelding

Belangenorganisaties boeren zetten kabinet onder druk en willen concessies in stikstofbeleid

De verkiezingsoverwinning van BBB zet de onderhandelingen over het Landbouwakkoord op scherp. De boerenbelangenorganisaties voelen zich erdoor gesterkt en eisen concessies van het kabinet. Agractie wil die nog deze week.

Afbeelding

Op dit nieuwe platform vinden vluchtelingen gratis spullen. 'Vaak vluchten ze maar met één tasje'

Een kinderstoel, fietszitje of een bak met houten speelblokken: sinds dinsdag kan iedereen op het nieuwe platform Goods for Refugees gratis spullen aanbieden aan vluchtelingen in Nederland.

Afbeelding

Afbeelding

Kinderen en jongeren bellen sinds corona meer met Kindertelefoon. En vaker met emotionele problemen

Het aantal kinderen en jongeren dat de Kindertelefoon belt met emotionele problemen, neemt toe. De hulplijn voerde het afgelopen jaar ruim 40 procent meer gesprekken over dit thema dan vóór de coronacrisis.

Afbeelding

Basisschoolkinderen leren deze week hoe een clitoris werkt. 'Sommige ouders vinden het te expliciet'

Duizenden kinderen op basisscholen krijgen deze week les over seksualiteit en relaties. 'Het is goed dat kinderen leren dat de clitoris een lichaamsdeel is, net als een arm en een been.'