Luister naar

‘Grijze sporters’ hebben de toekomst

Nieuws
Wie de ouderen heeft, heeft de toekomst. Sportverenigingen moeten meer inspelen op ‘grijze sporters’, vindt het Mulier Instituut.
Gerald Bruins
maandag 7 januari 2019 om 17:17
De huidige oudere wil blijven sporten.
De huidige oudere wil blijven sporten. anp

Utrecht

Een op de zes leden van een sportvereniging is gemiddeld 65 jaar of ouder, blijkt uit een onderzoek van het Mulier Instituut. Dat is een toe­name ten opzichte van 2012 en 2009 toen het sportonderzoeksbureau berekende dat een op de tien leden ouder was dan 65 jaar.

Bij acht op de tien verenigingen vervullen 50-plussers bovendien vrijwilligersfuncties.

Ouderen sporten met de jongeren mee: vier van de vijf sportclubs gaven aan geen speciale voorziening voor senioren te hebben.

Dat het aandeel van ouderen bij sportverenigingen stijgt, heeft te maken met de toegenomen aandacht voor bewegen onder deze leeftijdsgroep, zegt sportsocioloog Agnes Elling van het Mulier Instituut.

Daarnaast wil de huidige oudere blijven sporten. ‘Vroeger was een sport beoefenen iets voor de jeugd. Als je een bepaalde leeftijd had bereikt, stopte je ermee. Tegenwoordig gaan ouderen, die al een tijd geleden lid werden van een club, door met de sport.’

Nog steeds zitten de meeste senioren op kleinere verenigingen die individuele takken van sport aanbieden: fietsen, biljarten, golfen, jeu de boules, tennis, bridge en bowlen.

Bij grotere sportclubs is een wereld te winnen als het gaat om de actieve deelname van sportminnende ouderen, zegt Elling. ‘Voetbalclubs bijvoorbeeld richten zich vooral op de jeugd. Al zie je daar ook initiatieven voor ouderen ontstaan.’ Ze doelt op 45-plusvoetbal en ‘wandelvoetbal’ voor de oudste sporters. ‘Ons advies aan sportclubs: richt je niet alleen op jongeren, wat clubs automatisch doen, maar ook op andere doelgroepen, onder wie ouderen. De samen­leving vergrijst. Er komen steeds meer senioren en zij krijgen te horen dat ze actief moeten zijn en blijven.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kabinet trekt hulp aan probleemgezinnen strak: één gezin, één hulpplan, één regisseur

Gezinnen die kampen met een reeks problemen moeten door hun gemeenten worden geholpen met één alomvattend hulpplan, gecoördineerd door één regisseur.

Afbeelding

'Fakkeldrager' op lijst van Jezus Leeft! 'We zoeken mensen die geen water bij de wijn doen'

Op de kandidatenlijst van de partij Jezus Leeft! in Noord-Holland staat maar één persoon: Max van den Berg (30). De Amsterdammer stond vorig jaar met een brandende fakkel voor het huis van minister Sigrid Kaag.

Afbeelding

Die 17,5 miljard 'fossiele subsidie' gaat ook naar de kerk, de dieselrijder en paprika-gebruiker

Klimaatactivisten protesteren tegen de Nederlandse subsidie van 17,5 miljard voor de ‘fossiele industrie’. Die miljarden bestaan vooral uit belastingvoordeel: voor grote bedrijven, maar ook kleinere gebruikers.

Afbeelding

Het dorpje Capelle was een hechte gemeenschap, tot het verdween tijdens de Februariramp

Hoe het dorpje Capelle op 1 februari 1953 werd verzwolgen door het water, enkele uren nadat het jongste watersnoodslachtoffer er ter wereld gekomen was.

Afbeelding

Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale tijd aan op Aruba. De planning van het begin van de dag staat vol officiële ontmoetingen.

Afbeelding

Met eigen ogen zien Amalia en koningspaar stuk slavernijverleden

Prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben zaterdag met eigen ogen iets van het slavernijverleden van Bonaire gezien.