Luister naar

Kinderombudsman pleit voor terughalen van kinderen van jihadisten

Nieuws
Nu de winter is ingevallen en de situatie in Syrië verslechtert, moeten Nederlandse kinderen die in het land opgesloten zitten, worden teruggehaald. Dat schrijft kinderombudsman Margrite Kalverboer aan minister Ferd Grapperhaus van Justitie.
Sanne van Grafhorst
dinsdag 8 januari 2019 om 08:40
Margrite Kalverboer
Margrite Kalverboer anp / Bart Maat

Den Haag

Doordat ISIS het afgelopen jaar flink teruggedrongen is, zijn veel gezinnen van strijders gevangengenomen en in kampen van Koerdische autoriteiten in het noordoosten van Syrië terechtgekomen. Dit geldt ook voor Nederlandse families die naar het gebied waren afgereisd om zich bij ISIS aan te sluiten – voor het merendeel moeders met kinderen. Zij leven in de kampen vaak onder slechte omstandigheden. Momenteel zet Nederland zich niet in om minderjarige kinderen van Syriëgangers terug te halen.

‘Degenen die zijn afgereisd naar ISIS-gebied hebben willens en wetens de keuze gemaakt om zich aan te sluiten bij een terroristische groepering’, schreef minister Grapperhaus in december aan de Tweede Kamer. Kinderombudsman Kalverboer vindt dat de kinderen er niet de dupe van mogen worden dat hun ouders naar Syrië zijn vertrokken. Ze zijn ‘door de keuzes van hun ouders ernstig in hun ontwikkeling bedreigd en kunnen door hun ouders onvoldoende beschermd worden’, schrijft ze in de brief. ‘Ik verzoek u opnieuw om deze kinderen te beschermen.’

internationaal verband

In april vorig jaar deed de kinderombudsman dezelfde oproep. Kalverboer zei toen dat ‘niets doen onacceptabel is en in strijd met het Kinderrechtenverdrag’. Ze benadrukte dat Nederland verantwoordelijkheid moet nemen en alles in het werk moet stellen om de kinderen terug te halen, eventueel in internationaal verband.

Grapperhaus zei destijds dat Nederland geen gezag heeft in Syrië en de kinderen daarom niet terug kan halen. Kalverboer wijst de minister er nu op dat diverse andere Europese landen wel pogingen doen om de kinderen te repatriëren. In België oordeelde een rechter dat de regering verplicht is een deel van de kinderen terug te halen. Ook Frankrijk is ermee bezig. Hoeveel Nederlandse kinderen er in kampen gevangenzitten, is onduidelijk. Volgens schattingen gaat het om minstens 145 kinderen in het strijdgebied in Syrië en Irak en dertig daarbuiten. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Energierekening is steeds vaker een worsteling. 'Het had nog veel erger kunnen zijn'

Ruim een miljoen huishoudens worstelden in 2022 met het betalen van hun hoge energierekening. Dat is meer dan een verdubbeling, vergeleken met 2020. Waar zijn de problemen het grootst?

Afbeelding

Gaat je Nederlands achteruit als je bijna alleen maar Engelse boeken leest?

Veel jongeren luisteren Engelse muziek, kijken Engelstalige series en lezen steeds vaker een Engels boek. Maar wat betekent dat voor hun Nederlands? ‘Studenten kennen voor ‘impact’ geen Nederlands synoniem’

Afbeelding

Rijkswegen, viaducten en tunnels zijn te langdurig en te zwaar belast

Infrastructuur en Waterstaat heeft nu de handen vol aan achterstallig onderhoud. Nieuwe wegen, meer asfalt: dáár maakten politici graag goede sier mee. Maar nu blijkt dat geen viaduct of tunnel het eeuwige leven heeft.

Afbeelding

Ondernemer opent gratis supermarkt voor kwetsbare gezinnen: 'Op drijfzand kan je geen toekomst bouwen'

Gratis boodschappen doen? Vanaf dinsdag is dat mogelijk voor kwetsbare gezinnen uit Amsterdam Nieuw-West. De enige voorwaarde is dat ze hulp accepteren, zodat ze na acht maanden weer op eigen benen kunnen staan.

Afbeelding

Nieuwe richtlijn jeugdbescherming: wees terughoudend met uithuisplaatsingen en plaats kinderen sneller terug

Jeugdbeschermers moeten terughoudender zijn met het uit huis plaatsen van kinderen en vervolgens alles doen om die kinderen weer zo snel mogelijk thuis te laten wonen. Dat stelt de aangepaste richtlijn over uithuisplaatsingen.

Afbeelding

Reeën en herten zijn de grootste houtrovers: 'Zaailingen van bestaande bomen krijgen nauwelijks kans'

Houtroof uit de natuur is van alle tijden en geen trend vanwege de hoge energieprijzen. Maar de Nederlandse bossen worden wel ‘gesloopt’. Daders zijn reeën en herten.