Luister naar

Kinderombudsman pleit voor terughalen van kinderen van jihadisten

Nieuws
Nu de winter is ingevallen en de situatie in Syrië verslechtert, moeten Nederlandse kinderen die in het land opgesloten zitten, worden teruggehaald. Dat schrijft kinderombudsman Margrite Kalverboer aan minister Ferd Grapperhaus van Justitie.
Sanne van Grafhorst
dinsdag 8 januari 2019 om 08:40
Margrite Kalverboer
Margrite Kalverboer anp / Bart Maat

Den Haag

Doordat ISIS het afgelopen jaar flink teruggedrongen is, zijn veel gezinnen van strijders gevangengenomen en in kampen van Koerdische autoriteiten in het noordoosten van Syrië terechtgekomen. Dit geldt ook voor Nederlandse families die naar het gebied waren afgereisd om zich bij ISIS aan te sluiten – voor het merendeel moeders met kinderen. Zij leven in de kampen vaak onder slechte omstandigheden. Momenteel zet Nederland zich niet in om minderjarige kinderen van Syriëgangers terug te halen.

‘Degenen die zijn afgereisd naar ISIS-gebied hebben willens en wetens de keuze gemaakt om zich aan te sluiten bij een terroristische groepering’, schreef minister Grapperhaus in december aan de Tweede Kamer. Kinderombudsman Kalverboer vindt dat de kinderen er niet de dupe van mogen worden dat hun ouders naar Syrië zijn vertrokken. Ze zijn ‘door de keuzes van hun ouders ernstig in hun ontwikkeling bedreigd en kunnen door hun ouders onvoldoende beschermd worden’, schrijft ze in de brief. ‘Ik verzoek u opnieuw om deze kinderen te beschermen.’

internationaal verband

In april vorig jaar deed de kinderombudsman dezelfde oproep. Kalverboer zei toen dat ‘niets doen onacceptabel is en in strijd met het Kinderrechtenverdrag’. Ze benadrukte dat Nederland verantwoordelijkheid moet nemen en alles in het werk moet stellen om de kinderen terug te halen, eventueel in internationaal verband.

Grapperhaus zei destijds dat Nederland geen gezag heeft in Syrië en de kinderen daarom niet terug kan halen. Kalverboer wijst de minister er nu op dat diverse andere Europese landen wel pogingen doen om de kinderen te repatriëren. In België oordeelde een rechter dat de regering verplicht is een deel van de kinderen terug te halen. Ook Frankrijk is ermee bezig. Hoeveel Nederlandse kinderen er in kampen gevangenzitten, is onduidelijk. Volgens schattingen gaat het om minstens 145 kinderen in het strijdgebied in Syrië en Irak en dertig daarbuiten. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Corona heeft situatie arbeidsmigranten amper verbeterd. 'We moeten een fundamenteel ander gesprek voeren'

De coronacrisis maakte de kwetsbare positie van arbeidsmigranten in cruciale sectoren pijnlijk zichtbaar. Toch heeft dit amper geleid tot verbetering van hun leef-, werk- en woonomstandigheden in Nederland.

Afbeelding

Belangenorganisaties boeren zetten kabinet onder druk en willen concessies in stikstofbeleid

De verkiezingsoverwinning van BBB zet de onderhandelingen over het Landbouwakkoord op scherp. De boerenbelangenorganisaties voelen zich erdoor gesterkt en eisen concessies van het kabinet. Agractie wil die nog deze week.

Afbeelding

Op dit nieuwe platform vinden vluchtelingen gratis spullen. 'Vaak vluchten ze maar met één tasje'

Een kinderstoel, fietszitje of een bak met houten speelblokken: sinds dinsdag kan iedereen op het nieuwe platform Goods for Refugees gratis spullen aanbieden aan vluchtelingen in Nederland.

Afbeelding

Afbeelding

Kinderen en jongeren bellen sinds corona meer met Kindertelefoon. En vaker met emotionele problemen

Het aantal kinderen en jongeren dat de Kindertelefoon belt met emotionele problemen, neemt toe. De hulplijn voerde het afgelopen jaar ruim 40 procent meer gesprekken over dit thema dan vóór de coronacrisis.

Afbeelding

Basisschoolkinderen leren deze week hoe een clitoris werkt. 'Sommige ouders vinden het te expliciet'

Duizenden kinderen op basisscholen krijgen deze week les over seksualiteit en relaties. 'Het is goed dat kinderen leren dat de clitoris een lichaamsdeel is, net als een arm en een been.'