Vooral afvalstoffenheffing huishoudens stijgt flink
Groningen
Dat blijkt uit een rapport van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (Coelo), dat donderdag is verschenen. Het Coelo onderzocht de tarieven van 37 grote gemeenten. Huizenbezitters zijn dit jaar gemiddeld 702 euro kwijt aan gemeentelijke woonlasten, huurders 347 euro.
De meest in het oog springende stijging is die van de afvalstoffenheffing. Daarmee wordt de afvalinzameling en -verwerking betaald. Een meerpersoonshuishouden betaalt gemiddeld 289 euro, 6,1 procent meer dan vorig jaar. Die stijging komt voort uit de afvalstoffenbelasting van de Rijksoverheid, die dit jaar omhoog gaat met 139 procent. Gemeenten moeten daardoor meer betalen voor het verwerken van afval en berekenen de kosten door aan de burger.
stimulans
De overheid verhoogde de afvalstoffenbelasting dit jaar om gemeenten te stimuleren hun afvalverwerking te verduurzamen. ’Bestuurders hebben een hekel aan hoge belastingen, dus ze zullen zeker maatregelen nemen zodat afval beter gescheiden wordt. Dat effect is nu nog niet te zien, want het uitvoeren ervan kost vaak een aantal jaar’, zegt Coelo-onderzoeker Corine Hoeben. In de gemeenten Haarlem (18,2 procent) en Amsterdam (17,6 procent) stijgt de afvalstoffenheffing dit jaar het meest. ’Dat komt doordat deze gemeenten hard aan de weg timmeren om hun afvalverwerking te verduurzamen. Maatregelen om afval te scheiden en te recyclen kosten veel geld. De kosten gaan voor de baten uit. Straks produceren ze minder afval en worden de kosten weer lager.’
Huishoudens in Nijmegen betalen het minst (40 euro) omdat een groot deel van de kosten van afvalinzameling en -verwerking wordt betaald uit de onroerende zaakbelasting.
De rioolheffing stijgt gemiddeld met 2,4 procent en huiseigenaren betalen 3,7 procent meer onroerende zaakbelasting. <