Luister naar

Vooral afvalstoffenheffing huishoudens stijgt flink

Nieuws
Nederlandse huishoudens gaan dit jaar fors meer betalen voor gemeentelijke woonlasten. Huurders betalen 5,4 procent meer en woningeigenaren 4,3 procent. De belangrijkste oorzaak: het verduurzamen van de afvalverwerking.
Johan Hardeman
donderdag 10 januari 2019 om 11:49

Groningen

Dat blijkt uit een rapport van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (Coelo), dat donderdag is verschenen. Het Coelo onderzocht de tarieven van 37 grote gemeenten. Huizenbezitters zijn dit jaar gemiddeld 702 euro kwijt aan gemeentelijke woonlasten, huurders 347 euro.

De meest in het oog springende stijging is die van de afvalstoffenheffing. Daarmee wordt de afvalinzameling en -verwerking betaald. Een meerpersoonshuishouden betaalt gemiddeld 289 euro, 6,1 procent meer dan vorig jaar. Die stijging komt voort uit de afvalstoffenbelasting van de Rijksoverheid, die dit jaar omhoog gaat met 139 procent. Gemeenten moeten daardoor meer betalen voor het verwerken van afval en berekenen de kosten door aan de burger.

stimulans

De overheid verhoogde de afvalstoffenbelasting dit jaar om gemeenten te stimuleren hun afvalverwerking te verduurzamen. ’Bestuurders hebben een hekel aan hoge belastingen, dus ze zullen zeker maatregelen nemen zodat afval beter gescheiden wordt. Dat effect is nu nog niet te zien, want het uitvoeren ervan kost vaak een aantal jaar’, zegt Coelo-onderzoeker Corine Hoeben. In de gemeenten Haarlem (18,2 procent) en Amsterdam (17,6 procent) stijgt de afvalstoffenheffing dit jaar het meest. ’Dat komt doordat deze gemeenten hard aan de weg timmeren om hun afvalverwerking te verduurzamen. Maatregelen om afval te scheiden en te recyclen kosten veel geld. De kosten gaan voor de baten uit. Straks produceren ze minder afval en worden de kosten weer lager.’

Huishoudens in Nijmegen betalen het minst (40 euro) omdat een groot deel van de kosten van afvalinzameling en -verwerking wordt betaald uit de onroerende zaakbelasting.

De rioolheffing stijgt gemiddeld met 2,4 procent en huiseigenaren betalen 3,7 procent meer onroerende zaakbelasting. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Energierekening is steeds vaker een worsteling. 'Het had nog veel erger kunnen zijn'

Ruim een miljoen huishoudens worstelden in 2022 met het betalen van hun hoge energierekening. Dat is meer dan een verdubbeling, vergeleken met 2020. Waar zijn de problemen het grootst?

Afbeelding

Gaat je Nederlands achteruit als je bijna alleen maar Engelse boeken leest?

Veel jongeren luisteren Engelse muziek, kijken Engelstalige series en lezen steeds vaker een Engels boek. Maar wat betekent dat voor hun Nederlands? ‘Studenten kennen voor ‘impact’ geen Nederlands synoniem’

Afbeelding

Rijkswegen, viaducten en tunnels zijn te langdurig en te zwaar belast

Infrastructuur en Waterstaat heeft nu de handen vol aan achterstallig onderhoud. Nieuwe wegen, meer asfalt: dáár maakten politici graag goede sier mee. Maar nu blijkt dat geen viaduct of tunnel het eeuwige leven heeft.

Afbeelding

Ondernemer opent gratis supermarkt voor kwetsbare gezinnen: 'Op drijfzand kan je geen toekomst bouwen'

Gratis boodschappen doen? Vanaf dinsdag is dat mogelijk voor kwetsbare gezinnen uit Amsterdam Nieuw-West. De enige voorwaarde is dat ze hulp accepteren, zodat ze na acht maanden weer op eigen benen kunnen staan.

Afbeelding

Nieuwe richtlijn jeugdbescherming: wees terughoudend met uithuisplaatsingen en plaats kinderen sneller terug

Jeugdbeschermers moeten terughoudender zijn met het uit huis plaatsen van kinderen en vervolgens alles doen om die kinderen weer zo snel mogelijk thuis te laten wonen. Dat stelt de aangepaste richtlijn over uithuisplaatsingen.

Afbeelding

Reeën en herten zijn de grootste houtrovers: 'Zaailingen van bestaande bomen krijgen nauwelijks kans'

Houtroof uit de natuur is van alle tijden en geen trend vanwege de hoge energieprijzen. Maar de Nederlandse bossen worden wel ‘gesloopt’. Daders zijn reeën en herten.