Luister naar

Voedselbanken gaan dit jaar actief op zoek naar hulpbehoevenden

Nieuws
Voedselbanken willen niet langer wachten tot hulpbehoevenden bij hen aankloppen. De hulpinstanties willen minima actief gaan opzoeken.
Eduard Sloot
zaterdag 12 januari 2019 om 20:27

Amersfoort

Door onbekendheid, schaamte en laaggeletterdheid weten niet alle hulpbehoevenden de voedselbanken te vinden, aldus de Vereniging van Voedselbanken.

Er kunnen meer minima worden bereikt door meer samen te werken met hulpverlenende instanties, de communicatie beter af te stemmen op laaggeletterden en klanten niet langer een vast voedselpakket mee te geven maar hen zelf producten te laten kiezen.

Dat laatste gebeurt nu al in bijvoorbeeld de gemeenten Arnhem, Groningen, Hardinxveld, Leiden en Woerden. Daarnaast helpt het om mensen die voor het eerst aankloppen bij de voedselbank direct eten mee te geven, en pas later te kijken of ze daarvoor in aanmerking komen, aldus de Vereniging van Voedselbanken. Volgens de koepelorganisatie zijn enkele voedselbanken afgelopen jaar al met deze nieuwe werkwijze begonnen. ‘Zij zagen hun klantenaantal flink toenemen.’

Door de verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent hebben de voedselbanken de toelatingscriteria iets verruimd. Zo komt een eenpersoonshuishouden vanaf dit jaar in aanmerking voor een voedselpakket als het ‘leefgeld’ minder is dan 225 euro per maand.

Het is volgens de koepelorganisatie geen probleem om nog meer hulpbehoevenden van voedsel te voorzien. ‘Een steeds groter gedeelte van het voedsel dat anders verspild zou worden, komt bij de voedselbanken terecht.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Energierekening is steeds vaker een worsteling. 'Het had nog veel erger kunnen zijn'

Ruim een miljoen huishoudens worstelden in 2022 met het betalen van hun hoge energierekening. Dat is meer dan een verdubbeling, vergeleken met 2020. Waar zijn de problemen het grootst?

Afbeelding

Gaat je Nederlands achteruit als je bijna alleen maar Engelse boeken leest?

Veel jongeren luisteren Engelse muziek, kijken Engelstalige series en lezen steeds vaker een Engels boek. Maar wat betekent dat voor hun Nederlands? ‘Studenten kennen voor ‘impact’ geen Nederlands synoniem’

Afbeelding

Rijkswegen, viaducten en tunnels zijn te langdurig en te zwaar belast

Infrastructuur en Waterstaat heeft nu de handen vol aan achterstallig onderhoud. Nieuwe wegen, meer asfalt: dáár maakten politici graag goede sier mee. Maar nu blijkt dat geen viaduct of tunnel het eeuwige leven heeft.

Afbeelding

Ondernemer opent gratis supermarkt voor kwetsbare gezinnen: 'Op drijfzand kan je geen toekomst bouwen'

Gratis boodschappen doen? Vanaf dinsdag is dat mogelijk voor kwetsbare gezinnen uit Amsterdam Nieuw-West. De enige voorwaarde is dat ze hulp accepteren, zodat ze na acht maanden weer op eigen benen kunnen staan.

Afbeelding

Nieuwe richtlijn jeugdbescherming: wees terughoudend met uithuisplaatsingen en plaats kinderen sneller terug

Jeugdbeschermers moeten terughoudender zijn met het uit huis plaatsen van kinderen en vervolgens alles doen om die kinderen weer zo snel mogelijk thuis te laten wonen. Dat stelt de aangepaste richtlijn over uithuisplaatsingen.

Afbeelding

Reeën en herten zijn de grootste houtrovers: 'Zaailingen van bestaande bomen krijgen nauwelijks kans'

Houtroof uit de natuur is van alle tijden en geen trend vanwege de hoge energieprijzen. Maar de Nederlandse bossen worden wel ‘gesloopt’. Daders zijn reeën en herten.