Luister naar

Voedselbanken gaan dit jaar actief op zoek naar hulpbehoevenden

Nieuws
Voedselbanken willen niet langer wachten tot hulpbehoevenden bij hen aankloppen. De hulpinstanties willen minima actief gaan opzoeken.
Eduard Sloot
zaterdag 12 januari 2019 om 20:27

Amersfoort

Door onbekendheid, schaamte en laaggeletterdheid weten niet alle hulpbehoevenden de voedselbanken te vinden, aldus de Vereniging van Voedselbanken.

Er kunnen meer minima worden bereikt door meer samen te werken met hulpverlenende instanties, de communicatie beter af te stemmen op laaggeletterden en klanten niet langer een vast voedselpakket mee te geven maar hen zelf producten te laten kiezen.

Dat laatste gebeurt nu al in bijvoorbeeld de gemeenten Arnhem, Groningen, Hardinxveld, Leiden en Woerden. Daarnaast helpt het om mensen die voor het eerst aankloppen bij de voedselbank direct eten mee te geven, en pas later te kijken of ze daarvoor in aanmerking komen, aldus de Vereniging van Voedselbanken. Volgens de koepelorganisatie zijn enkele voedselbanken afgelopen jaar al met deze nieuwe werkwijze begonnen. ‘Zij zagen hun klantenaantal flink toenemen.’

Door de verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent hebben de voedselbanken de toelatingscriteria iets verruimd. Zo komt een eenpersoonshuishouden vanaf dit jaar in aanmerking voor een voedselpakket als het ‘leefgeld’ minder is dan 225 euro per maand.

Het is volgens de koepelorganisatie geen probleem om nog meer hulpbehoevenden van voedsel te voorzien. ‘Een steeds groter gedeelte van het voedsel dat anders verspild zou worden, komt bij de voedselbanken terecht.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Waarom het zo verschrikkelijk moeilijk is om twintiger te zijn. 'De meesten van ons zwerven wat rond'

Twintiger zijn is vaak fantastisch, maar ook een superfrustrerende zoektocht, ontdekte Bas Derks. Samen met andere twintigers begint hij het EO-platform 'Hoedan'. 'Ooit worden we dertig, maar hoe? Dat zoeken wij uit.'

Afbeelding

Marvin Huiting is SGP'er en lid van een pinkstergemeente. 'Dopen gaat niet over politieke inhoud'

Marvin Huiting is evangelisch en SGP'er in Groningen. Waarom voelt een pinksterchristen zich thuis bij een reformatorische partij? 'Ondanks dat je geen typische SGP-achterbanner bent, kan het wel jouw partij zijn.'

Afbeelding

Oud en koud: koelere woningen vormen gezondheidsrisico voor ouderen

Ouderen die de thermostaat lager zetten, vergroten hun gezondheidsrisico’s. Deze winter komen meer onderkoelde ouderen op de spoedeisende hulp terecht. ‘Dit is geen leven, maar ik ben doodsbang dat ik straks moet bijbetalen.’

Afbeelding

'Het terugdringen van de methaanuitstoot scheelt een halve graad opwarming'

Veel mensen weten dat het broeikasgas methaan uit de ontdooiende permafrost vrijkomt. Minder bekend is dat het ook in Nederland ontsnapt uit vervuilde sloten en meren.

Afbeelding

Jiska wil de jongste waterschapsbestuurder ooit worden. 'De gemiddelde leeftijd ligt boven de 60'

De meeste studenten van haar leeftijd bereiden zich voor op hun tentamens, maar Jiska Taal is druk bezig met de voorbereidingen voor de waterschappen. Ze maakt kans de jongste waterschapsbestuurder ooit te worden.

Afbeelding

Ouders voelen zich niet gehoord bij rechter

Ouders voelen zich in familie- en jeugdrechtzaken onvoldoende gehoord. Om kinderen en hun ouders in zaken over bijvoorbeeld uithuisplaatsingen en ondertoezichtstellingen betere rechtsbescherming te bieden, moeten jeugdrechters zich actiever en nieuwsgieriger opstellen.