Luister naar

Animo tot vertrek uit Europese Unie neemt af in Nederland

Nieuws
De brexitpaniek in Groot-Brittannië verkleint in Nederland de animo voor een vertrek uit de Europese Unie.
Raoul du Pré redactie vk
donderdag 24 januari 2019 om 08:42

Den Haag

Dit blijkt uit een representatieve peiling die onderzoeksbureau I&O Research de afgelopen week hield onder 3734 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Het aandeel van de bevolking dat ja zegt op de stelling dat Nederland in de EU moet blijven, is gestegen naar 72 procent. In 2016 was dat nog 67 procent. Ook de tevredenheid over de EU is toegenomen.

treurnis

De treurnis in Nederland over het aangekondigde vertrek van de Britten is inmiddels groot. 43 procent vindt het jammer, 26 procent vindt het heel erg. Een op de vijf is juist enthousiast. Het aandeel van de Nederlanders dat wel voor een nexit is, blijft intussen groter dan het aandeel van dat standpunt in de Tweede Kamer, waar alleen de PVV en het Forum voor Democratie een nexit nastreven. 18 procent van de Nederlanders vindt dat Nederland uit de EU moet vertrekken. 10 procent weet het niet.

In twee jaar tijd zijn meer Nederlanders ook het functioneren van de EU gaan waarderen. In maart 2016 was nog iets minder dan een kwart tevreden, nu is dat 35 procent.

Daarbij plaatst I&O-onderzoeker Laurens Klein Kranenburg de kanttekening dat in 2016 de peiling vlak voor het Oekraïnereferendum werd gehouden. ‘De aandacht die er toen voor de EU was, was vooral negatief van toon. Op dit moment is die negatieve aandacht er minder. Het is de EU bijvoorbeeld redelijk gelukt om één front te vormen tegen de Britten.’

FvD-leider Baudet is niet verbaasd: ‘Het wordt zo onhandig aangepakt door de Britse premier. Zij is de zaak aan het saboteren of ze is heel incompetent. Mensen denken: als het zo moet … Maar er wordt ook heel veel paniek gezaaid. Alsof het hele Verenigd Koninkrijk straks instort. Dat is een opgeklopt verhaal. Het zal wellicht even chaotisch worden, maar over vijf jaar is dat allemaal weer opgelost.’

soevereine staten

Baudet blijft onverminderd voor een Nederlands vertrek uit de EU. ‘Ik ben een voorstander van soevereine staten die samenwerken maar wel onafhankelijk zijn. Daarom willen wij referenda over de euro, de open grenzen, het buitenlands beleid en de interne markt. Dat is hierdoor niet veranderd.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Energierekening is steeds vaker een worsteling. 'Het had nog veel erger kunnen zijn'

Ruim een miljoen huishoudens worstelden in 2022 met het betalen van hun hoge energierekening. Dat is meer dan een verdubbeling, vergeleken met 2020. Waar zijn de problemen het grootst?

Afbeelding

Gaat je Nederlands achteruit als je bijna alleen maar Engelse boeken leest?

Veel jongeren luisteren Engelse muziek, kijken Engelstalige series en lezen steeds vaker een Engels boek. Maar wat betekent dat voor hun Nederlands? ‘Studenten kennen voor ‘impact’ geen Nederlands synoniem’

Afbeelding

Rijkswegen, viaducten en tunnels zijn te langdurig en te zwaar belast

Infrastructuur en Waterstaat heeft nu de handen vol aan achterstallig onderhoud. Nieuwe wegen, meer asfalt: dáár maakten politici graag goede sier mee. Maar nu blijkt dat geen viaduct of tunnel het eeuwige leven heeft.

Afbeelding

Ondernemer opent gratis supermarkt voor kwetsbare gezinnen: 'Op drijfzand kan je geen toekomst bouwen'

Gratis boodschappen doen? Vanaf dinsdag is dat mogelijk voor kwetsbare gezinnen uit Amsterdam Nieuw-West. De enige voorwaarde is dat ze hulp accepteren, zodat ze na acht maanden weer op eigen benen kunnen staan.

Afbeelding

Nieuwe richtlijn jeugdbescherming: wees terughoudend met uithuisplaatsingen en plaats kinderen sneller terug

Jeugdbeschermers moeten terughoudender zijn met het uit huis plaatsen van kinderen en vervolgens alles doen om die kinderen weer zo snel mogelijk thuis te laten wonen. Dat stelt de aangepaste richtlijn over uithuisplaatsingen.

Afbeelding

Reeën en herten zijn de grootste houtrovers: 'Zaailingen van bestaande bomen krijgen nauwelijks kans'

Houtroof uit de natuur is van alle tijden en geen trend vanwege de hoge energieprijzen. Maar de Nederlandse bossen worden wel ‘gesloopt’. Daders zijn reeën en herten.