Luister naar

Animo tot vertrek uit Europese Unie neemt af in Nederland

Nieuws
De brexitpaniek in Groot-Brittannië verkleint in Nederland de animo voor een vertrek uit de Europese Unie.
Raoul du Pré redactie vk
donderdag 24 januari 2019 om 08:42

Den Haag

Dit blijkt uit een representatieve peiling die onderzoeksbureau I&O Research de afgelopen week hield onder 3734 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Het aandeel van de bevolking dat ja zegt op de stelling dat Nederland in de EU moet blijven, is gestegen naar 72 procent. In 2016 was dat nog 67 procent. Ook de tevredenheid over de EU is toegenomen.

treurnis

De treurnis in Nederland over het aangekondigde vertrek van de Britten is inmiddels groot. 43 procent vindt het jammer, 26 procent vindt het heel erg. Een op de vijf is juist enthousiast. Het aandeel van de Nederlanders dat wel voor een nexit is, blijft intussen groter dan het aandeel van dat standpunt in de Tweede Kamer, waar alleen de PVV en het Forum voor Democratie een nexit nastreven. 18 procent van de Nederlanders vindt dat Nederland uit de EU moet vertrekken. 10 procent weet het niet.

In twee jaar tijd zijn meer Nederlanders ook het functioneren van de EU gaan waarderen. In maart 2016 was nog iets minder dan een kwart tevreden, nu is dat 35 procent.

Daarbij plaatst I&O-onderzoeker Laurens Klein Kranenburg de kanttekening dat in 2016 de peiling vlak voor het Oekraïnereferendum werd gehouden. ‘De aandacht die er toen voor de EU was, was vooral negatief van toon. Op dit moment is die negatieve aandacht er minder. Het is de EU bijvoorbeeld redelijk gelukt om één front te vormen tegen de Britten.’

FvD-leider Baudet is niet verbaasd: ‘Het wordt zo onhandig aangepakt door de Britse premier. Zij is de zaak aan het saboteren of ze is heel incompetent. Mensen denken: als het zo moet … Maar er wordt ook heel veel paniek gezaaid. Alsof het hele Verenigd Koninkrijk straks instort. Dat is een opgeklopt verhaal. Het zal wellicht even chaotisch worden, maar over vijf jaar is dat allemaal weer opgelost.’

soevereine staten

Baudet blijft onverminderd voor een Nederlands vertrek uit de EU. ‘Ik ben een voorstander van soevereine staten die samenwerken maar wel onafhankelijk zijn. Daarom willen wij referenda over de euro, de open grenzen, het buitenlands beleid en de interne markt. Dat is hierdoor niet veranderd.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Corona heeft situatie arbeidsmigranten amper verbeterd. 'We moeten een fundamenteel ander gesprek voeren'

De coronacrisis maakte de kwetsbare positie van arbeidsmigranten in cruciale sectoren pijnlijk zichtbaar. Toch heeft dit amper geleid tot verbetering van hun leef-, werk- en woonomstandigheden in Nederland.

Afbeelding

Belangenorganisaties boeren zetten kabinet onder druk en willen concessies in stikstofbeleid

De verkiezingsoverwinning van BBB zet de onderhandelingen over het Landbouwakkoord op scherp. De boerenbelangenorganisaties voelen zich erdoor gesterkt en eisen concessies van het kabinet. Agractie wil die nog deze week.

Afbeelding

Op dit nieuwe platform vinden vluchtelingen gratis spullen. 'Vaak vluchten ze maar met één tasje'

Een kinderstoel, fietszitje of een bak met houten speelblokken: sinds dinsdag kan iedereen op het nieuwe platform Goods for Refugees gratis spullen aanbieden aan vluchtelingen in Nederland.

Afbeelding

Afbeelding

Kinderen en jongeren bellen sinds corona meer met Kindertelefoon. En vaker met emotionele problemen

Het aantal kinderen en jongeren dat de Kindertelefoon belt met emotionele problemen, neemt toe. De hulplijn voerde het afgelopen jaar ruim 40 procent meer gesprekken over dit thema dan vóór de coronacrisis.

Afbeelding

Basisschoolkinderen leren deze week hoe een clitoris werkt. 'Sommige ouders vinden het te expliciet'

Duizenden kinderen op basisscholen krijgen deze week les over seksualiteit en relaties. 'Het is goed dat kinderen leren dat de clitoris een lichaamsdeel is, net als een arm en een been.'