Luister naar

Weinig orgaandonatie na euthanasie

Nieuws
In Nederland zijn tot nu toe 46 keer organen getransplanteerd van een patiënt die euthanasie had ondergaan. Dat kan veel vaker, vinden artsen en onderzoekers.
Aaldert van Soest
maandag 4 maart 2019 om 03:00

Rotterdam

Er zijn jaarlijks naar schatting enkele honderden patiënten die kiezen voor euthanasie, terwijl ze nog volstrekt gezonde organen hebben, legt Stefan Haensel uit. Hij is SCEN-arts en uroloog in het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam. Euthanasie is volgens hem bij uitstek een situatie waarbij orgaandonatie goed te organiseren is, maar vaak is het bij de patiënten in de laatste levensfase niet in beeld. ‘Dat is jammer, omdat er nog altijd mensen op de wachtlijst staan die geen orgaan krijgen.’

Mogelijke donoren zijn mensen die om euthanasie vragen vanwege een ziekte als ALS of – hoewel het een complexe groep is – psychiatrische patiënten. Patiënten met uitbehandelde kanker kunnen geen organen doneren, maar nog wel weefsels zoals oogweefsel, huid of hartkleppen.

Artsen mogen echter volgens de ‘Richtlijn orgaandonatie na euthanasie’ tegen hun patiënten niet beginnen over de mogelijkheid van transplantatie. Dat is begrijpelijk, vindt Haensel, omdat er geen gelijkwaardige relatie is tussen behandelaar en patiënt. En dan kan de vraag snel ervaren worden als druk. Toch zijn patiënten wel degelijk gebaat bij informatie hierover, stelt hij. ‘Mijn eigen ervaring met patiënten die ervoor kozen, is dat hun dood een extra dimensie kreeg.’

Haensel schreef samen met Nichon Jansen (onderzoeker bij de Nederlandse Transplantatie Stichting), ­Jacob de Boer (arts bij Eurotransplant), en Erwin Kompanje (klinisch ethicus in het Erasmus MC Rotterdam) een artikel over orgaandonatie na euthanasie in Medisch Contact. ‘Deze manier van zingeving bij het overlijden is voor veel patiënten een perspectief dat helaas vaak onderbelicht blijft’, schrijven ze.

De vier specialisten pleiten voor meer bewustwording. Dat kan door middel van brochures op plaatsen waar patiënten vaak komen, zoals wachtkamers, zegt Haensel. Of door een algemene campagne, zoals vroeger via Postbus 51.

Haensel denkt niet dat meer aandacht hiervoor mensen onder druk zet om te kiezen voor euthanasie. Ook Erwin Kompanje, ziet geen morele bezwaren.

geloof

Kompanje ziet wel een ander mogelijk probleem. ‘Ik ben ooit door een donatiefunctionaris in de regio benaderd, die op grond van haar geloof bezwaren had tegen euthanasie. Zij vroeg zich af of ze wel moest meewerken aan de transplantatie na een euthanasie. We hebben dat toen praktisch opgelost door een functionaris uit een andere regio te vragen. Maar hoe zit het met patiënten die organen ontvangen? Stel dat zij uit geloofsovertuiging tegen euthanasie zijn en hun beurt in zo’n geval liever voorbij laten gaan? Voor hen is nu niets geregeld. Ik vind dat je gewetensbezwaren serieus moet nemen. Eurotransplant kan nagaan hoe een donor overleden is, dus dat moet te organiseren zijn.’ <

doneren na euthanasie

Organen die na euthanasie geschikt zijn voor transplantatie zijn nieren, longen, lever en alvleesklier. Donatie van het hart is na euthanasie nog niet mogelijk. Weefsels die voor donatie in aanmerking komen zijn oogweefsel, huid, hartkleppen, bepaalde bloedvaten en bot- en peesweefsel.

Voor de donatie van organen is het nodig dat de euthanasie in het ziekenhuis plaatsvindt. Het lichaam moet dan vijf minuten na het vaststellen van de dood naar de operatiekamer. Wie alleen weefsels doneert, kan wel thuis sterven. Het lichaam moet dan binnen zes uur in een gekoelde ruimte zijn voor het uitnemen van de weefsels.

Donatie na euthanasie is niet overal in Europa toegestaan. De organen worden daarom alleen aangeboden in landen waar dit wel mag: Nederland, België en Luxemburg.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vrouwen en mannen worden ongelijk behandeld. Maar niet alle Nederlanders zien dit als probleem

Negen van de tien Nederlanders zien dat mannen en vrouwen ongelijk worden behandeld, maar slechts één derde van hen ziet die scheefgroei als serieus probleem.

Afbeelding

Met de VVD het bos in: 'Prachtig toch? En hier valt nog geld mee te verdienen ook'

De VVD heeft zich lang verzet, maar onder druk van rechterlijke uitspraken zien de liberalen nu ook de noodzaak in van natuurbehoud. ‘Ik wil vooral vooruit kijken.’

Afbeelding

Last van klimaatangst? Met deze tips blijf je mentaal gezond. 'Iets doen helpt, hoe klein ook'

De klimaatcrisis is een wereldwijd probleem, waar je weinig invloed op hebt. Een sterk recept voor angstige en zelfs depressieve gevoelens, weten klimaatpsychologen. Zes tips om mentaal gezond te blijven.

Afbeelding

Bij spouwmuurisolatie worden vleermuizen vergeten. 'Wij zijn als mensen verantwoordelijk voor hen'

De Nederlandse overheid wil dat in 2030 ruim twee miljoen oudere huizen extra worden geïsoleerd door de spouwmuren vol te spuiten met isolatieschuim of -parels. Vleermuizen zijn daar de dupe van.

Afbeelding

Het is al weken droog in Nederland en regen is nog lang niet in aantocht: 'Dit is niet normaal'

Na een uitzonderlijk nat voorjaar regent het nu al een paar weken amper in Nederland. Ook komende week wordt nauwelijks neerslag verwacht. Wat betekent dit? En moeten we ons al zorgen maken over droogteproblemen?

Afbeelding

Meer hogere inkomens bij schuldhulpverlening: 'Verontrustend dat mensen onvoldoende buffer hebben'

Nederlanders die zich voor hulp melden bij de schuldhulpverlening hebben steeds vaker een modaal of bovenmodaal inkomen. Zij vielen bij de coronasteun van de overheid 'tussen wal en schip'.