Esther Voet kondigt vertrek uit Nederland aan als 'Poerim-grap'

Amersfoort
Esther Voet, hoofdredactrice van het Nieuw Israëlitisch Weekblad (NIW), heeft aan de vooravond van het joodse Poerimfeest haar vertrek uit Nederland aangekondigd. Het blijkt te gaan om een bittere grap.
‘Inmiddels ben ik tot de conclusie gekomen: het is tijd; tijd om te gaan. En niet alleen bij het NIW, maar ook uit Nederland. Met deze tien jaren achter de kiezen weet ik maar al te goed hoe antisemitisme weer mainstream wordt’, schrijft Voet in haar column in het NIW. Daarin zegt ze, in Tel Aviv te gaan wonen en werken, als interieurontwerpster.
Ze werd deze week precies tien jaar geleden voor het eerst hoofdredacteur van het blad, vervolgens directeur van het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël), om daarna weer terug te keren bij het NIW.
Volgens haar column ‘hebben we niemand minder bereid gevonden dan Arnold Grunberg om mijn taken over te nemen’.
Op Twitter, waar ze haar column aankondigt met de woorden ‘Dames en heren, ik vertrek’, werd met enige schrik gereageerd op haar aankondiging. ‘Ik gun je een prachtige toekomst in dat bijzondere land’, zegt ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. ‘We gaan je hier missen!’ Rob Hoogland, columnist van De Telegraaf wenst haar ook geluk en zegen toe: ‘Dag Essie. Het ga je goed. Mazzel & broge!’
Maar zowel de aankondiging dat Grunberg haar zal opvolgen als het tijdstip van het bericht, pal voor het joodse Poerimfeest, roept vragen op. Twee jaar geleden hadden ze nog een stevige confrontatie, omdat Grunberg Voet betichtte van het overnemen van ‘neonazistische teksten’.
Als aan Voet door het Nederlands Dagblad de twijfel en vragen worden voorgelegd, volgt een hartelijke lach en ‘Geen commentaar tot na Poerim!’
Ook op de vraag, of we gevoeglijk kunnen aannemen dat Grunberg geen hoofdredacteur van het NIW wordt, volgt gelach en hetzelfde antwoord.
‘Het bericht heeft wel veel reacties losgemaakt’, zegt Voet, over het effect van haar actie. Voor de verdere duiding is het wachten op de afloop van het Poerimfeest, op 21 maart. En in de joodse traditie is het Poerimfeest de tijd om stevige grappen te maken, zoals 1 april in de Nederlandse traditie. Het zit zelfs verwerkt in haar tekst, ontdekte twitteraar Arjan Klopstra: ‘Eerste letters van de eerste zeven zinnen: Poeriem’.

