Luister naar

Esther Voet kondigt vertrek uit Nederland aan als 'Poerim-grap'

Nieuws
Jan van Benthem
dinsdag 19 maart 2019 om 11:45
Esther Voet
Esther Voet Dick Vos en anp /Robin van Lonkhuijsen

Amersfoort

Esther Voet, hoofdredactrice van het Nieuw Israëlitisch Weekblad (NIW), heeft aan de vooravond van het joodse Poerimfeest haar vertrek uit Nederland aangekondigd. Het blijkt te gaan om een bittere grap.

‘Inmiddels ben ik tot de conclusie gekomen: het is tijd; tijd om te gaan. En niet alleen bij het NIW, maar ook uit Nederland. Met deze tien jaren achter de kiezen weet ik maar al te goed hoe antisemitisme weer mainstream wordt’, schrijft Voet in haar column in het NIW. Daarin zegt ze, in Tel Aviv te gaan wonen en werken, als interieurontwerpster.

Ze werd deze week precies tien jaar geleden voor het eerst hoofdredacteur van het blad, vervolgens directeur van het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël), om daarna weer terug te keren bij het NIW.

Volgens haar column ‘hebben we niemand minder bereid gevonden dan Arnold Grunberg om mijn taken over te nemen’.

Op Twitter, waar ze haar column aankondigt met de woorden ‘Dames en heren, ik vertrek’, werd met enige schrik gereageerd op haar aankondiging. ‘Ik gun je een prachtige toekomst in dat bijzondere land’, zegt ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. ‘We gaan je hier missen!’ Rob Hoogland, columnist van De Telegraaf wenst haar ook geluk en zegen toe: ‘Dag Essie. Het ga je goed. Mazzel & broge!’

Maar zowel de aankondiging dat Grunberg haar zal opvolgen als het tijdstip van het bericht, pal voor het joodse Poerimfeest, roept vragen op. Twee jaar geleden hadden ze nog een stevige confrontatie, omdat Grunberg Voet betichtte van het overnemen van ‘neonazistische teksten’.

Als aan Voet door het Nederlands Dagblad de twijfel en vragen worden voorgelegd, volgt een hartelijke lach en ‘Geen commentaar tot na Poerim!’

Ook op de vraag, of we gevoeglijk kunnen aannemen dat Grunberg geen hoofdredacteur van het NIW wordt, volgt gelach en hetzelfde antwoord.

‘Het bericht heeft wel veel reacties losgemaakt’, zegt Voet, over het effect van haar actie. Voor de verdere duiding is het wachten op de afloop van het Poerimfeest, op 21 maart. En in de joodse traditie is het Poerimfeest de tijd om stevige grappen te maken, zoals 1 april in de Nederlandse traditie. Het zit zelfs verwerkt in haar tekst, ontdekte twitteraar Arjan Klopstra: ‘Eerste letters van de eerste zeven zinnen: Poeriem’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Waarom het zo verschrikkelijk moeilijk is om twintiger te zijn. 'De meesten van ons zwerven wat rond'

Twintiger zijn is vaak fantastisch, maar ook een superfrustrerende zoektocht, ontdekte Bas Derks. Samen met andere twintigers begint hij het EO-platform 'Hoedan'. 'Ooit worden we dertig, maar hoe? Dat zoeken wij uit.'

Afbeelding

Oud en koud: koelere woningen vormen gezondheidsrisico voor ouderen

Ouderen die de thermostaat lager zetten, vergroten hun gezondheidsrisico’s. Deze winter komen meer onderkoelde ouderen op de spoedeisende hulp terecht. ‘Dit is geen leven, maar ik ben doodsbang dat ik straks moet bijbetalen.’

Afbeelding

'Het terugdringen van de methaanuitstoot scheelt een halve graad opwarming'

Veel mensen weten dat het broeikasgas methaan uit de ontdooiende permafrost vrijkomt. Minder bekend is dat het ook in Nederland ontsnapt uit vervuilde sloten en meren.

Afbeelding

Jiska wil de jongste waterschapsbestuurder ooit worden. 'De gemiddelde leeftijd ligt boven de 60'

De meeste studenten van haar leeftijd bereiden zich voor op hun tentamens, maar Jiska Taal is druk bezig met de voorbereidingen voor de waterschappen. Ze maakt kans de jongste waterschapsbestuurder ooit te worden.

Afbeelding

Ouders voelen zich niet gehoord bij rechter

Ouders voelen zich in familie- en jeugdrechtzaken onvoldoende gehoord. Om kinderen en hun ouders in zaken over bijvoorbeeld uithuisplaatsingen en ondertoezichtstellingen betere rechtsbescherming te bieden, moeten jeugdrechters zich actiever en nieuwsgieriger opstellen.

Afbeelding

Op de foto met prinses Amalia op Curaçao: 'Ik was echt aan het azen op Amalia, omdat ik haar geweldig vind'

Kroonprinses Amalia maakt haar officiële debuut op Curaçao. Ze wordt samen met haar ouders ontvangen met Curaçaose vlaggetjes, muziek en poëzie. Maar er klinkt ook kritiek. ‘Wat is die kennismaking als we geen gelijkwaardige partners zijn?’