Luister naar

Esther Voet kondigt vertrek uit Nederland aan als 'Poerim-grap'

Nieuws
Jan van Benthem
dinsdag 19 maart 2019 om 11:45
Esther Voet
Esther Voet Dick Vos en anp /Robin van Lonkhuijsen

Amersfoort

Esther Voet, hoofdredactrice van het Nieuw Israëlitisch Weekblad (NIW), heeft aan de vooravond van het joodse Poerimfeest haar vertrek uit Nederland aangekondigd. Het blijkt te gaan om een bittere grap.

‘Inmiddels ben ik tot de conclusie gekomen: het is tijd; tijd om te gaan. En niet alleen bij het NIW, maar ook uit Nederland. Met deze tien jaren achter de kiezen weet ik maar al te goed hoe antisemitisme weer mainstream wordt’, schrijft Voet in haar column in het NIW. Daarin zegt ze, in Tel Aviv te gaan wonen en werken, als interieurontwerpster.

Ze werd deze week precies tien jaar geleden voor het eerst hoofdredacteur van het blad, vervolgens directeur van het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël), om daarna weer terug te keren bij het NIW.

Volgens haar column ‘hebben we niemand minder bereid gevonden dan Arnold Grunberg om mijn taken over te nemen’.

Op Twitter, waar ze haar column aankondigt met de woorden ‘Dames en heren, ik vertrek’, werd met enige schrik gereageerd op haar aankondiging. ‘Ik gun je een prachtige toekomst in dat bijzondere land’, zegt ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. ‘We gaan je hier missen!’ Rob Hoogland, columnist van De Telegraaf wenst haar ook geluk en zegen toe: ‘Dag Essie. Het ga je goed. Mazzel & broge!’

Maar zowel de aankondiging dat Grunberg haar zal opvolgen als het tijdstip van het bericht, pal voor het joodse Poerimfeest, roept vragen op. Twee jaar geleden hadden ze nog een stevige confrontatie, omdat Grunberg Voet betichtte van het overnemen van ‘neonazistische teksten’.

Als aan Voet door het Nederlands Dagblad de twijfel en vragen worden voorgelegd, volgt een hartelijke lach en ‘Geen commentaar tot na Poerim!’

Ook op de vraag, of we gevoeglijk kunnen aannemen dat Grunberg geen hoofdredacteur van het NIW wordt, volgt gelach en hetzelfde antwoord.

‘Het bericht heeft wel veel reacties losgemaakt’, zegt Voet, over het effect van haar actie. Voor de verdere duiding is het wachten op de afloop van het Poerimfeest, op 21 maart. En in de joodse traditie is het Poerimfeest de tijd om stevige grappen te maken, zoals 1 april in de Nederlandse traditie. Het zit zelfs verwerkt in haar tekst, ontdekte twitteraar Arjan Klopstra: ‘Eerste letters van de eerste zeven zinnen: Poeriem’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Verzetsmensen waren ook queer, van kleur en soms aan de drugs, toont vernieuwd Verzetsmuseum

De leidraad van het vernieuwde Verzetsmuseum is dat ‘het’ verzet was niet zo duidelijk afgebakend als vaak is aangenomen. Daarom wordt het oude hokjesdenken rond verzetsdaden volledig losgelaten, zegt het museum.

Afbeelding

Nationale Ombudsman: verduurzamen huis vaak niet haalbaar door laag inkomen

Het lukt mensen met een laag inkomen niet om hun huis te verduurzamen. De energiehulp van de overheid die ze hard nodig hebben, bereikt veelal rijke huishoudens die zichzelf al kunnen redden, zegt de Nationale Ombudsman.

Afbeelding

Verenigde Staten maken zich op voor WK in eigen land, hoge verwachtingen voor ‘De Gouden Generatie’

Vandaag neemt Nederland het op tegen de Verenigde Staten in de achtste finale van het WK Voetbal. Louis van Gaal sprak lovend over de tegenstander en diens visie. Wat kan het Nederlands elftal verwachten?

Afbeelding

Treinreizigers op een station. Het kabinet maakt 7,5 miljard euro vrij voor investeringen in infrastructuur, die vooral naar het spoor gaan. Het grootste gedeelte van dit geld komt terecht in de Randstad en Noord-Brabant.

Afbeelding

Pepernoten op z’n Italiaans, van Sarena

Verwarm de oven voor op 190°C. Maal de amandelen samen met de poedersuiker in de keukenmachine fijn. Voeg de eiwitten en het bittere-amandelextract toe en pulseer kort tot een glad mengsel.

Afbeelding

Conny Rijken strijdt tegen mensenhandel. ‘Soms moet iemand gedwongen organen afstaan’

Conny Rijken is de nieuwe nationaal rapporteur mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen. Ze mist de publieke verontwaardiging van Nederland over arbeidsuitbuiting in ‘Qatar’.