Luister naar

Hoe sterker de wiet, hoe groter de kans op psychose

Nieuws
Cannabisgebruik leidt tot een ­grotere kans op psychoses, met name in landen waar het tetrahydrocannabinolgehalte van cannabis hoog is (thc, de stof die voor een high gevoel zorgt).
Stan van Pelt redactie vk
woensdag 20 maart 2019 om 03:00

Amsterdam

Dat schrijven wetenschappers onder aanvoering van de Londense psychiater Marta Di Forti deze week in het medische tijdschrift The Lancet Psychiatry. Als sterke cannabis niet meer verkrijgbaar zou zijn in Amsterdamse coffeeshops, zou het aantal psychoses kunnen halveren, schatten de onderzoekers, van 37,9 naar 18,8 jaarlijkse gevallen per honderdduizend inwoners.

Artsen hebben al vaker een link gelegd tussen cannabisgebruik en ­psychische problemen, maar of ­cannabis ook daadwerkelijk tot psychoses leidt, was tot nu toe niet grootschalig onderzocht. Het zou ook kunnen dat mensen die gevoelig zijn voor een psychose eerder cannabis gaan gebruiken. In het Lancet-onderzoek weten de wetenschappers dit oorzakelijk verband nu wel aannemelijk te maken, omdat zij ook het effect van de sterkte van de gebruikte cannabis bekeken.

De internationale groep onderzoekers (uit onder andere Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk) volgde hiertoe ruim tweeduizend mensen, verdeeld over elf voornamelijk Europese regio’s, waaronder Amsterdam. Negenhonderd van hen waren patiënten die zich voor het eerst met een psychose meldden bij een zorginstantie, zoals ggz of psychiatrische afdeling van een ziekenhuis.

controlegroep

Deze groep bleek veel vaker cannabis te hebben gebruikt dan een controlegroep van 1200 mensen zonder psychoses. Bijna 30 procent deed dit ­dagelijks, tegen nog geen 7 procent van de gezonde groep. Bovendien was het gebruik van sterke cannabis (wiet of hasj met een thc-gehalte van ten minste 10 procent) onder de patiënten ongeveer twee keer zo groot als in de controlegroep.

Samengenomen berekenen de artsen dat dagelijks cannabisgebruik het risico op psychoses driemaal vergroot, en bij sterke cannabis zelfs vijfmaal. In Nederland is deze kans wellicht nóg groter, schrijven ze, gezien de hoge thc-percentages hier (tot wel 67 procent in nederhasj), door gerichte methodes die worden gebruikt bij de kweek en de verwerking.

voorlichting

‘Een verbod op cannabisgebruik voor personen jonger dan 18 verdient serieuze overweging’, zegt psychiater Jean-Paul Selten, een van de onderzoekers. Voor een algeheel verbod pleit hij echter niet. ‘Dat brengt ­gevaarlijke risico’s mee, omdat de verkoop dan naar het criminele circuit zal verschuiven. Dan is er helemaal geen toezicht meer. Tegelijkertijd is het voor de volksgezondheid en de kosten van de ggz wel van belang dat het cannabisgebruik omlaag gaat.’

De Maastrichtse hoogleraar zou graag zien dat de overheid meer aandacht besteedt aan voorlichting. ‘Bij het kopen van sigaretten lees je overal grote waarschuwingen over de schadelijke gevolgen van roken, maar in een ­coffeeshop horen tieners helemaal niets over de risico’s van cannabis. Dat is bizar.’ Betere voorlichting is ook een van de aanbevelingen uit het adviesrapport dat de commissie-Knottnerus vorig jaar uitbracht aan de regering, over de experimenten met legale wietteelt.

overtuigend

Anneke Goudriaan, bijzonder hoog­leraar werkingsmechanismen en behandeling van verslaving bij het Amsterdam UMC en niet betrokken bij het onderzoek, vindt dat de Lancet-studie het verband tussen cannabisgebruik en psychoses overtuigend laat zien. ‘De kans op een psychose wordt groter naarmate mensen meer thc binnenkrijgen, doordat ze vaker cannabis gebruiken of een sterkere variant. Bovendien zijn de resultaten vergeleken met een goede controlegroep.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Reeën en herten zijn de grootste houtrovers: 'Zaailingen van bestaande bomen krijgen nauwelijks kans'

Houtroof uit de natuur is van alle tijden en geen trend vanwege de hoge energieprijzen. Maar de Nederlandse bossen worden wel ‘gesloopt’. Daders zijn reeën en herten.

Afbeelding

Het debuut van prinses Amalia op de Caribische eilanden markeert ook de 'verandering in denken'

Een grote koninklijke delegatie, voor het eerst met prinses Amalia, reist de komende twee weken door het Caribische deel van Nederland. Bovenal markeert het bezoek de omslag in het denken over het slavernijverleden.

Afbeelding

Staatssecretaris Eric van der Burg: 'Een nieuwe asielcrisis? Daar zitten we al in'

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) sprak donderdag met zijn Europese collega’s over de asielcrisis. ‘Het is lang geleden dat de regeringsleiders zich hierover hebben gebogen.’

Afbeelding

Inchecken met je bankpas: hoe werkt het en is dit het einde van de OV-chipkaart? Vier vragen

Vanaf dinsdag kunnen treinreizigers bij de NS ook inchecken met hun bankpas, creditcard of mobiele telefoon. Vanaf eind maart moet dit in het hele Nederlandse openbaar vervoer mogelijk zijn. Wat verandert er en kunnen reizigers hun OV-chipkaart nu weggooien?

Afbeelding

Woede om opgepakte klimaatactivisten. 'Ik heb m'n baas ingelicht dat ik kan worden gearresteerd'

In aanloop naar de demonstratie van zaterdag op de A12 zijn donderdag zes klimaatactivisten aangehouden. Zij worden verdacht van opruiing. Maar volgens de actiegroep willen de autoriteiten de blokkade 'de kop indrukken'.

Afbeelding

Axel en Mariëlle zijn klimaatactivist én christen: 'Ik denk niet dat mijn kinderen mijn leeftijd halen'

Ze blokkeren zaterdag de snelweg A12 in het centrum van Den Haag en hielden onlangs een gebedsviering op Schiphol. Wat drijft christelijke klimaatactivisten? Het verhaal van Axel en Mariëlle.