Ministerie: zorg voor kalfjes moet verbeteren

Nieuws
De zorg voor pasgeboren kalfjes kan en moet beter, vindt het ministerie van Landbouw. Het reageert op bericht van RTL Nieuws over de hoge sterftecijfers op 1200 boerderijen.
anp
dinsdag 2 april 2019 om 03:00

Den Haag

De verzorging op deze boerderijen is zo slecht dat 1 op de 5 pasgeboren kalfjes binnen twee weken dood is, blijkt uit cijfers van het ministerie die RTL Nieuws heeft opgevraagd. Ze komen ter wereld in smerige stallen waar ze soms tot hun knieën in mest en urine staan en krijgen niet genoeg of niet de juiste eerste moedermelk. Veel dieren worden ziek en sterven aan bijvoorbeeld diarree.

Het ministerie benadrukt dat een boer er alles aan doet om dieren goed te verzorgen. Maar ‘er is ruimte voor verbetering’. Het mini­sterie spreekt met de veehouders ‘concrete doelstellingen af om de zorg voor jonge dieren verder te verbeteren en meer duidelijkheid te krijgen op welke termijn verbetering van de sterftecijfers te verwachten is’.

Dier & Recht zegt al in 2017 de noodklok te hebben geluid over de hoge sterftecijfers. Volgens hen gaat het om honderdduizenden kalfjes die kort na geboorte overlijden. De organisatie noemt als oorzaak dat de dieren nauwelijks economische waarde hebben en daarom geen goede medische zorg krijgen. Twee jaar geleden startte Dier & Recht een petitie. De organisatie stelt dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit daarna beloofde beter te gaan controleren en handhaven. ‘Van deze beloftes is niets terechtgekomen’, aldus de organisatie, die minister Carola Schouten oproept in te grijpen.

Ook Wakker Dier laat in een reactie weten geschokt te zijn door de sterftecijfers.

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) plaatst vraagtekens bij de conclusies. De belangenvereniging heeft het rapport opgevraagd en wil eerst nagaan ‘of de cijfers juist geïnterpreteerd zijn en hoe de stellingname tot stand gekomen is’. De NMV wijst op de monitoring van de Gezondheidsdienst voor Dieren, waaruit zou blijken dat de kalverensterfte juist afneemt. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Verzetsmensen waren ook queer, van kleur en soms aan de drugs, toont vernieuwd Verzetsmuseum

De leidraad van het vernieuwde Verzetsmuseum is dat ‘het’ verzet was niet zo duidelijk afgebakend als vaak is aangenomen. Daarom wordt het oude hokjesdenken rond verzetsdaden volledig losgelaten, zegt het museum.

Afbeelding

Nationale Ombudsman: verduurzamen huis vaak niet haalbaar door laag inkomen

Het lukt mensen met een laag inkomen niet om hun huis te verduurzamen. De energiehulp van de overheid die ze hard nodig hebben, bereikt veelal rijke huishoudens die zichzelf al kunnen redden, zegt de Nationale Ombudsman.

Afbeelding

Verenigde Staten maken zich op voor WK in eigen land, hoge verwachtingen voor ‘De Gouden Generatie’

Vandaag neemt Nederland het op tegen de Verenigde Staten in de achtste finale van het WK Voetbal. Louis van Gaal sprak lovend over de tegenstander en diens visie. Wat kan het Nederlands elftal verwachten?

Afbeelding

Treinreizigers op een station. Het kabinet maakt 7,5 miljard euro vrij voor investeringen in infrastructuur, die vooral naar het spoor gaan. Het grootste gedeelte van dit geld komt terecht in de Randstad en Noord-Brabant.

Afbeelding

Pepernoten op z’n Italiaans, van Sarena

Verwarm de oven voor op 190°C. Maal de amandelen samen met de poedersuiker in de keukenmachine fijn. Voeg de eiwitten en het bittere-amandelextract toe en pulseer kort tot een glad mengsel.

Afbeelding

Conny Rijken strijdt tegen mensenhandel. ‘Soms moet iemand gedwongen organen afstaan’

Conny Rijken is de nieuwe nationaal rapporteur mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen. Ze mist de publieke verontwaardiging van Nederland over arbeidsuitbuiting in ‘Qatar’.