Luister naar

Aantal vaccinaties loopt in heel Nederland terug

Nieuws
In vrijwel alle Nederlandse gemeenten is de vaccinatiegraad de afgelopen vijf jaar gedaald. Uitschieters naar beneden zijn er niet langer alleen op de Biblebelt.
Sjoerd Mouissie Aaldert van Soest
zaterdag 6 april 2019 om 03:00

Den Haag

Dat blijkt uit een analyse die het ­Nederlands Dagblad maakte van de cijfers van de BMR-prik tussen 2013 en 2017. BMR staat voor de infectieziekten bof, mazelen en rodehond. In 344 Nederlandse gemeenten ging het percentage gevaccineerde kinderen omlaag, terwijl het in slechts 34 gemeenten gelijk bleef of steeg.

In streken met een grote SGP-aanhang is de bereidheid tot inenting traditioneel het laagst. Maar er zijn inmiddels diverse gemeenten met een zeer lage vaccinatiegraad, waar de SGP niet groot is. Terschelling is het duidelijkste voorbeeld, daar is 74 procent van de kinderen ingeënt tegen bof, mazelen en rodehond. Maar ook gemeenten als Edam-Volendam (85 procent), Zeewolde, het Noord-Hollandse Bergen en het Groningse Westerwolde (alle 87 procent) zitten fors onder het gemiddelde. De vaccinatiegraad in deze gemeenten is vergelijkbaar met plaatsen als Rijssen-Holten en Werkendam.

snelle dalers

Landelijk daalde het aantal gevaccineerde kinderen voor BMR in vijf jaar tijd van 95 naar 93 procent. Maar op sommige plaatsen was de afname veel sterker. Bovenaan de lijst met snelle dalers staan gemeenten als Eemnes, Beek, Westerwolde, Strijen en Zeewolde. Hier lag de vaccinatiegraad aanvankelijk tussen de 96 en 100 procent, maar daalde die tot onder de 90 procent. Er staan ook twee gemeenten uit de Biblebelt in de top tien van snelle dalers: Noord-Beveland (van 93 naar 82) en Urk (69 naar 58 procent).

In ongeveer een op de twaalf gemeenten steeg de vaccinatiegraad – tegen de landelijke trend in. Daaronder zitten ook diverse gemeenten met een grote SGP-aanhang, zoals Alblasserdam, Nunspeet, Aalburg en Zwartewaterland.

vertrouwen herstellen

Volgens staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) is er ‘geen eenduidige oorzaak aan te wijzen voor de dalende vaccinatiegraad’. Hij heeft het RIVM gevraagd meer onderzoek te doen naar factoren die hierin een rol spelen. Daarnaast wil hij met betere voorlichting het vertrouwen in het Rijksvaccinatieprogramma herstellen.

Maandag spreekt Blokhuis in Kesteren over vaccinatie op een regioavond van de christelijke patiëntenvereniging NPV. Deze plaats ligt in Neder-Betuwe, de gemeente met de laagste vaccinatiegraad in Nederland (54,2 procent).

Cijfers over 2018 zijn nog niet gepubliceerd, maar het lijkt erop dat de vaccinatiegraad in dat jaar stabiel is gebleven, meldde het RIVM de eerste maand van het jaar.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Basisschoolkinderen leren deze week hoe een clitoris werkt. 'Sommige ouders vinden het te expliciet'

Duizenden kinderen op basisscholen krijgen deze week les over seksualiteit en relaties. 'Het is goed dat kinderen leren dat de clitoris een lichaamsdeel is, net als een arm en een been.'

Afbeelding

Evert Jan Roskam wilde boeren winnen voor de NSB, maar vond theoloog Klaas Schilder tegenover zich

De komst van het voorjaar was een reden tot feest, vond boerenleider en NSB'er Roskam. En dus kwamen 'foute' boeren in 1941 massaal naar Den Haag om hun liefde voor bloed en bodem te uiten.

Afbeelding

Landen maken wereldwijde afspraken over water. 'Watercrisis niet los te zien van klimaat- en voedselcrisis'

Vanaf woensdag komen wereldleiders in New York bijeen om te praten over onze eerste levensbehoefte: water. Bijna alle landen kampen met overstromingen, droogte en/of water van slechte kwaliteit.

Afbeelding

Corona-lockdowns dreunen nog na in het onderwijs: scholieren maken vaker ruzie en luisteren slechter

Sinds de coronapandemie vertonen middelbare scholieren meer gedragsproblemen, maken ze eerder ruzie en zoeken ze vaker de grenzen op. “Ze staan niet aan”, klagen docenten.’

Afbeelding

Hoe de coronapandemie de jonge generatie heeft ontwricht: 'Ze zijn het ondergeschoven kindje'

Op school, op straat, thuis en op de studentenvereniging, overal is het merkbaar: de coronapandemie bemoeilijkt het leven van jongeren nog steeds. ‘Veel vaker stellen zij de vraag: “Wat is mijn leven nog waard?”’

Afbeelding

Opgesloten in een Grieks vluchtelingenkamp: 'Dit had nooit mogen én hoeven gebeuren'

Hulpverlener Nick van der Steenhoven stelt de Nederlandse Staat aansprakelijk voor het schenden van mensenrechten. ‘Dit is een direct gevolg van de EU-Turkijedeal waar Rutte trots op is.’