Luister naar

Toch aantal aangepaste paasvuren

Nieuws
Verschillende gemeenten in het oosten van Nederland laten hun paasvuren toch doorgaan, zij het in aangepaste vorm. De brandweer gaf dinsdag natuurbrandgevaar alarmfase 2 af, vanwege de droogte en verwachte temperatuur.
redactie nd
woensdag 17 april 2019 om 16:05

Espelo

Negentig paasvuren zouden aankomend weekend aangestoken worden in het oosten van Nederland. Verschillende gemeenten, waaronder Staphorst, Steenwijkerland en Olst-Wijhe besloten hun paasvuren de komende paasdagen te schrappen.

Andere dorpen gaan het verzamelde hout wel aansteken. Zo gaat Espelo, waar men al bezig was met het opbouwen van het grote paasvuur, nu een kleinere stapel maken. Deze ­‘boake’ wordt maar acht meter hoog. De omgeving rond de kleine brandstapel wordt door middel van waterkanonnen nat gehouden. De nieuwe stapel wordt gebouwd in de vorm van een kubus. Espelo deed dit al eerder in 2013, toen er vanwege de droogte ook beperkingen waren opgelegd. Ook Raalte, Hellendoorn, Bornerbroek en Dijkerhoek laten de vuren in aangepaste vorm doorgaan.

boerderij

Een voorgenomen brand in een boerderij in het Groningse Den Horn gaat vrijdagavond niet door. De gemeente Westerkwartier heeft het vuur verboden wegens de aanhoudende droogte. De boerderij aan de Hogeweg, die al sinds 1966 leegstaat, zou vrijdagavond in vlammen opgaan. Het brandende gebouw moet de openingsscène worden van een tv-serie en film over Grutte Pier. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vrouwen en mannen worden ongelijk behandeld. Maar niet alle Nederlanders zien dit als probleem

Negen van de tien Nederlanders zien dat mannen en vrouwen ongelijk worden behandeld, maar slechts één derde van hen ziet die scheefgroei als serieus probleem.

Afbeelding

Met de VVD het bos in: 'Prachtig toch? En hier valt nog geld mee te verdienen ook'

De VVD heeft zich lang verzet, maar onder druk van rechterlijke uitspraken zien de liberalen nu ook de noodzaak in van natuurbehoud. ‘Ik wil vooral vooruit kijken.’

Afbeelding

Last van klimaatangst? Met deze tips blijf je mentaal gezond. 'Iets doen helpt, hoe klein ook'

De klimaatcrisis is een wereldwijd probleem, waar je weinig invloed op hebt. Een sterk recept voor angstige en zelfs depressieve gevoelens, weten klimaatpsychologen. Zes tips om mentaal gezond te blijven.

Afbeelding

Bij spouwmuurisolatie worden vleermuizen vergeten. 'Wij zijn als mensen verantwoordelijk voor hen'

De Nederlandse overheid wil dat in 2030 ruim twee miljoen oudere huizen extra worden geïsoleerd door de spouwmuren vol te spuiten met isolatieschuim of -parels. Vleermuizen zijn daar de dupe van.

Afbeelding

Het is al weken droog in Nederland en regen is nog lang niet in aantocht: 'Dit is niet normaal'

Na een uitzonderlijk nat voorjaar regent het nu al een paar weken amper in Nederland. Ook komende week wordt nauwelijks neerslag verwacht. Wat betekent dit? En moeten we ons al zorgen maken over droogteproblemen?

Afbeelding

Meer hogere inkomens bij schuldhulpverlening: 'Verontrustend dat mensen onvoldoende buffer hebben'

Nederlanders die zich voor hulp melden bij de schuldhulpverlening hebben steeds vaker een modaal of bovenmodaal inkomen. Zij vielen bij de coronasteun van de overheid 'tussen wal en schip'.