Luister naar

Wethouders coalitiepartijen luiden noodklok over jeugdzorg

Nieuws
Gemeenten krijgen te weinig geld voor jeugdzorg. Die boodschap sturen ruim 250 wethouders van de coalitiepartijen in een brandbrief naar hun partijgenoten in Den Haag.
Rick Moeliker
donderdag 16 mei 2019 om 13:19

Den Haag

‘Als het budget van de jeugdzorg niet voldoende en structureel wordt aangevuld vanuit het Rijk, plaatst u ons voor het onmogelijke’, schrijven 276 wethouders van CDA, ChristenUnie, VVD en D66 in een brief die woensdag is verstuurd aan het kabinet. ‘We scharen ons daarom volledig achter de open brief van de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten, red.) over de jeugdzorg en de GGZ die vorige week in de media verscheen.’

In deze brief was te lezen dat het gemeenten niet lukt om extra taken op zich te nemen en ondertussen te bezuinigen. ‘De afgelopen vier jaar hebben we het maximale gedaan en ondanks een bezuiniging van 450 miljoen euro de toegenomen vraag naar jeugdzorg op te vangen. Daarbij kwam dat het aantal jongeren dat wij met zorg bereiken met 12 procent is gestegen, in geld omgerekend 490 miljoen euro erbij. Maar we kregen er geen cent bij. Zo doorgaan is onverantwoord,’ schrijven de wethouders.

Ze sluiten zich daarom aan bij de oproep van de VNG om dit probleem gezamenlijk aan te pakken. ‘Wij willen niet dat de mensen die wat extra hulp nodig hebben in de kou gezet worden. Samen met het Rijk willen wij flinke stappen zetten in het verbeteren van ons jeugdzorgstelsel.’

De brief wordt aangegrepen om behalve de jeugdzorg nog enkele zaken te benoemen die onder druk staan maar ‘die we in die toekomst hard nodig hebben om zorg te voorkomen’. Het gaat hierbij onder meer om armoedebestrijding, sportvoorzieningen, bibliotheken, veiligheid en onderwijs. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lisa Westerveld (GL-PvdA, links) roept samen met Faith Bruyning (NSC, rechts) op om een zogenoemde beknopte parlementaire enquête uit te laten voeren naar de gesloten jeugdzorg van 2008 tot nu.

De Kamer is diep bezorgd over de gesloten jeugdzorg, maar ziet weinig in weer een enquête

GroenLinks-PvdA en NSC willen met een ‘beknopte parlementaire enquête’ uitzoeken hoe de misstanden in de gesloten jeugdzorg zo lang konden doorgaan. Maar een meerderheid van de Kamer twijfelt of ‘nog een rapport’ wel de oplossing biedt.

Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.