Luister naar

Vaccinatiegraad daalt niet meer

Nieuws
De vaccinatiegraad stabiliseert en stijgt voor sommige groepen zelfs licht. Daarmee komt er een einde aan een jarenlange trend van daling, die een risico oplevert voor de volksgezondheid.
maandag 24 juni 2019 om 19:43

Den Haag

Van alle kinderen die geboren zijn in 2016 heeft 90,2 procent het rijksvaccinatieprogramma volledig gevolgd. Dat ligt nog wel ruim onder de grens van 95 procent die de Wereld Gezondheidsorganisatie hanteert bij de bestrijding van mazelen. Dit blijkt uit het jaarverslag over 2018 van het vaccinatieprogramma, dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gisteren publiceerde. Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid noemt de cijfers positief.

Op tweejarige leeftijd heeft 92,4 procent van de kinderen de DKTP-vaccinatie gehad (tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio) en 92,9 procent de BMR-vaccinatie (tegen bof, mazelen en rode hond).

Kinderen geboren in 2016 zijn voor alle ziekten ongeveer even goed ingeënt als kinderen die geboren zijn in 2015. Dat maakt een eind aan een jarenlange daling. De voorlopige cijfers voor kinderen die na 2016 geboren zijn, zien er volgens het RIVM nog beter uit. Voor kinderen die geboren zijn in 2017, is op sommige punten een stijging te zien. In maart dit jaar lag de vaccinatiegraad van deze kinderen voor bof, mazelen en rode hond ongeveer 1 procent hoger dan een jaar eerder het geval was bij de kinderen die geboren waren in 2016. Ook bij de vaccinatie tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio is een heel lichte verbetering zichtbaar.

Bij de HPV-vaccinatie, tegen het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt, ligt de vaccinatiegraad voor kinderen die geboren zijn in 2004 op 45,5 procent. Het RIVM ziet ook hier een stijging bij kinderen die geboren zijn in 2005, van ongeveer 3 procent. Op dit moment krijgen meisjes het vaccin als ze veertien jaar oud zijn. De Gezondheidsraad adviseerde vorige week om dit moment te vervroegen naar negen jaar en ook jongens te vaccineren. Blokhuis kondigde vorig jaar diverse maatregelen aan om de vaccinatiegraad op te krikken. Vanwege de campagne, die nog volop gaande is, blijft Blokhuis voorzichtig. ‘Ik hang de vlag pas uit als we weer stabiel terug zijn op een vaccinatiegraad van 95 procent of hoger.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oekraïners sneller aan het werk dan erkende vluchtelingen 'Het is bureaucratische discriminatie'

46 procent van de gevluchte Oekraïners in Nederland is inmiddels in loondienst, zo maakte het CBS woensdag bekend. Hoe kan het dat erkende vluchtelingen dan vaak jarenlang in de bijstand zitten? Voormalig Triodos-bankman Raphaël Nouwen zocht het uit.

Afbeelding

Drie zorgmedewerkers met long covid doen hun verhaal: 'Ik leef nu als een 80-jarige'

Zorgmedewerkers met long covid reageren kritisch op de plannen van het kabinet om hen te compenseren. En omdat lang niet iedereen hiervoor in aanmerking komt, klinkt ook de roep: en ik dan?

Afbeelding

Dit hertenkamp zal verdwijnen – tot ongenoegen van beheerder én buurtgenoten

Al meer dan vijftig jaar is het hertenkamp in Mijdrecht een belangrijke sociale ontmoetingsplek. Toch heeft het geen lange toekomst meer voor zich vanwege gevaar op letselschade bij mensen.

Afbeelding

Verwarming lager, meer schimmel in huis: 'Haal trekker door de badkamer en kook met deksel op de pan'

Dat Nederlanders de verwarming massaal lager hebben gezet, lijkt te leiden tot meer gevallen van schimmel in huis. Dat is niet zonder gevaar voor de gezondheid. Hoe kun je schimmel het beste voorkomen?

Afbeelding

Nederland met schrik vrij na geïsoleerde uitbraak gekkekoeienziekte

Het is dus géén uitbraak. Met een haast hoorbare zucht van opluchting constateerden onderzoekers woensdagmiddag dat het geval van gekkekoeienziekte dat eerder die dag werd aangetroffen, een geïsoleerde uitbraak was.

Afbeelding

De A12 als nieuwe demonstratiehotspot? 'We hebben te maken met klimaatextremisten'

Demonstreren door de A12 in Den Haag voor onbepaalde tijd te blokkeren, moet dat kunnen? De lokale VVD spreekt van ‘ontwrichting’ en ‘terroristische misdrijven’.