Luister naar

Dierenrechtenorganisatie: ‘Voedsel- en Warenautoriteit mist grip op aanpak dierverwaarlozing’

Nieuws
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft te weinig grip op structurele verwaarlozing bij veehouderijen, vindt dierenrechtenorganisatie Dier & Recht. Landbouwminister Carola Schouten moet volgens hen snel ingrijpen.
Hans-Lukas Zuurman
woensdag 7 augustus 2019 om 03:00

Utrecht

Dier & Recht publiceerde dinsdag een rapport op basis van onderzoek van vijfhonderd inspectierapporten van de NVWA. Daaruit doemt een beeld op dat zo’n 300 veehouderijen in Nederland de regels structureel aan hun laars lappen. De NVWA voert weliswaar extra inspecties uit bij de betreffende agrariërs en deelt soms een boete uit, maar aan de verwaarlozing van dieren wordt vaak geen einde gemaakt. En dat kan jarenlang duren, concludeert Dier & Recht. ‘Dieren liggen in de mest, zonder voer of water en verblijven in gevaarlijke, gammele stallen, volledig in het donker. Ondanks het verscherpte toezicht worden bij bijna twee derde van de bezoeken overtredingen geconstateerd. Meerdere malen zijn kadavers aangetroffen tussen levende dieren.’ Daarnaast wordt volgens de organisatie soms met spoed een dierenarts opgeroepen om dieren uit hun lijden te verlossen. Volgens Dier & Recht zijn veel overtreders lastig op een beter spoor te zetten. ‘Veel overtreders lijden onder financiële of persoonlijke problemen en zijn niet in staat tot betere zorg.’ De dierenrechtenorganisatie vindt dat landbouwminister Carola Schouten snel moet ingrijpen en eist dat de NVWA zelfstandig overtreders kan verbieden nog langer dieren te houden.

risicobedrijven

De NVWA houdt sinds 2009 een lijst bij met ‘risicobedrijven’ waar herhaaldelijk ernstige overtredingen plaatsvinden. Het aantal risicobedrijven dat onder verscherpt toezicht staat en waar regelmatig controles plaatsvinden, ligt al jaren rond de 300. Volgens Dier & Recht gaat bijna een kwart van de inspectiecapaciteit naar minder dan één procent van de veebedrijven. In een reactie laat de NVWA weten jaarlijks 8 procent van de totale inspectiecapaciteit te besteden aan dierenwelzijn. ‘We inspecteren daar waar de risico’s voor het dierenwelzijn het grootst zijn’, zegt woordvoerder Frederique Hermie. ‘Om het welzijn van de dieren op risicobedrijven te bewaken, hebben inspecties bij deze bedrijven daarom prioriteit.’ Volgens Hermie is het welzijn van de dieren op veehouderijen de verantwoordelijkheid van de sector zelf. ‘De NVWA houdt hier toezicht op. Bij overtredingen treden wij bestuurs- of strafrechtelijk op waarbij maatregelen proportioneel en billijk dienen te zijn en door een rechter getoetst kunnen worden. Om het aantal risicobedrijven terug te dringen zijn we recent twee pilots gestart waarmee we notoire overtreders via maatwerk dwingen hun bedrijfsvoering aan te passen. Wij kennen de psychosociale en financiële problematiek die bij veel risicobedrijven speelt. Signalen hiervan geven wij door aan hulpverleningsinstanties.’

In Radio EenVandaag sprak Jeannette van de Ven van LTO Nederland maandag van een ‘zorgwekkende situatie’ die Dier & Recht aankaart. Ze wees op het bestaan van het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren waar misstanden al sinds 2002 kunnen worden gemeld en van waaruit steeds meer hulp voor de agrariër én zijn dieren geboden wordt. ‘Geen enkele boer staat ’s ochtends op en denkt: “Nou ga ik mijn dieren eens verwaarlozen.” Er is bijna altijd sprake van meerdere problemen, bijvoorbeeld in het gezin of met het werk dat hun boven het hoofd groeit.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kabinet neemt plan van toeslagenouders en prinses Laurentien voor snellere schadevergoeding over

Gedupeerden van de toeslagenaffaire kunnen binnenkort aanspraak maken op een nieuwe vorm van schadeafhandeling. Er komt een regeling met vaste normbedragen per type schade.

Afbeelding

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie aan slachtoffers van seksueel misbruik in Suriname

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie en psychische hulp voor seksueel en fysiek misbruik van kinderen die in de periode van 1972 tot 2006 in Suriname onder de hoede waren van de internationale hulporganisatie.

Afbeelding

Op toernooi zagen ze de klap die het einde zou betekenen van een jongen die gewoon zin had om te voetballen

Op een toernooi in Frankfurt was een jeugdteam van DRC uit Durgerdam getuige van geweld op het voetbalveld. 'Dan is het binnen een minuut klaar met het leven van een leeftijdsgenoot.’

Afbeelding

Help, mijn kind heeft overgewicht. Vijf tips van een kinderdiëtist. 'Een afslankdieet helpt niet'

Wat doe je als een kind om de haverklap om snoep vraagt of de hele dag binnen achter een schermpje zit? Vijf tips van een kinderdiëtist om overgewicht bij kinderen tegen te gaan.

Afbeelding

Wat als je ongeneeslijk ziek bent en het einde nadert? 'Ik merk dat sommige huisartsen euthanasie-moe zijn'

Wat is goede zorg voor een ongeneeslijk zieke? Hoe is het voor huisartsen om euthanasie uit te voeren? Zorg-ethicus Stef Groenewoud denkt erover na. 'Absurd dat we zo weinig registreren hoe het levenseinde verloopt.'

Afbeelding

Vrouwen en mannen worden ongelijk behandeld. Maar niet alle Nederlanders zien dit als probleem

Negen van de tien Nederlanders zien dat mannen en vrouwen ongelijk worden behandeld, maar slechts één derde van hen ziet die scheefgroei als serieus probleem.