Luister naar

Familie van in Uruzgan omgekomen militair eist genoegdoening

Nieuws
Familieleden van de Nederlandse militair Aldert Poortema (22), die in 2008 in Afghanistan door eigen vuur omkwam, houden het ministerie van Defensie juridisch verantwoordelijk voor zijn dood en eisen genoegdoening.
Hassan Bahara redactie vk
maandag 12 augustus 2019 om 03:00

Amsterdam

De stap volgt op de onthulling van staatsgeheime documenten over het schietincident door De Telegraaf. Uit de documenten zou blijken dat tijdens de missie waaraan Poortema deelnam minstens drie grote operationele fouten zijn gemaakt. Ook de militair Wesley Schol (20) kwam hierbij om het leven. Een derde militair, korporaal Marc van de Kuilen, verloor door het ‘vriendelijk vuur’ zijn benen. ‘Op basis van de informatie die zij nu hebben, zijn de ouders van mening dat de dood van hun zoon voorkomen had kunnen en moeten worden’, reageert advocaat Sébas Diekstra namens de familie Poortema. ‘Daarom houden zij het ministerie van Defensie verantwoordelijk voor het fatale incident en willen ze de organisatie daar in juridische zin voor aansprakelijk stellen.’

Hoewel de ouders van Poortema zich op juridische stappen oriënteren, houden ze nog wel de deur open voor Defensie. Mochten ze door het departement uitgenodigd worden voor een gesprek, dan staan zij daarvoor open.

compagnies Alfa en Charlie

Het drama vond plaats op de avond van 12 januari 2008. Twee compagnies – Alfa en Charlie – trekken dan samen op door Uruzgan om gebied op de taliban te heroveren. Tijdens een overnachting in enkele ommuurde huizen, zogeheten quala’s, gaat er het nodige mis in de communicatie tussen de twee compagnies. De planning voor de operatie wordt op het laatste moment omgegooid, verblijflocaties worden niet doorgegeven en ook wordt de waarschuwing dat de compagnies te ver van elkaar verwijderd liggen genegeerd. Ondertussen worden er bij de quala’s rondsluipende talibanstrijders gemeld.

Als op het dak van een quala vier mannen worden gespot, wordt het sein tot vuren gegeven. Korporaal Poortema, die op het dak van een quala staat, wordt dodelijk getroffen. Soldaat Schol, die hem te hulp schiet, wordt ook doodgeschoten.

In de chaos die ontstaat, worden twee leden van de Afghan National Army (ANA) die met de Nederlandse militairen optrekken voor indringers aangezien en doodgeschoten. Ook korporaal Marc van de Kuilen wordt in de hectiek door kogels van eigen manschappen getroffen.

zwarte bladzijde

Er is nooit iemand vervolgd voor de dood van Poortema en Schol. In 2010 concludeerde het gerechtshof in Arnhem ‘dat de bekende feiten en omstandigheden geen strafvervolging rechtvaardigen’ van de militairen die het sein tot vuren gaven. Het ministerie van Defensie noemde het incident onlangs nog ‘een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de Nederlandse krijgsmacht’, maar stelt ook dat de gemaakte fouten niet toe te schrijven zijn aan individuele militairen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oekraïners sneller aan het werk dan erkende vluchtelingen 'Het is bureaucratische discriminatie'

46 procent van de gevluchte Oekraïners in Nederland is inmiddels in loondienst, zo maakte het CBS woensdag bekend. Hoe kan het dat erkende vluchtelingen dan vaak jarenlang in de bijstand zitten? Voormalig Triodos-bankman Raphaël Nouwen zocht het uit.

Afbeelding

Drie zorgmedewerkers met long covid doen hun verhaal: 'Ik leef nu als een 80-jarige'

Zorgmedewerkers met long covid reageren kritisch op de plannen van het kabinet om hen te compenseren. En omdat lang niet iedereen hiervoor in aanmerking komt, klinkt ook de roep: en ik dan?

Afbeelding

Dit hertenkamp zal verdwijnen – tot ongenoegen van beheerder én buurtgenoten

Al meer dan vijftig jaar is het hertenkamp in Mijdrecht een belangrijke sociale ontmoetingsplek. Toch heeft het geen lange toekomst meer voor zich vanwege gevaar op letselschade bij mensen.

Afbeelding

Verwarming lager, meer schimmel in huis: 'Haal trekker door de badkamer en kook met deksel op de pan'

Dat Nederlanders de verwarming massaal lager hebben gezet, lijkt te leiden tot meer gevallen van schimmel in huis. Dat is niet zonder gevaar voor de gezondheid. Hoe kun je schimmel het beste voorkomen?

Afbeelding

Nederland met schrik vrij na geïsoleerde uitbraak gekkekoeienziekte

Het is dus géén uitbraak. Met een haast hoorbare zucht van opluchting constateerden onderzoekers woensdagmiddag dat het geval van gekkekoeienziekte dat eerder die dag werd aangetroffen, een geïsoleerde uitbraak was.

Afbeelding

De A12 als nieuwe demonstratiehotspot? 'We hebben te maken met klimaatextremisten'

Demonstreren door de A12 in Den Haag voor onbepaalde tijd te blokkeren, moet dat kunnen? De lokale VVD spreekt van ‘ontwrichting’ en ‘terroristische misdrijven’.