Luister naar

Wetenschappers organiseren uit onvrede over bezuinigingen eigen opening academisch jaar

Nieuws
Maandag wordt aan de Nederlandse universiteiten het acade­misch jaar geopend. Wetenschappers die het niet met de gang van zaken aan de universiteit eens zijn, openen echter op een andere locatie het jaar.
Rick Moeliker
zaterdag 31 augustus 2019 om 03:00

Leiden

De opening van het academisch jaar wordt door universiteiten vaak aangegrepen voor een goednieuwsshow. Studenten worden op deze plaats uitgedaagd, onderzoekers ontfutselen de wereld hier haar geheimen en de stroom aan publicaties droogt nooit op, waardoor een hoge notering op de internationale ranglijsten is verzekerd.

Maar dat is niet het hele verhaal, vindt Rens Bod, hoogleraar Digital Humanities aan de Universiteit van Amsterdam. ‘De werkdruk aan de universiteit is erg hoog, docenten hebben vaak nauwelijks de tijd om een scriptie goed na te kijken. Je ziet daarom ook dat mensen uitvallen.’ Bod hekelt daarom de jarenlange bezuinigingen in de academische wereld. Daarnaast publiceerde de commissie-Van Rijn in mei een rapport met daarin het advies om geld vanuit de maatschappij- en geesteswetenschappen over te hevelen naar de technische en exacte wetenschappen. Bod: ‘Het is natuurlijk een goed idee hier meer geld in te steken, maar niet wanneer dit ten koste van andere wetenschappen gaat.’

in toga

Dus is Bod maandag niet te vinden bij de opening van het academisch jaar aan zijn universiteit. Hij is in Leiden, waar hij namens WO in Actie spreekt bij de Ware Opening van het Academisch Jaar. Samen met de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), de Vakbond voor de Wetenschap (VAWO) en FNV organiseert WO in Actie deze openluchtopening bij Het Gerecht in Leiden, terwijl even verderop minister Ingrid van Engelshoven spreekt bij de opening aan de Universiteit van Leiden.

Net als bij de officiële openingen aan de universiteiten verschijnen de hoogleraren ook bij de Ware Opening in toga. Bod: ‘De actie moet iets sympathieks hebben, zodat we een brede beweging kunnen creëren. Bij onze opening vertellen we hoe het werkelijk zit. Normaal gesproken gaan lang niet alle wetenschappers en studenten naar de opening, maar de decanen wel. Een aantal decanen komt nu echter naar onze opening.’

Paul de Beer, hoogleraar Arbeidsverhoudingen aan de Universiteit van Amsterdam, is ook een van de sprekers. Hoewel ook hij van mening is dat er meer geld naar de universiteiten moet, denkt hij niet dat het lek hiermee boven is. ‘Universiteiten zijn tegenwoordig diplomafabrieken waar zo veel mogelijk gepubliceerd moet worden, terwijl echte wetenschap gericht is op het verkrijgen van nieuwe inzichten. Daarom moet er iets veranderen aan de financieringsstructuur van de universiteit. Ik hoop dat er door deze Ware Opening een platform ontstaat waarbij we met elkaar hierover kunnen nadenken.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.

Anniek Pheiher leidt een trainingssessie voor activistische beleggers bij The Field in Leiden.

Klimaatactivistische beleggers trainen voor de confrontatie met CEO's: 'Ik wil ja of nee horen'

In de aanloop naar het aandeelhoudersseizoen stoomt Milieudefensie honderden klimaatactivisten klaar om een duurzamer beleid af te dwingen bij bedrijven. Actrice Anniek Pheifer traint de activistische beleggers.