Luister naar

Parkeervergunning kost steden en toeristen geld

Nieuws
Bezoekers van Amsterdam betalen te veel voor een parkeerplek. Zij betalen eigenlijk mee aan de parkeervergunningen van bewoners, ontdekte Jesper de Groote, die vandaag aan de Vrije Universiteit promoveert.
Jasper den Boon
vrijdag 13 september 2019 om 03:00
Jesper de Groote
Jesper de Groote vu

Amsterdam

Waarom heeft u het parkeerbeleid in Amsterdam onderzocht?

‘Parkeren gaat veel mensen aan en het economische aspect daarvan boeit me. Er gaat behoorlijk wat geld in om, blijkt nu ook weer. Kijken hoe een bepaalde markt functioneert, heb ik altijd al interessant gevonden. In dit onderzoek kon ik veel data gebruiken vanuit de universiteit en die gegevens ben ik gaan combineren. Dat was best een puzzel.’

Wat heeft u ontdekt?

‘De prijzen van Amsterdamse parkeervergunningen zijn veel lager dan je op basis van de markt zou verwachten. Autobezitters met een vergunning betalen jaarlijks zo’n drieduizend euro minder dan de gemiddelde marktprijs. De relatief lage parkeerkosten voor bewoners stimuleren autobezit, waardoor de gemeente eigenlijk nog meer parkeerplaatsen moet aanleggen. Dit kost de gemeente op jaarbasis ongeveer 3,5 miljoen euro. Mensen die dan met de auto naar de stad komen, moeten daardoor meer betalen.

Ik heb dit onderzocht voor Amsterdam, maar het zal in vergelijkbare mate ook gelden voor andere (grote) steden.’

Waarom zijn de verschillen zo groot tussen betalende bezoekers en bewoners?

‘Bezoekers zijn bereid meer te betalen. Zij zijn er maar een dag, dus zullen ze sneller een hoog tarief betalen dan bewoners, die dat voor een heel jaar moeten doen. Als bewoners de marktprijs zouden betalen, zou hun tarief met drieduizend euro stijgen. De aanleg van parkeerplaatsen, zeker ondergronds, is nu eenmaal behoorlijk duur. In gebieden waar bewoners en stadsbezoekers concurreren om dezelfde parkeerruimte, draaien de bezoekers dus nu uiteindelijk op voor de hogere parkeerkosten. Het is aan de politiek of ze hier iets aan wil doen.’

Is goedkoop parkeren bij je eigen huis niet gewoon een basisrecht?

‘Dat is lastig. Aan de ene kant heb ik sympathie voor automobilisten, want autorijden is in Nederland gewoon al duur. Als je dan ook nog voor veel geld moet parkeren, is dat allesbehalve fijn. De andere kant is wel dat er ook veel negatieve effecten aan autorijden kleven. Denk aan geluidsoverlast en stank. Die hebben een prijs en minder auto’s in de stad is dus niet verkeerd. Overigens worden die negatieve effecten van autobezit al betaald met accijnzen op brandstof.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vrouwen en mannen worden ongelijk behandeld. Maar niet alle Nederlanders zien dit als probleem

Negen van de tien Nederlanders zien dat mannen en vrouwen ongelijk worden behandeld, maar slechts één derde van hen ziet die scheefgroei als serieus probleem.

Afbeelding

Met de VVD het bos in: 'Prachtig toch? En hier valt nog geld mee te verdienen ook'

De VVD heeft zich lang verzet, maar onder druk van rechterlijke uitspraken zien de liberalen nu ook de noodzaak in van natuurbehoud. ‘Ik wil vooral vooruit kijken.’

Afbeelding

Last van klimaatangst? Met deze tips blijf je mentaal gezond. 'Iets doen helpt, hoe klein ook'

De klimaatcrisis is een wereldwijd probleem, waar je weinig invloed op hebt. Een sterk recept voor angstige en zelfs depressieve gevoelens, weten klimaatpsychologen. Zes tips om mentaal gezond te blijven.

Afbeelding

Bij spouwmuurisolatie worden vleermuizen vergeten. 'Wij zijn als mensen verantwoordelijk voor hen'

De Nederlandse overheid wil dat in 2030 ruim twee miljoen oudere huizen extra worden geïsoleerd door de spouwmuren vol te spuiten met isolatieschuim of -parels. Vleermuizen zijn daar de dupe van.

Afbeelding

Gwen herstelde van een eetstoornis. 'Lekker boeiend als je een paar kilo zwaarder bent deze zomer'

Twee keer per dag naar de sportschool, tussendoor een uur wandelen en alleen supergezond eten. In een poging 'fitgirl' te worden, kregen Yvonne (29) en Gwen (27) orthorexia, een obsessieve eetstoornis.

Afbeelding

Het is al weken droog in Nederland en regen is nog lang niet in aantocht: 'Dit is niet normaal'

Na een uitzonderlijk nat voorjaar regent het nu al een paar weken amper in Nederland. Ook komende week wordt nauwelijks neerslag verwacht. Wat betekent dit? En moeten we ons al zorgen maken over droogteproblemen?