Luister naar

‘Aantal openbare wc’s stijgt, maar niet snel genoeg’

Nieuws
Het aantal gemeenten met voldoende openbare toiletvoorzieningen steeg afgelopen jaar van 70 naar tenminste 133. Maar daarmee is Continentie Stichting Nederland (CSN) nog niet tevreden.
Jasper den Boon
donderdag 19 september 2019 om 20:21
Ralph Stoové: ‘Als mijn blaas vol is, moet ik zo snel mogelijk naar de wc.’
Ralph Stoové: ‘Als mijn blaas vol is, moet ik zo snel mogelijk naar de wc.’ archief stoové

Heemstede

De stichting vroeg dit jaar alle 355 gemeenten hoe het zit met de beschikbaarheid van voldoende openbare toiletten. Waar CSN vorig jaar nog 70 gemeenten telde met beleid voor publieke sanitaire voorzieningen, steeg dit aantal dit jaar naar tenminste 133. Dat aantal ligt mogelijk nog hoger, hoeveel is onbekend omdat 148 gemeenten de enquête niet invulden.

De resultaten werden donderdag gepubliceerd op Nationale Plasdag. Tijdens deze dag wordt extra aandacht gevraagd voor mensen met plasproblemen.

Voor naar schatting één op de twintig Nederlanders is het gebrek aan toiletten een reden om nauwelijks of zelfs nooit van huis te gaan, vermoedt CSN. Zij kampen met bijvoorbeeld medische aandoeningen, waardoor ze geregeld een toilet moeten opzoeken.

Er is weinig bekend over deze groep, omdat plasproblemen een groot taboe zijn, meldt CSN-onderzoeker Karel van Koppen. ‘Veel van deze mensen durven niet eens naar de huisarts te gaan, laat staan dat ze naar de gemeente stappen.’ Gemeenten zijn zich volgens hem nog veel te weinig bewust van de noodzaak voldoende toiletten aan te bieden. ‘Regelmatig spreek ik bijvoorbeeld wethouders die nog nooit iets van het probleem hebben gehoord. Het is dan lastig een verandering teweeg te brengen.’

Gemeenten mogen niet achterover leunen, ook al gaat het steeds beter. Sinds 2016 hebben ze de plicht om op basis van het VN-Verdrag Handicap te zorgen voor voldoende openbare toiletten. Dat kan in samenwerking met bijvoorbeeld de horecagelegenheden. ‘Die ondernemers zitten daar ook niet altijd op te wachten, uit angst dat er veel meer mensen gebruik gaan maken van hun toilet of het vies achterlaten. Echter, het blijkt dat veel toiletbezoekers ook graag een kopje koffie komen drinken, dus het heeft voordelen om toiletten beschikbaar te stellen.’

stickers

‘Door samen te werken met de horecasector vallen de kosten echt mee’, vervolgt Van Koppen. ‘Gemeenten hoeven dan geen dure toiletten bij te bouwen.’ Om zulke toiletten onder de aandacht te brengen, kunnen deelnemende cafés stickers op hun deuren plakken. Op dit moment worden in tenminste 45 gemeenten wc’s in onder meer de horeca zo zichtbaar gemaakt. Daarnaast gebruiken minstens 55 gemeenten wegwijzers. Van Koppen: ‘Er zit vooruitgang in, maar het zou eigenlijk overal zo goed moeten zijn.’ <

‘binnen elke halve kilometer een toilet’

Ralph Stoové (38 jaar) kampt sinds vier jaar met een blaasverlamming en heeft daardoor last van het gebrek aan publieke toiletten. ‘Bij een ruggenprik is vergeten mijn blaas te legen, waardoor die helemaal niet meer functioneert. Dat heeft natuurlijk veel veranderd voor me, want nu moet ik katheters gebruiken om de urine af te voeren. Ik kan niet zomaar een dag weg, die moet ik helemaal plannen. Waar ga ik heen? Wat neem ik mee? Hoeveel drink ik? Van de ene op de andere dag heb ik dat moeten aanwennen. Als mijn blaas vol is, moet ik zo snel mogelijk naar een wc om die te legen. Ik voel dat niet en kan het dus niet ophouden. Een toilet vinden, is dan lastig in alle snelheid. Je mag ook niet zomaar bij bijvoorbeeld horeca een wc gebruiken. Meestal als ik het dan uitleg, is er wel begrip, maar je moet het van de goodwill hebben. Soms gaat het mis en loopt de plas langs je benen. Dat is wel echt mensonterend. Je wil op zo’n moment echt niet alles moeten uitleggen, maar zo snel mogelijk naar een toilet of naar huis. Om zulke problemen te voorkomen, zou het goed zijn als er meer toiletten komen. Op drukke plekken binnen elke halve kilometer een toilet lijkt me een goed idee. Daar wordt steeds meer aandacht voor gevraagd. Ik heb zeker in het begin de neiging gehad maar binnen te blijven, maar door de dag goed voor te bereiden durf ik het nu aan om weg te gaan.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Extra geld voor rekenen en lezen 'lost niet alles op'

De onderwijssector is blij dat onderwijsminister Dennis Wiersma geld uittrekt voor het verbeteren van de basisvaardigheden van leerlingen, zoals lezen, schrijven en rekenen. Maar daarmee zijn de problemen nog niet opgelost, benadrukt de branche.

Afbeelding

Lijn na lijn knabbelt Arriva aan de macht van de NS. Nu gaat het voor de hoofdprijs

Met een rechtszaak doet spoorvervoerder Arriva zijn kansrijkste poging om toegang te krijgen tot het hoofdrailnet, waar de NS alleenheerser is. Wie is deze uitdager, die buiten de Randstad al een sterke positie heeft?

Afbeelding

Inspectie wil beroepsverbod voor christelijke psycholoog Kees Roest: 'Er is ernstige schade toegebracht'

Patiënten knuffelen, op schoot laten zitten en bovenop ze liggen: volgens psycholoog Kees Roest hoort het bij zijn therapie. De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is er klaar mee en eist een beroepsverbod.

Afbeelding

Je kind tracken, waarom zou je dat doen? 'De tracker is een verlengstuk van papa of mama'

Het lijkt de ideale manier om je basisschoolkind de ruimte te geven om op pad te gaan: je geeft hem een gps-tracker, waarmee je hem als ouder in de gaten kunt houden. Maar is dat wel zo'n goed idee?

Afbeelding

Utrechtse speeltuinstrijd krijgt polderoplossing: het aantal toestellen wordt gehalveerd

In de Utrechtse binnenstad zorgt een piepkleine speeltuin al jaren voor gedoe tussen buren. ‘Ouders zitten luidkeels te bellen.’ De oplossing van de gemeente: halvering van het aantal speeltoestellen.

Afbeelding

Baas Gerrit Huijskens betaalde zijn arbeiders heel weinig, en dat kwam hem heel duur te staan

De aanleg van het Noordhollands Kanaal bij Akersloot ging precies twee eeuwen geleden gepaard met een orgie van geweld. Tieleman van den Dungen deinsde nergens voor terug.