Luister naar

'Christenen hebben een traditie van geweldloze, burgerlijke ongehoorzaamheid'

Nieuws
De klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) voeren deze week in Amsterdam actie, omdat ze willen dat de klimaatverandering en het uitsterven van dier- en plantensoorten serieus, als noodsituaties, worden aangepakt. Christenen doen ook mee. ‘Christenen hebben een krachtige traditie van geweldloze, burgerlijke ongehoorzaamheid’, zegt theologe Berthe van Soest van Christian Climate Action.
Petra Noordhuis
woensdag 9 oktober 2019 om 03:00
Berthe van Soest
Berthe van Soest Berthe van Soest

Amsterdam

Wat is Christian Climate ­Action?

‘We zijn een brede groep van christenen, heel oecumenisch. Er staan zo’n dertig mensen in de e-maillijst. De groep is in juni opgericht. We zijn een open groep: wie wil, kan zich aansluiten. We hebben één keer eerder aan een actie van Extinction Rebellion meegedaan. Dat was in juni. We hebben toen meegevaren in een begrafenisstoet in de grachten van Amsterdam. Wij hadden een vlag bij ons waarop stond: red de schepping.’

Waarom vindt u burgerlijke ongehoorzaamheid gerechtvaardigd?

‘Als we niets doen, vergaat de schepping. Dieren sterven uit. Het zal niet meer zijn zoals het was. Daarom vind ik dit sterke middel op zijn plaats.’

Waarom doen jullie als christelijke groep mee en niet als individuen?

‘Ik vind het heel voedend om vanuit mijn geloof actie te voeren, om het in Jezus’ voetsporen te doen. Christenen hebben een krachtige traditie van geweldloze, burgerlijke ongehoorzaamheid. Martin Luther King kwam bijvoorbeeld ook geweldloos in verzet tegen de rassenscheiding in de Verenigde Staten.’

Hoe gaan jullie deze week actievoeren?

‘Het was de bedoeling om twee keer per dag een getijdengebed op de blokkade te houden. De blokkade zou er de hele week zijn en zou een toegankelijk karakter hebben, met kunst en sprekers. Daar zouden we makkelijk kunnen bidden. We wilden vlaggen met een gebedsintentie aan de Museumbrug hangen. Dat is niet gelukt, omdat de rebellen de brug niet hebben bereikt en de politie de blokkade omsingelde en de actievoerders afvoerde.

Tien mensen van ons hebben maandag meegedaan aan de actie. Ik zat buiten de blokkade, want ik was verantwoordelijk voor het organiseren van getijdengebeden en ik ben de woordvoerder. Dan is het niet handig om gearresteerd te worden. De andere negen hebben in de blokkade gezeten. Vijf zijn er gearresteerd.

De mensen in de blokkade hebben op de steiger gebeden. Aan de andere kant van de gracht is tegelijkertijd ook gebeden. Maandagavond hebben we bij de Vondelbunker in het Vondelpark gebeden, omdat de actievoerders daar weer bij elkaar kwamen.

De actie gaat door, maar anders. We zijn aan het zoeken hoe we kunnen aansluiten.’

Hoe kijkt u terug op de actie?

‘Het was een bewogen actie. We waren verspreid: iemand zat voorin en hield het spandoek vast, anderen stonden meer achteraan en ik stond buiten de blokkade. Via de chatservice Signal hielden we contact, waardoor we elkaar goed hebben kunnen steunen. We hebben ook plezier gehad.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Corona heeft situatie arbeidsmigranten amper verbeterd. 'We moeten een fundamenteel ander gesprek voeren'

De coronacrisis maakte de kwetsbare positie van arbeidsmigranten in cruciale sectoren pijnlijk zichtbaar. Toch heeft dit amper geleid tot verbetering van hun leef-, werk- en woonomstandigheden in Nederland.

Afbeelding

Belangenorganisaties boeren zetten kabinet onder druk en willen concessies in stikstofbeleid

De verkiezingsoverwinning van BBB zet de onderhandelingen over het Landbouwakkoord op scherp. De boerenbelangenorganisaties voelen zich erdoor gesterkt en eisen concessies van het kabinet. Agractie wil die nog deze week.

Afbeelding

Op dit nieuwe platform vinden vluchtelingen gratis spullen. 'Vaak vluchten ze maar met één tasje'

Een kinderstoel, fietszitje of een bak met houten speelblokken: sinds dinsdag kan iedereen op het nieuwe platform Goods for Refugees gratis spullen aanbieden aan vluchtelingen in Nederland.

Afbeelding

Afbeelding

Kinderen en jongeren bellen sinds corona meer met Kindertelefoon. En vaker met emotionele problemen

Het aantal kinderen en jongeren dat de Kindertelefoon belt met emotionele problemen, neemt toe. De hulplijn voerde het afgelopen jaar ruim 40 procent meer gesprekken over dit thema dan vóór de coronacrisis.

Afbeelding

Basisschoolkinderen leren deze week hoe een clitoris werkt. 'Sommige ouders vinden het te expliciet'

Duizenden kinderen op basisscholen krijgen deze week les over seksualiteit en relaties. 'Het is goed dat kinderen leren dat de clitoris een lichaamsdeel is, net als een arm en een been.'