AIVD: groei van anti-institutioneel extremisme kan democratische rechtsorde ondermijnen

Nieuws
Inlichtingendienst AIVD vreest dat de groeiende populariteit van complottheorieën over een ‘kwaadaardige elite’, die de bevolking zou willen knechten en doden, de democratische rechtsorde kan ondermijnen.
Frank Hendrickx / vk
donderdag 25 mei 2023 om 22:25 aangepast 26 mei 2023 06:26
Een demonstratie op de Dam in Amsterdam tegen het kabinetsbeleid in 2022.
Een demonstratie op de Dam in Amsterdam tegen het kabinetsbeleid in 2022. beeld anp / Robin van Lonkhuijsen

Den Haag

Het risico bestaat dat aanhangers van die theorieën rechterlijke uitspraken negeren, zich terugtrekken in parallelle samenlevingen of geweld gaan gebruiken. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), dat donderdag is gepubliceerd.

In het jaarverslag van de AIVD werd al gewaarschuwd voor de dreiging van het zogenoemde anti-institutionele extremisme in Nederland. Het idee dat het land wordt bestuurd door een kwaadaardige elite met duistere bedoelingen won aan kracht tijdens de coronalockdowns, maar is ook daarna populairder geworden. ‘In plaats van de wellicht verwachte daling na afschaffing van de coronamaatregelen was er in 2022 een grote stijging in de aantalle..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Slapen in de Ziggo Dome of op het station: treinstoring schopt reisplannen passagiers in de war

De treinstoring heeft de reisplannen van tienduizenden passagiers in de war geschopt. Maandag waren het vooral internationale reizigers die in onzekerheid verkeerden. ‘Ik hoop dat we mee kunnen.’

Afbeelding

Op een winterochtend moest wethouder Sissingh uit Groningen rennen voor zijn leven

Er ging een kreet van verontwaardiging door de stad en door het land toen duidelijk werd wat wethouder Sissingh uit Groningen op die koude januari-ochtend was aangedaan.

Afbeelding

Waarom schakelde ProRail na de storing in Amsterdam zo laat over op een back-up? Vier vragen

Het treinverkeer rond Amsterdam lag van zondagmiddag tot maandagochtend plat door een storing. Honderden reizigers strandden of misten hun vlucht. Wat ging er mis en waarom stelde ProRail het noodplan niet eerder in werking?

Afbeelding

Treinverkeer rond Amsterdam start weer op na grote storing, NS verwacht nog wel vertragingen

De NS start het treinverkeer rond Amsterdam weer op, dat sinds zondag plat lag door een storing. Treinen zouden vanaf 09.00 uur weer gaan rijden, al moeten reizigers maandagochtend wel rekening houden met verstoringen.

Afbeelding

Kabinet neemt plan van toeslagenouders en prinses Laurentien voor snellere schadevergoeding over

Gedupeerden van de toeslagenaffaire kunnen binnenkort aanspraak maken op een nieuwe vorm van schadeafhandeling. Er komt een regeling met vaste normbedragen per type schade.

Afbeelding

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie aan slachtoffers van seksueel misbruik in Suriname

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie en psychische hulp voor seksueel en fysiek misbruik van kinderen die in de periode van 1972 tot 2006 in Suriname onder de hoede waren van de internationale hulporganisatie.