Fatimazhra Belhirch: ‘Zie vluchtelingen als een verrijking, in plaats van als een last’

Interview
Nederland heeft een blinde vlek voor de kennis en kunde die vluchtelingen meebrengen, zegt Fatimazhra Belhirch. Als directeur van het UAF probeert zij hen te koppelen aan een baan of studie die bij hun talenten past. Dat is niet altijd makkelijk. ‘Je moet vluchtelingen wel een kans geven.’
Hanke van den Broek
vrijdag 26 mei 2023 om 18:16 aangepast 19:26
Fatimazhra Belhirch: 'Werkgevers moeten zich bewust worden van hun blinde vlekken.'
Fatimazhra Belhirch: 'Werkgevers moeten zich bewust worden van hun blinde vlekken.' beeld Richard van Hoek

Dat vluchtelingen op de arbeidsmarkt niet dezelfde kansen krijgen als autochtone Nederlanders, wist Fatimazhra Belhirch al wel voordat ze begon als directeur van het UAF. Maar de eerste - harde - les die ze in haar nieuwe functie leerde, was dat Nederland de ene groep vluchtelingen liever en ook meer kansen geeft dan de andere groep. Haar vuurdoop als UAF-bestuurder was namelijk de komst van tienduizenden Oekraïense ontheemden naar Nederland, vorig voorjaar.

Enkele weken na de Russische invasie werd het UAF - dat vluchtelingen begeleidt naar werk of een studie - platgebeld door bedrijven die Oekraïense vluchtelingen in dienst wilden nemen. ‘Dat is hartstikke mooi’, benadrukte Belhirch, ‘maar wij doen niet aan onderscheid: als je..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bij spouwmuurisolatie worden vleermuizen vergeten. 'Wij zijn als mensen verantwoordelijk voor hen'

De Nederlandse overheid wil dat in 2030 ruim twee miljoen oudere huizen extra worden geïsoleerd door de spouwmuren vol te spuiten met isolatieschuim of -parels. Vleermuizen zijn daar de dupe van.

Afbeelding

Het is al weken droog in Nederland en regen is nog lang niet in aantocht: 'Dit is niet normaal'

Na een uitzonderlijk nat voorjaar regent het nu al een paar weken amper in Nederland. Ook komende week wordt nauwelijks neerslag verwacht. Wat betekent dit? En moeten we ons al zorgen maken over droogteproblemen?

Afbeelding

Meer hogere inkomens bij schuldhulpverlening: 'Verontrustend dat mensen onvoldoende buffer hebben'

Nederlanders die zich voor hulp melden bij de schuldhulpverlening hebben steeds vaker een modaal of bovenmodaal inkomen. Zij vielen bij de coronasteun van de overheid 'tussen wal en schip'.

Afbeelding

Steeds meer nadruk op beleving lijden van patiënt bij euthanasieverzoek

Hoe een patiënt persoonlijk lijden ervaart, krijgt steeds meer nadruk bij de beoordeling van een verzoek tot levensbeëindiging. Zo krijgen patiënten meer invloed, ontdekten onderzoekers.

Afbeelding

Jagen op de Veluwe mag doorgaan ondanks aanwezigheid van de wolf. Wanneer is sprake van overlast?

Het afschieten van wilde hoefdieren op de Veluwe hoeft niet te stoppen, omdat de wolf in het gebied is gekomen. Hebben de Europees beschermde wolven op de Veluwe last van jagers die het niet op hen, maar op andere dieren hebben voorzien?

Afbeelding

De koers die Gerrit Hiemstra nu inslaat, onderstreept zijn vastberadenheid: er moet iets veranderen

Gerrit Hiemstra stopt als weerman bij het NOS Journaal en gaat zich richten op het terugdringen van CO2-uitstoot. 'Tot nu toe heb ik vooral veel gesproken over klimaatverandering, nu wil ik er ook echt iets aan gaan doen.'