Achter de schermen bij de eindexamendocenten: ‘Vorig jaar baalde ik echt even tijdens het nakijken’

Achtergrond
Zodra leerlingen klaar zijn met hun examen, begint het zweten voor leraren. Marion Woertink, docent Nederlands: ‘Soms praat ik hardop tijdens het nakijken. Dan zeg ik: ‘Goed zo, meisje!’
Christa van Norel
donderdag 25 mei 2023 om 18:52 aangepast 26 mei 2023 06:56
Marion Woertink heeft dit jaar twee examenklassen. 'Hoe langer je bezig bent, hoe nieuwsgieriger je wordt naar hoe de leerlingen het hebben gedaan.’
Marion Woertink heeft dit jaar twee examenklassen. 'Hoe langer je bezig bent, hoe nieuwsgieriger je wordt naar hoe de leerlingen het hebben gedaan.’ beeld Jan Willem van Vliet

Leeuwarden

‘Stel je voor dat je er koffie overheen laat vallen.’ Marion Woertink (46), docent Nederlands aan het Gomarus College in Leeuwarden kijkt dit jaar voor de derde keer eindexamens na. ‘Ik heb maar twee klassen. Maar het voelt wel als iets waar je heel zuinig op moet zijn, die stapel.’ Ze bewaart de examens van haar examenleerlingen zorgvuldig in een lade in de studeerkamer. 

De schriftelijke eindexamens van de middelbare scholen zijn in volle gang. Het eerste tijdvak duurt tot en met dinsdag 25 mei. De eindexamenuitslag volgt voor de meeste leerlingen op woensdag 14 juni. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bij spouwmuurisolatie worden vleermuizen vergeten. 'Wij zijn als mensen verantwoordelijk voor hen'

De Nederlandse overheid wil dat in 2030 ruim twee miljoen oudere huizen extra worden geïsoleerd door de spouwmuren vol te spuiten met isolatieschuim of -parels. Vleermuizen zijn daar de dupe van.

Afbeelding

Het is al weken droog in Nederland en regen is nog lang niet in aantocht: 'Dit is niet normaal'

Na een uitzonderlijk nat voorjaar regent het nu al een paar weken amper in Nederland. Ook komende week wordt nauwelijks neerslag verwacht. Wat betekent dit? En moeten we ons al zorgen maken over droogteproblemen?

Afbeelding

Meer hogere inkomens bij schuldhulpverlening: 'Verontrustend dat mensen onvoldoende buffer hebben'

Nederlanders die zich voor hulp melden bij de schuldhulpverlening hebben steeds vaker een modaal of bovenmodaal inkomen. Zij vielen bij de coronasteun van de overheid 'tussen wal en schip'.

Afbeelding

Steeds meer nadruk op beleving lijden van patiënt bij euthanasieverzoek

Hoe een patiënt persoonlijk lijden ervaart, krijgt steeds meer nadruk bij de beoordeling van een verzoek tot levensbeëindiging. Zo krijgen patiënten meer invloed, ontdekten onderzoekers.

Afbeelding

Jagen op de Veluwe mag doorgaan ondanks aanwezigheid van de wolf. Wanneer is sprake van overlast?

Het afschieten van wilde hoefdieren op de Veluwe hoeft niet te stoppen, omdat de wolf in het gebied is gekomen. Hebben de Europees beschermde wolven op de Veluwe last van jagers die het niet op hen, maar op andere dieren hebben voorzien?

Afbeelding

De koers die Gerrit Hiemstra nu inslaat, onderstreept zijn vastberadenheid: er moet iets veranderen

Gerrit Hiemstra stopt als weerman bij het NOS Journaal en gaat zich richten op het terugdringen van CO2-uitstoot. 'Tot nu toe heb ik vooral veel gesproken over klimaatverandering, nu wil ik er ook echt iets aan gaan doen.'