De zorg is een grote vervuiler, maar er is veel aan te doen: ‘Wasbare schorten zijn beter voor het milieu’

Nieuws
De zorg is in Nederland verantwoordelijk voor 7 procent van de broeikasgasuitstoot en voor een enorme afvalberg. Daar is veel aan te doen; zo kan het luchtbehandelingssysteem in de operatiekamer in het weekend uit.
Petra Noordhuis
maandag 8 mei 2023 om 22:15 aangepast 9 mei 2023 06:52
In de operatiekamer wordt extreem veel energie gebruikt door de airconditioning.
In de operatiekamer wordt extreem veel energie gebruikt door de airconditioning. beeld anp / Robin van Lonkhuijsen

Dokters moeten meer doen aan duurzaamheid, vindt artsenfederatie KNMG. Niet alleen omdat mensen ziek worden van milieuvervuiling en klimaatverandering, maar ook omdat de zorg zelf erg vervuilend is. Het RIVM berekende dat de Nederlandse zorgsector voor zo’n 7 procent bijdraagt aan de totale uitstoot van broeikasgassen. Daarnaast is 4 procent van al het afval in Nederland afkomstig uit de zorg. 

Het is belangrijk dat de gezondheidszorg zich daarvan bewust is en zich inzet voor het verkleinen van de broeikasgasuitstoot en afvalberg, vindt de KNMG, die daarom deze week de Groene Week organiseert. Die begint met een webinar, waaraan meer dan zeshonderd artsen meedoen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Slapen in de Ziggo Dome of op het station: treinstoring schopt reisplannen passagiers in de war

De treinstoring heeft de reisplannen van tienduizenden passagiers in de war geschopt. Maandag waren het vooral internationale reizigers die in onzekerheid verkeerden. ‘Ik hoop dat we mee kunnen.’

Afbeelding

Op een winterochtend moest wethouder Sissingh uit Groningen rennen voor zijn leven

Er ging een kreet van verontwaardiging door de stad en door het land toen duidelijk werd wat wethouder Sissingh uit Groningen op die koude januari-ochtend was aangedaan.

Afbeelding

Waarom schakelde ProRail na de storing in Amsterdam zo laat over op een back-up? Vier vragen

Het treinverkeer rond Amsterdam lag van zondagmiddag tot maandagochtend plat door een storing. Honderden reizigers strandden of misten hun vlucht. Wat ging er mis en waarom stelde ProRail het noodplan niet eerder in werking?

Afbeelding

Treinverkeer rond Amsterdam start weer op na grote storing, NS verwacht nog wel vertragingen

De NS start het treinverkeer rond Amsterdam weer op, dat sinds zondag plat lag door een storing. Treinen zouden vanaf 09.00 uur weer gaan rijden, al moeten reizigers maandagochtend wel rekening houden met verstoringen.

Afbeelding

Kabinet neemt plan van toeslagenouders en prinses Laurentien voor snellere schadevergoeding over

Gedupeerden van de toeslagenaffaire kunnen binnenkort aanspraak maken op een nieuwe vorm van schadeafhandeling. Er komt een regeling met vaste normbedragen per type schade.

Afbeelding

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie aan slachtoffers van seksueel misbruik in Suriname

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie en psychische hulp voor seksueel en fysiek misbruik van kinderen die in de periode van 1972 tot 2006 in Suriname onder de hoede waren van de internationale hulporganisatie.