Henk Das was nooit een verzetsheld geworden als hij niet door zeven vrouwen geholpen was

Interview
De verzetsstrijders Heleen Kuipers-Rietberg en Frits Slomp kent iedereen. Maar wie is Henk Das? Das was een verzetsstrijder van formaat die bijna niemand kent. Wilfred Scholten deed daar wat aan.
Willem Bouwman
vrijdag 28 april 2023 om 16:42 aangepast 19:45
Wilfred Scholten: 'De rol van vrouwen in het verzet is erg onderschat.'
Wilfred Scholten: 'De rol van vrouwen in het verzet is erg onderschat.' beeld Dirk Hol

In de oorlog kregen bijna 250.000 onderduikers voedsel en onderdak dankzij de LO, de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers. De LO werd opgericht door Heleen Kuipers-Rietberg en Frits Slomp.

De Duitsers maakten jacht op de LO. Slomp en Kuipers-Rietberg werden gearresteerd, de meeste provinciale leiders ook. Eén ontsnapte telkens weer, soms op wonderlijke wijze: Henk Das. Hij was verantwoordelijk voor de LO in Utrecht en de Betuwe en organisator van een clandestiene telefooncentrale voor het verzet.

Das was een van de kopstukken van het Nederlandse verzet. Toch is hij nauwelijks bekend. Een zoon van Das, Ruurd Das uit Vorden, wilde daar wat aan doen. Via via kwam hij in contact met schrijver en journalist Wilfred Scholten. Ruurd ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kabinet neemt plan van toeslagenouders en prinses Laurentien voor snellere schadevergoeding over

Gedupeerden van de toeslagenaffaire kunnen binnenkort aanspraak maken op een nieuwe vorm van schadeafhandeling. Er komt een regeling met vaste normbedragen per type schade.

Afbeelding

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie aan slachtoffers van seksueel misbruik in Suriname

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie en psychische hulp voor seksueel en fysiek misbruik van kinderen die in de periode van 1972 tot 2006 in Suriname onder de hoede waren van de internationale hulporganisatie.

Afbeelding

Op toernooi zagen ze de klap die het einde zou betekenen van een jongen die gewoon zin had om te voetballen

Op een toernooi in Frankfurt was een jeugdteam van DRC uit Durgerdam getuige van geweld op het voetbalveld. 'Dan is het binnen een minuut klaar met het leven van een leeftijdsgenoot.’

Afbeelding

Help, mijn kind heeft overgewicht. Vijf tips van een kinderdiëtist. 'Een afslankdieet helpt niet'

Wat doe je als een kind om de haverklap om snoep vraagt of de hele dag binnen achter een schermpje zit? Vijf tips van een kinderdiëtist om overgewicht bij kinderen tegen te gaan.

Afbeelding

Wat als je ongeneeslijk ziek bent en het einde nadert? 'Ik merk dat sommige huisartsen euthanasie-moe zijn'

Wat is goede zorg voor een ongeneeslijk zieke? Hoe is het voor huisartsen om euthanasie uit te voeren? Zorg-ethicus Stef Groenewoud denkt erover na. 'Absurd dat we zo weinig registreren hoe het levenseinde verloopt.'

Afbeelding

Vrouwen en mannen worden ongelijk behandeld. Maar niet alle Nederlanders zien dit als probleem

Negen van de tien Nederlanders zien dat mannen en vrouwen ongelijk worden behandeld, maar slechts één derde van hen ziet die scheefgroei als serieus probleem.