Europese ontwikkelingsbanken investeren in verboden bestrijdingsmiddelen. ‘De EU hanteert dubbele standaard’

Nieuws
Europese ontwikkelingsbanken investeren in landbouwprojecten, waar pesticiden worden ingezet die in de EU verboden zijn. Ook de Nederlandse FMO investeert in plantages waar gevaarlijke gifstoffen worden gebruikt.
Hanke van den Broek
dinsdag 18 april 2023 om 02:00 aangepast 06:57
Een arbeider op een katoenplantage in Oezbekistan. De Europese ontwikkelingsbank EBRD financiert katoenplantages in Oezbekistan, waar in de EU verboden chemicaliën worden gebruikt.
Een arbeider op een katoenplantage in Oezbekistan. De Europese ontwikkelingsbank EBRD financiert katoenplantages in Oezbekistan, waar in de EU verboden chemicaliën worden gebruikt. beeld Xinhua News Agency / Eyevine

Amersfoort

Op eigen grondgebied wil de Europese Unie het gebruik van pesticiden in 2030 gehalveerd hebben. De meest schadelijke chemicaliën zijn zelfs helemaal verboden, omdat ze zo gevaarlijk zijn voor mens en milieu. Maar in ontwikkelingslanden worden mensen wél blootgesteld aan die gifstoffen. En dat wordt gefinancierd met EU-geld, blijkt uit onderzoek van Lighthouse Reports, in samenwerking met het Nederlands Dagblad, de Groene Amsterdammer, Mediapart (Frankrijk), El Surtidor (Paraguay) en IWatchAfrica (Ghana).

Zo investeerde de Franse ontwikkelingsbank AFD tussen 2014 en 2020 meer dan zeventien miljoen euro in rubberplantages in Ghana van het bedrijf GREL. Op deze plantages wordt gesproeid met paraquat, een bestrijdingsmidde..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Slapen in de Ziggo Dome of op het station: treinstoring schopt reisplannen passagiers in de war

De treinstoring heeft de reisplannen van tienduizenden passagiers in de war geschopt. Maandag waren het vooral internationale reizigers die in onzekerheid verkeerden. ‘Ik hoop dat we mee kunnen.’

Afbeelding

Op een winterochtend moest wethouder Sissingh uit Groningen rennen voor zijn leven

Er ging een kreet van verontwaardiging door de stad en door het land toen duidelijk werd wat wethouder Sissingh uit Groningen op die koude januari-ochtend was aangedaan.

Afbeelding

Waarom schakelde ProRail na de storing in Amsterdam zo laat over op een back-up? Vier vragen

Het treinverkeer rond Amsterdam lag van zondagmiddag tot maandagochtend plat door een storing. Honderden reizigers strandden of misten hun vlucht. Wat ging er mis en waarom stelde ProRail het noodplan niet eerder in werking?

Afbeelding

Treinverkeer rond Amsterdam start weer op na grote storing, NS verwacht nog wel vertragingen

De NS start het treinverkeer rond Amsterdam weer op, dat sinds zondag plat lag door een storing. Treinen zouden vanaf 09.00 uur weer gaan rijden, al moeten reizigers maandagochtend wel rekening houden met verstoringen.

Afbeelding

Kabinet neemt plan van toeslagenouders en prinses Laurentien voor snellere schadevergoeding over

Gedupeerden van de toeslagenaffaire kunnen binnenkort aanspraak maken op een nieuwe vorm van schadeafhandeling. Er komt een regeling met vaste normbedragen per type schade.

Afbeelding

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie aan slachtoffers van seksueel misbruik in Suriname

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie en psychische hulp voor seksueel en fysiek misbruik van kinderen die in de periode van 1972 tot 2006 in Suriname onder de hoede waren van de internationale hulporganisatie.