Neuropsychiater is resoluut: ‘Verbied mobieltjes in hele onderbouw van het middelbaar onderwijs’

Achtergrond
Middelbare scholen zouden voor de onderbouw een totaalverbod op smartphones moeten instellen. Maar veel scholen durven dat niet aan omdat ook leraren verslaafd zijn aan hun mobieltje, zegt de Vlaamse neuropsychiater Theo Compernolle.
Gerard Beverdam
dinsdag 11 april 2023 om 19:53 aangepast 20:23
Het brein van jongere leerlingen is niet in staat de verleiding van de smartphone te begrenzen, zegt de Vlaamse neuropsychiater Theo Compernolle.
Het brein van jongere leerlingen is niet in staat de verleiding van de smartphone te begrenzen, zegt de Vlaamse neuropsychiater Theo Compernolle. beeld anp / Arie Kievit

Den Haag

Als een middelbare school de smartphone verbiedt, vraagt dat ook om het goede voorbeeld van leraren. Dat weerhoudt veel scholen van deze maatregel, ziet de Vlaamse neuropsychiater Theo Compernolle. ‘Volwassenen - inclusief docenten - zijn zelf ook verslaafd. Ik zag een peiling van een school waar de steun voor een smartphoneverbod was gepeild: de steun was het laagst onder leraren.’ 

Scholen zullen zichzelf bij zo’n verbod beter moeten organiseren om leerlingen niet telkens te storen, zegt de neuropsychiater. Ze zouden bijvoorbeeld niet meer ‘s avonds na acht uur nog roosterwijzigingen moeten rondsturen via de mobieltjes van leerlingen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kabinet neemt plan van toeslagenouders en prinses Laurentien voor snellere schadevergoeding over

Gedupeerden van de toeslagenaffaire kunnen binnenkort aanspraak maken op een nieuwe vorm van schadeafhandeling. Er komt een regeling met vaste normbedragen per type schade.

Afbeelding

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie aan slachtoffers van seksueel misbruik in Suriname

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie en psychische hulp voor seksueel en fysiek misbruik van kinderen die in de periode van 1972 tot 2006 in Suriname onder de hoede waren van de internationale hulporganisatie.

Afbeelding

Op toernooi zagen ze de klap die het einde zou betekenen van een jongen die gewoon zin had om te voetballen

Op een toernooi in Frankfurt was een jeugdteam van DRC uit Durgerdam getuige van geweld op het voetbalveld. 'Dan is het binnen een minuut klaar met het leven van een leeftijdsgenoot.’

Afbeelding

Help, mijn kind heeft overgewicht. Vijf tips van een kinderdiëtist. 'Een afslankdieet helpt niet'

Wat doe je als een kind om de haverklap om snoep vraagt of de hele dag binnen achter een schermpje zit? Vijf tips van een kinderdiëtist om overgewicht bij kinderen tegen te gaan.

Afbeelding

Wat als je ongeneeslijk ziek bent en het einde nadert? 'Ik merk dat sommige huisartsen euthanasie-moe zijn'

Wat is goede zorg voor een ongeneeslijk zieke? Hoe is het voor huisartsen om euthanasie uit te voeren? Zorg-ethicus Stef Groenewoud denkt erover na. 'Absurd dat we zo weinig registreren hoe het levenseinde verloopt.'

Afbeelding

Vrouwen en mannen worden ongelijk behandeld. Maar niet alle Nederlanders zien dit als probleem

Negen van de tien Nederlanders zien dat mannen en vrouwen ongelijk worden behandeld, maar slechts één derde van hen ziet die scheefgroei als serieus probleem.