Minister wijst Kamerleden niet terecht na politieke inbraakpoging bij de verkeerde Gomarus-school

Analyse
Ideologisch gewapend meldden drie linkse Kamerleden zich bij de poort van het Gomarus in Groningen: acceptatieplicht, nu! Tien maanden later kregen ze bijval van de liberale minister. Maar hij verzuimde hen even een lesje te geven in geografie en christelijke schoolrichtingen.
Sjirk Kuijper
donderdag 30 maart 2023 om 19:07 aangepast 31 maart 2023 17:29
De Kamerleden klutsten twee scholen van twee verschillende richtingen door elkaar. Hun haakje was de Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem; die raakte twee jaar geleden in opspraak door de wijze waarop ze nog in 2017 omging met homoseksuele leerlingen.
De Kamerleden klutsten twee scholen van twee verschillende richtingen door elkaar. Hun haakje was de Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem; die raakte twee jaar geleden in opspraak door de wijze waarop ze nog in 2017 omging met homoseksuele leerlingen. beeld anp / Robin Utrecht

Na 299 dagen beantwoordde minister van onderwijs Dennis Wiersma dinsdag schriftelijke vragen van Habtamu de Hoop (PvdA), Peter Kwint (SP) en Lisa Westerveld (GroenLinks). Zo voorkwam hij op het nippertje dat hij in de Kamer moest opdraven voor mondelinge behandeling. ‘Tekenend voor de manier van werken in Den Haag waar mensen cynisch van worden’, schreef De Hoop op Twitter.

Er was nog iets om cynisch van te worden: de Kamerleden klutsten twee scholen van twee verschillende richtingen door elkaar. Hun haakje was de Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem; die raakte twee jaar geleden in opspraak door de wijze waarop ze nog in 2017 omging met homoseksuele leerlingen. Daarop kwam de reformatorische school onder verscherpt toezicht van de Onderw..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vrouwen en mannen worden ongelijk behandeld. Maar niet alle Nederlanders zien dit als probleem

Negen van de tien Nederlanders zien dat mannen en vrouwen ongelijk worden behandeld, maar slechts één derde van hen ziet die scheefgroei als serieus probleem.

Afbeelding

Met de VVD het bos in: 'Prachtig toch? En hier valt nog geld mee te verdienen ook'

De VVD heeft zich lang verzet, maar onder druk van rechterlijke uitspraken zien de liberalen nu ook de noodzaak in van natuurbehoud. ‘Ik wil vooral vooruit kijken.’

Afbeelding

Last van klimaatangst? Met deze tips blijf je mentaal gezond. 'Iets doen helpt, hoe klein ook'

De klimaatcrisis is een wereldwijd probleem, waar je weinig invloed op hebt. Een sterk recept voor angstige en zelfs depressieve gevoelens, weten klimaatpsychologen. Zes tips om mentaal gezond te blijven.

Afbeelding

Bij spouwmuurisolatie worden vleermuizen vergeten. 'Wij zijn als mensen verantwoordelijk voor hen'

De Nederlandse overheid wil dat in 2030 ruim twee miljoen oudere huizen extra worden geïsoleerd door de spouwmuren vol te spuiten met isolatieschuim of -parels. Vleermuizen zijn daar de dupe van.

Afbeelding

Het is al weken droog in Nederland en regen is nog lang niet in aantocht: 'Dit is niet normaal'

Na een uitzonderlijk nat voorjaar regent het nu al een paar weken amper in Nederland. Ook komende week wordt nauwelijks neerslag verwacht. Wat betekent dit? En moeten we ons al zorgen maken over droogteproblemen?

Afbeelding

Meer hogere inkomens bij schuldhulpverlening: 'Verontrustend dat mensen onvoldoende buffer hebben'

Nederlanders die zich voor hulp melden bij de schuldhulpverlening hebben steeds vaker een modaal of bovenmodaal inkomen. Zij vielen bij de coronasteun van de overheid 'tussen wal en schip'.