Zo slecht gaat het met de natuur in Nederland. Stikstof grote boosdoener

Nieuws
De natuur in Nederland staat flink in het rood, staat in het tweejaarlijkse rapport over de staat van de Nederlandse natuur. Stikstof, vermesting en droogte zijn de boosdoeners. Het is zaak om actief in te zetten op grootschalig natuurherstel, zegt het Wereld Natuurfonds, dat het rapport donderdag uitbracht.
Eline Kuijper
vrijdag 31 maart 2023 om 06:10 aangepast 07:47
Een grutto op een weidepaal, met een mestinjecteur op de achtergrond. Door stikstof, vermesting en droogte is het slecht gesteld met de Nederlandse natuur.
Een grutto op een weidepaal, met een mestinjecteur op de achtergrond. Door stikstof, vermesting en droogte is het slecht gesteld met de Nederlandse natuur. anp / Marcel van Kammen

Zeist

Het grootste drama voor de natuur speelt zich af in het agrarisch landschap, dat bijna 60 procent van het landoppervlak beslaat. Sinds 1990 is het aantal diersoorten dat daar leeft leven bijna gehalveerd. Vooral broedvogels doen het slecht: grauwe gors, kemphaan en zomertortel zijn bijna verdwenen. En het aantal marters, zoals de wezel, bunzing en hermelijn, gingen achteruit. Kenmerkende grasvlinders komen er bijna niet meer voor. Oorzaken: hoge stikstofuitstoot door schaalvergroting en intensivering van de landbouw, grootschalige ontwatering en watervervuiling. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Opwekking zondag voor het eerst helemaal vol: 'Je hebt echt een kaartje nodig om het terrein op te komen'

Voor het eerst in het 53-jarige bestaan van de Pinksterconferentie van stichting Opwekking moet de organisatie nee verkopen aan daggasten. Alle toegangsbewijzen voor zondag zijn uitverkocht en de parkeerplaats puilt uit.

Afbeelding

Demonstreren op de A12 is als een gebed. 'Net als met bidden, weet je niet of je krijgt wat je vraagt'

Actievoeren voor het klimaat was ooit radicaal, nu wordt het voor steeds meer christenen normaal. Dominees, de achterban van GroeneKerken en (bestuurs)leden van Perspectief doen er openlijk aan mee.

Afbeelding

Fatimazhra Belhirch: 'Zie vluchtelingen als een verrijking, in plaats van als een last'

Nederland heeft een blinde vlek voor de kennis en kunde die vluchtelingen meebrengen, zegt Fatimazhra Belhirch. Als directeur van het UAF probeert zij hen te koppelen aan een baan of studie die bij hun talenten past.

Afbeelding

Hoe heilig is de geheimhoudingsplicht voor zorgverleners? 'Teken des tijds dat discussie terugkomt'

GGZ Drenthe trok deze maand aan de bel over een verpleegkundige in Assen die in vertrouwelijke gesprekken vertelde over zijn betrokkenheid bij twintig sterfgevallen. Wanneer mogen hulpverleners hun medisch beroepsgeheim doorbreken?

Afbeelding

Afbeelding

AIVD: groei van anti-institutioneel extremisme kan democratische rechtsorde ondermijnen

Inlichtingendienst AIVD vreest dat de groeiende populariteit van complottheorieën over een 'kwaadaardige elite', die de bevolking zou willen knechten en doden, de democratische rechtsorde kan ondermijnen.