Je kind corrigeren met een tik? ‘In de Bijbel staat: ‘Wie zijn kind liefheeft, kastijdt het’’

Achtergrond
Het is voor veel ouders een dagelijkse strijd: een kind dat niet wil luisteren en ‘doet waar het zin in heeft.’ Volgens sommigen is een corrigerende tik dan een prima opvoedmethode, anderen vinden het kindermishandeling.
Julia Schipper
donderdag 30 maart 2023 om 18:07 aangepast 18:50
‘Als je regelmatig een tik uitdeelt, zorgt de angst voor pijn dat je kind je gehoorzaamt, in plaats van dat ze dit uit liefde doen.’
‘Als je regelmatig een tik uitdeelt, zorgt de angst voor pijn dat je kind je gehoorzaamt, in plaats van dat ze dit uit liefde doen.’ beeld Rafael Ben-Ari

Hoe kun je als ouder het beste een kind corrigeren?

Veel ouders reageren vanuit een patroon hoe ze zelf zijn opgevoed als een kind zich niet goed gedraagt, zegt christelijke kindercoach Anja van Helden. ‘Als ouder wil je dat je kind iets doet, maar je kind doet het niet. Er is sprake van een machtsstrijd. Je bent ten eerste geneigd om te reageren hoe je ouders dat zouden doen.’ Maar dan is het volgens Van Helden goed om een stap terug te doen. ‘Vraag jezelf af: hoe heb ik dit destijds als kind ervaren, en wat zijn andere manieren om hiermee om te gaan?’

Mag je als ouder een corrigerende tik geven?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vrouwen en mannen worden ongelijk behandeld. Maar niet alle Nederlanders zien dit als probleem

Negen van de tien Nederlanders zien dat mannen en vrouwen ongelijk worden behandeld, maar slechts één derde van hen ziet die scheefgroei als serieus probleem.

Afbeelding

Met de VVD het bos in: 'Prachtig toch? En hier valt nog geld mee te verdienen ook'

De VVD heeft zich lang verzet, maar onder druk van rechterlijke uitspraken zien de liberalen nu ook de noodzaak in van natuurbehoud. ‘Ik wil vooral vooruit kijken.’

Afbeelding

Last van klimaatangst? Met deze tips blijf je mentaal gezond. 'Iets doen helpt, hoe klein ook'

De klimaatcrisis is een wereldwijd probleem, waar je weinig invloed op hebt. Een sterk recept voor angstige en zelfs depressieve gevoelens, weten klimaatpsychologen. Zes tips om mentaal gezond te blijven.

Afbeelding

Bij spouwmuurisolatie worden vleermuizen vergeten. 'Wij zijn als mensen verantwoordelijk voor hen'

De Nederlandse overheid wil dat in 2030 ruim twee miljoen oudere huizen extra worden geïsoleerd door de spouwmuren vol te spuiten met isolatieschuim of -parels. Vleermuizen zijn daar de dupe van.

Afbeelding

Het is al weken droog in Nederland en regen is nog lang niet in aantocht: 'Dit is niet normaal'

Na een uitzonderlijk nat voorjaar regent het nu al een paar weken amper in Nederland. Ook komende week wordt nauwelijks neerslag verwacht. Wat betekent dit? En moeten we ons al zorgen maken over droogteproblemen?

Afbeelding

Meer hogere inkomens bij schuldhulpverlening: 'Verontrustend dat mensen onvoldoende buffer hebben'

Nederlanders die zich voor hulp melden bij de schuldhulpverlening hebben steeds vaker een modaal of bovenmodaal inkomen. Zij vielen bij de coronasteun van de overheid 'tussen wal en schip'.