Voortaan betaal je statiegeld op blikjes. Waar moet je vanaf 1 april op letten?

Achtergrond
Om de hoeveelheid zwerfafval terug te dringen betaalt de consument vanaf zaterdag 1 april (geen grap) 15 cent statiegeld per blikje. Vijf vragen en antwoorden over het nieuwe systeem.
Hans-Lukas Zuurman
dinsdag 28 maart 2023 om 20:50 aangepast 29 maart 2023 13:44
Blikjes vallen vanaf zaterdag onder het statiegeldsysteem, mits ze voorzien zijn van dit logo.
Blikjes vallen vanaf zaterdag onder het statiegeldsysteem, mits ze voorzien zijn van dit logo. beeld statiegeld nederland

Waarom is deze maatregel nodig?

Met het heffen van 15 cent statiegeld wil de overheid de hoeveelheid zwerfafval drastisch beperken. Immers, mensen zullen sneller bereid zijn het blikje in te leveren in ruil voor geld. Het opruimen van zwerfvuil kost de overheid momenteel ruim driehonderd miljoen euro per jaar, becijfert voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Uit onderzoek van Rijkswaterstaat blijkt dat het gemiddeld aantal blikjes in zwerfafval toeneemt. Over heel 2020 werd 27 procent meer aan blikjes geteld dan in de periode 2016/2017. Per jaar worden er ruim 2,5 miljard blikjes op de Nederlandse markt verkocht. Daarvan belanden er volgens Milieu Centraal zo’n 150 miljoen in de natuur. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Opwekking zondag voor het eerst helemaal vol: 'Je hebt echt een kaartje nodig om het terrein op te komen'

Voor het eerst in het 53-jarige bestaan van de Pinksterconferentie van stichting Opwekking moet de organisatie nee verkopen aan daggasten. Alle toegangsbewijzen voor zondag zijn uitverkocht en de parkeerplaats puilt uit.

Afbeelding

Demonstreren op de A12 is als een gebed. 'Net als met bidden, weet je niet of je krijgt wat je vraagt'

Actievoeren voor het klimaat was ooit radicaal, nu wordt het voor steeds meer christenen normaal. Dominees, de achterban van GroeneKerken en (bestuurs)leden van Perspectief doen er openlijk aan mee.

Afbeelding

Fatimazhra Belhirch: 'Zie vluchtelingen als een verrijking, in plaats van als een last'

Nederland heeft een blinde vlek voor de kennis en kunde die vluchtelingen meebrengen, zegt Fatimazhra Belhirch. Als directeur van het UAF probeert zij hen te koppelen aan een baan of studie die bij hun talenten past.

Afbeelding

Hoe heilig is de geheimhoudingsplicht voor zorgverleners? 'Teken des tijds dat discussie terugkomt'

GGZ Drenthe trok deze maand aan de bel over een verpleegkundige in Assen die in vertrouwelijke gesprekken vertelde over zijn betrokkenheid bij twintig sterfgevallen. Wanneer mogen hulpverleners hun medisch beroepsgeheim doorbreken?

Afbeelding

Afbeelding

AIVD: groei van anti-institutioneel extremisme kan democratische rechtsorde ondermijnen

Inlichtingendienst AIVD vreest dat de groeiende populariteit van complottheorieën over een 'kwaadaardige elite', die de bevolking zou willen knechten en doden, de democratische rechtsorde kan ondermijnen.