Wiersma zinspeelt op einde aan dwingende identiteitsverklaringen op scholen

Nieuws
Onderwijsminister Dennis Wiersma (VVD) vindt het ‘niet wenselijk’ dat scholen toelating van leerlingen afhankelijk maken van het ondertekenen van identiteitsverklaringen.
Ilse Brandemann
dinsdag 28 maart 2023 om 12:56 aangepast 29 maart 2023 15:57
Onderwijsminister Wiersma: 'Het staat scholen vrij om eigen opvattingen te hebben, zolang dat niet indruist tegen de basiswaarden van de democratische rechtsstaat.'
Onderwijsminister Wiersma: 'Het staat scholen vrij om eigen opvattingen te hebben, zolang dat niet indruist tegen de basiswaarden van de democratische rechtsstaat.' anp / Hollandse Hoogte

Den Haag

Daarmee doelt de minister vooral op identiteitsverklaringen die op reformatorische scholen worden gehanteerd, waarin de reformatorische visie op het huwelijk, relaties en seksualiteit wordt verwoord. Minister Wiersma komt later dit jaar met zijn definitieve standpunt over de toekomst van identiteitsverklaringen.

Volgens de minister botsen de vrijheid van meningsuiting en onderwijsvrijheid met het recht op gelijke behandeling. ‘Iedere leerling heeft recht op vrij en veilig onderwijs’, zegt Wiersma. ‘Tegelijkertijd staat het scholen vrij om eigen opvattingen te hebben, ook over huwelijk, relaties en seksualiteit, zolang dat niet indruist tegen de basiswaarden van de democratische rechtsstaat.’ Wiersma doelt op waarden als ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Opwekking zondag voor het eerst helemaal vol: 'Je hebt echt een kaartje nodig om het terrein op te komen'

Voor het eerst in het 53-jarige bestaan van de Pinksterconferentie van stichting Opwekking moet de organisatie nee verkopen aan daggasten. Alle toegangsbewijzen voor zondag zijn uitverkocht en de parkeerplaats puilt uit.

Afbeelding

Demonstreren op de A12 is als een gebed. 'Net als met bidden, weet je niet of je krijgt wat je vraagt'

Actievoeren voor het klimaat was ooit radicaal, nu wordt het voor steeds meer christenen normaal. Dominees, de achterban van GroeneKerken en (bestuurs)leden van Perspectief doen er openlijk aan mee.

Afbeelding

Fatimazhra Belhirch: 'Zie vluchtelingen als een verrijking, in plaats van als een last'

Nederland heeft een blinde vlek voor de kennis en kunde die vluchtelingen meebrengen, zegt Fatimazhra Belhirch. Als directeur van het UAF probeert zij hen te koppelen aan een baan of studie die bij hun talenten past.

Afbeelding

Hoe heilig is de geheimhoudingsplicht voor zorgverleners? 'Teken des tijds dat discussie terugkomt'

GGZ Drenthe trok deze maand aan de bel over een verpleegkundige in Assen die in vertrouwelijke gesprekken vertelde over zijn betrokkenheid bij twintig sterfgevallen. Wanneer mogen hulpverleners hun medisch beroepsgeheim doorbreken?

Afbeelding

Afbeelding

AIVD: groei van anti-institutioneel extremisme kan democratische rechtsorde ondermijnen

Inlichtingendienst AIVD vreest dat de groeiende populariteit van complottheorieën over een 'kwaadaardige elite', die de bevolking zou willen knechten en doden, de democratische rechtsorde kan ondermijnen.