Lijn na lijn knabbelt Arriva aan de macht van de NS. Nu gaat het voor de hoofdprijs

Achtergrond
Met een rechtszaak doet spoorvervoerder Arriva zijn kansrijkste poging om toegang te krijgen tot het hoofdrailnet, waar de NS nog altijd alleenheerser is. Wat voor bedrijf is deze uitdager, die buiten de Randstad al een sterke positie heeft?
Ashwant Nandram / vk
maandag 27 maart 2023 om 21:18 aangepast 28 maart 2023 07:24
Arriva doet het goed op regionale lijnen. Kan dezelfde prestatie worden verwacht als het bedrijf toegang krijgt tot het hoofdlijnennet?
Arriva doet het goed op regionale lijnen. Kan dezelfde prestatie worden verwacht als het bedrijf toegang krijgt tot het hoofdlijnennet? beeld anp / Anton Kappers

Heerenveen

‘Waarom zouden reizigers met het vliegtuig elke maatschappij mogen pakken, maar moet je met de trein alleen een Nederlands bedrijf hebben? Laten we blij zijn dat er in ons land wordt geïnvesteerd.’ Arriva-directeur Anne Hettinga is strijdbaarder dan ooit. Deze week begint de rechtszaak over wie in Nederland de treinen mag rijden.

In de rechtbank in Den Haag staan Arriva en andere concurrenten van de NS tegenover de staat. Volgens het kabinet is er maar één optie voor het hoofdrailnet: de Nederlandse Spoorwegen (NS). Dat is voor de concurrentie moeilijk te verteren: het spoorbedrijf krijgt een voorkeursbehandeling, terwijl het is verzelfstandigd – en dus op papier niet verschilt van andere bedrijven. Ze eisen dat het kabinet ook ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bij spouwmuurisolatie worden vleermuizen vergeten. 'Wij zijn als mensen verantwoordelijk voor hen'

De Nederlandse overheid wil dat in 2030 ruim twee miljoen oudere huizen extra worden geïsoleerd door de spouwmuren vol te spuiten met isolatieschuim of -parels. Vleermuizen zijn daar de dupe van.

Afbeelding

Het is al weken droog in Nederland en regen is nog lang niet in aantocht: 'Dit is niet normaal'

Na een uitzonderlijk nat voorjaar regent het nu al een paar weken amper in Nederland. Ook komende week wordt nauwelijks neerslag verwacht. Wat betekent dit? En moeten we ons al zorgen maken over droogteproblemen?

Afbeelding

Meer hogere inkomens bij schuldhulpverlening: 'Verontrustend dat mensen onvoldoende buffer hebben'

Nederlanders die zich voor hulp melden bij de schuldhulpverlening hebben steeds vaker een modaal of bovenmodaal inkomen. Zij vielen bij de coronasteun van de overheid 'tussen wal en schip'.

Afbeelding

Steeds meer nadruk op beleving lijden van patiënt bij euthanasieverzoek

Hoe een patiënt persoonlijk lijden ervaart, krijgt steeds meer nadruk bij de beoordeling van een verzoek tot levensbeëindiging. Zo krijgen patiënten meer invloed, ontdekten onderzoekers.

Afbeelding

Jagen op de Veluwe mag doorgaan ondanks aanwezigheid van de wolf. Wanneer is sprake van overlast?

Het afschieten van wilde hoefdieren op de Veluwe hoeft niet te stoppen, omdat de wolf in het gebied is gekomen. Hebben de Europees beschermde wolven op de Veluwe last van jagers die het niet op hen, maar op andere dieren hebben voorzien?

Afbeelding

De koers die Gerrit Hiemstra nu inslaat, onderstreept zijn vastberadenheid: er moet iets veranderen

Gerrit Hiemstra stopt als weerman bij het NOS Journaal en gaat zich richten op het terugdringen van CO2-uitstoot. 'Tot nu toe heb ik vooral veel gesproken over klimaatverandering, nu wil ik er ook echt iets aan gaan doen.'